Navrat na hlavni stranu

O alternativni energii
Toronto 17. 6. 2011
Dobry den pane Brezino,
Ctu se zajmem Vase noviny a sem tam mam chut napsat svoji poznamku, zejmena k nazorum jednotlivych ctenaru. Clanek pana Firly me vsak jiz dostal ke stroji, jak se po staru rika. Prosim, jen male poznamenani. Cituji: presunout energetiku z utopickych alternativnich experimentu na prumyslovou vyrobu, kde uzivatel muze zaplatit ucet za energii a nebat se, ze se vratime do stredoveku svitit louci, a posilit armadu vyzbroji i poctem vojaku, protoze v tom novem svete porad plati veta z casu rimskeho imperia: Chces-li mir, pripravuj se na valku, a kdo to nevi, jednou se probudi okupovan silnejsi armadou nez je ta nase.
Zatim zustanu u prvni casti vety, o cene elektricke energie. Pred ctyrmi lety jsem navstivil Japonsko a setkal jsem se s lidmi zijicimi na techto ostrovech. Tezko verit, ze by jiny narod tak po staleti disciplinovy a moralne silny udelal vedome chybu. Lec stalo se a jak japonske atomove zalezitosti dopadly, dnes uz vi cely svet. Pali vas cena za energii alternativnich zdroju, ale zapocetl jste do ceny elektriny z atomovych zdroju vse?
Zamysleme se, co by se stalo, kdyby podobna situace nastala v Pickeringu. Namalujte si kruznici o prumeru 30 km a tyto lidi vystehujte, ale pozor: bez toho, ze se budou financne hojit na pojistovne nebo na statu. Vsem bylo jasne, kam se stehuji a co se muze stat. Tim, ze jsme u jezera, je jasne, ze soused USA a jeho pravnici budou mit pravou zen a zaloby se jen pohrnou. A az jim oznamite, ze vypoustite do jezera 10 000 tun radioaktivni vody tak bude jasno vsem a poslou zalobu i lide z obou stran reky. Tim to vsak nekonci. Po ukonceni provozu atomoveho reaktoru neni mozne tento rozebrat a sesrotovat, jak by bylo bezne u ostatnich elektraren. Jak vime, naruseny reaktor potrebuje sarkofag a za dvacet let novy. Kolik bude stat zabezpeceni, ostraha a mozna dalsi obal pocitejme cca 100 let. Jeste si myslite, ze cena za atomovou energii by byla nizka??
Japonsko nyni bude toto scitat. Tim, ze jsou to ostrovy a Neptun je zalovat nebude, i kdyz by mel, ten soucet bude vysoky ted a co za 20 let, 50 let? To, co nyni ukazala priroda je k zamysleni a ja myslim, ze to neni legrace.
K vasi druhe casti o armade myslim, ze neni co dodavat. V pripade, ze velky bratr na jihu ma 300 milionu lidi a je tedy desetkrat vetsi, jakym zpusobem navrhujete vyzbrojit a prosadit sve zajmy? Nebo myslite zavest Kanadu do valky s Ruskem, Cinou nebo s kym? Tak jedine se Somalskem, a to jeste bych byl opatrny, jelikoz par piratu jeste maji a ti staci zablokovat cely pruplav
Tak kvuli cemu silene zbrojit a mrhat prostredky? Tot otazka na Vas, pane Firlo.
V pripade, ze seznate, ze tato odpoved je mozna k tisku, nebranim se ji otisknout.
S pozdravem
Martin Priban
Tel. (416) 626-128
7
priban@rogers.com

Navrat na hlavni stranu