Navrat na hlavni stranu

Uz je leto tady, komaru jsou mraky
Blizi se den, kdy komari budou chraneni zakonem. Ze prehanim? Ale vubec ne: staci nejaky levicovy debil, ktery pripravi zakon na ochranu komaru, liberalni parlament v Torontu zakon schvali a pak armada statnich zamestnancu zapocne obhanet a pokutovat a zatykat vrahouny komaru.
Neverite? Tak na predmesti Toronta tento tyden ve ctvrtek pan Nguyen byl zatcen policii, protoze tloukl na sve zahradce myvaly. Soused zavolal policii, ze pan Nguyen porusuje zakon o ochrane divociny a pan Nguyen byl odvezen v zelizkach k vyslechu; mnoho sousedu to videlo, protoze kolem domu ve chvili zatykani parkovalo sest policejnich automobilu s blikajicimi majaky.
U vyslechu pan Nguyen rekl, ze odhanel myvala kostetem ze zahonku, ktere rodina myvalu nicila; soused, ktery povolal policii tvrdil, ze pan Nguyen myvaly mlatil lopatou. Co bude dal uvidime...
Myval v Ontariu je doterne zvire, ktere rado dli v sousedstvi lidi a zivi se ruznymi odpadky, rad se zabydli na pude a tam se mnozi; Toronto je myvaly zamoreno, Sudbury jakbysmet a co chvili nam myval sedi na schodech a loudi sousto. Popravde jsem do precteni pripadu pana Nguyena nevedel, ze myval je chranen.
Kdo uvazuje o myvalovi, ktery je vsezravec a vyzira sazenicky ze zahonku za chranene zvire, je DV (Debil a Vul zaroven) a muzete mne za ten nazor zazalovat a ja prosoudim barak, abych svuj nazor obhajil.
Ve stejne tiskovine a ve stejny den cteme dalsi a podobnou hovadnost, tentokrat z Quebeku, zname to pevnosti levicaku, a z jejich hlav plynoucich debilnich zakonu na ochranu prirody, tentokrat ryb. Farmar Reid v Quebeku po zatope svych poli pouzil cerpadla, aby stojata voda z jeho poli nebyla semenistem komaru; behem jarni povodne se na jeho pozemek vyplavila spousta kapriku. Podle zakona o ochrane ryb musi mit rybar rybarsky listek; otazka, zdali farmar cerpajici stojatou vodu je rybar nebo zemedelec, ktery chce osevat sve pole ponecham vedle. Ale farmar dostal pokutu 1000 dolaru za ilegalni rybareni od statniho porybneho, ze rybari, kdyz vodu cerpal. To se stalo behem minule povodne, ze dostal tuto pokutu od statniho porybneho, tak tento rok si farmar pri opakujici se povodni a privalu kapriku na svuj pozemek, koupil rybarsky listek, aby se vyhnul vyssi pokute za stejny precin, a ta pokuta za opakovany precin je dle zakona az 100 000 dolaru. Tedy rybar vyzbrojeny proti statnimu dohledu rybarskym povolenim zacal cerpat vodu ze sveho pozemku, a tu se dozvedel, ze dle zakona musi lekajici ryby pohrbit do zeme, coz urcuje zakon k nakladani s rybou.
Nu reknete, neni to dalsi debilovina na kvadrat? Lec zpatky ke komarum: muj tatinek, zlaty clovek, komara neplacl, ale odfoukl; pravda Ostrava jako industrialni aglomerace komunistickeho Ceskoslovenska zhubila exhalacemi kyslicniku siriciteho i komary a muj tatinek bzikani zarputileho komara ctil jako posledni plazeni prirody.
Kdyz rodice prijeli do Sudbury v 1987 a komari se na nas vrhali, muj tatinek pred pultuctem sudburskych krajanu, kteri v podvecer sedeli na nasi zahradce a pojidali hamburgery, okouzlil tim, ze velikeho komara na sve pazi odfoukl se slovy - uz ses napil a let, potvurko! Ucastnici zarvali smichem a maminka omluvne rekla, ze tatinek odhani hmyz jemne jako komunisticke funkcionare...
Krajani rvali smichem znova a Jindrich, kteremu prave usedl moskyt na krku, komara zabil uderem dlane a rekl memu tatinkovi: "Karlicku, tohle se musi delat s komunistama." My v blizicich se ontarijskych volbach nemusime Liberaly placat; staci, kdyz je nebudeme volit a zvolime konzervativni vladu v Ontariu.
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
neobavam se toho, ze by komari, ci jiny hmyz, byl v Ontariu chraneny. Na to nema vliv provincni vlada, ale celosvetove umluvy. Mame vsak zkusenost z minulosti, kdy DDT melo katastrofalni nasledky na prirodu.
V roce 1962 vydala biolozka a spisovatelka Rachel Carsonova knihu Silent Spring (Mlcici jaro). V ni uvedla, ze pritomnost DDT v zivocisnych tkanich a potravnich retezcich byla zjistena i v lokalitach daleko vzdalenych od mist jeho nasazeni a ze se hromadi v tkanich zivocichu (bioakumulace). Patrne nejprokazatelnejsi negativni vliv DDT na zivotni prostredi byl zaznamenan u dravych ptaku, kteri tvori vrchol potravni pyramidy. Hlodavci, kterymi se tito dravci prevazne zivi, hromadi ve svych organech DDT z chemicky osetrenych rostlin. V organech predatora se pak koncentrace DDT opet nekolikanasobne zvysi (bioakumulace). Vysledkem je nizka plodnost, zeslabeni skorapky vejce (coz vede k jeho puknuti jeste pred vylihnutim), degenerovana mladata a postupne vymirani druhu.
Vysledkem masoveho ohlasu knihy byl vznik obcanskeho ekologickeho hnuti, prijeti prvni politiky USA v oblasti regulace pesticidu, vznik specialni federalni agentury pro zivotni prostredi (U.S. EPA) a take zakaz DDT v USA v roce 1972 (Wikipedia).
Cili nikoliv levicovi debilove, ale vlada Spojenych statu zde zcela rozumne zakrocila. Jeden z velkych humanistu Albert Schweitzer mel podobny pristup jako tvuj tatinek. Jeho postoj se neda vysvetlit tim, ze by v rovnikove Africe nebyl dostatek hmyzu. Jelikoz jeho IQ je prokazatelne jedno z nejvetsich v dejinach, nepokladal bych ho za debila (IQ 80-90).
Pred tim nez jsme se prestehovali, tak jsme meli rovnez problem s myvaly. Sezrali nam vetsinou veskerou urodu vina a i na hruskach si pochutnavali. Nepouzivali jsme na ne lopaty, ale vetsinou vodni strikacky. Vinit levicovou vladu z jejich rozmnozeni opet nepovazuji za spravne. Myvalove se zivi vetsinou odpadky a je znamou skutecnosti, ze situace v teto oblasti v Torontu se napadne zhorsila diky stupidni amalgamaci, kterou proti vuli obcanu zavedla Harrisova konzervativni vlada. Proto narozdil od tebe doporucuji nevolit konzervativce.
Jerome Klapka Jerome tvrdi ve Trech muzich v clunu, ze mu pribuzni doporucovali, aby se stal rybarem, liny pry je na to dost. Nikdy jsem nevlastnil rybarsky listek, to neznamena, ze bych se pysnil pracovitosti, chci jen rici, ze mne pravidla chytani ryb nejsou dostatecne jasna. Jenom mne prekvapilo, ze k zaplavam doslo opakovane a ze po druhe jiz byl na to sedlak-rybar pripraven. Otazkou je, jestli se jednalo o ryby zive ci lekle. Pokud o zive, pak mel mit rybarsky listek, pokud o lekle, mel je zakopat a nikoliv s nimi krmit treba prasata. Nechci spekulovat, ale nasli se i takovi kumpani, kteri chytali ryby dynamitem.
Chci-li byt advokatem dabla nebo-li porybneho, pak bych rekl, ze sedlak mel takto pripravenou past na ryby a jak pravi zkusenost, s porybnym nema cenu si zahravat.
S pozdravem
Ales Brezina
***---

Navrat na hlavni stranu