Navrat na hlavni stranu

Nejlepsi mesto sveta
Ano, kapitan Vancouver jej vybral pekne. Obklopene horami a oceanem. V jistou dobu dopoledne mozno nad mestem lyzovat, odpoledne se projizdet na plachetnici, ti otuzilejsi plavat v Pacifiku. Ale o tom uz jsem, myslim, kdysi psal.
Neni tu celkem nouze o koncerty klasicke hudby, o jazz, navic kazdy rok se tu konaji Mezinarodni festivaly filmove a jazzove. Je zde nejvlidnejsi pocasi z cele Kanady. Ocekavane zemetreseni se dosud, bohudik, nedostavilo, nejsou tu zaplavy, tornada, mohutne snehove boure.
Neco docela pohlednych mrakodrapu se tu vzpina k obloze, sedave mracny, stejne jako modre bez poskvrny.
To ale neni vse. Starostou je az neuveritelne arogantni hezoun. Mnozi mistni zurnaliste, stejne jako MP, povetsinou neodpovidaji ctenarum a volicum, ac ve znamost davaji sve emailove adresy. Inu, podobne tomu muze byt i jinde. Ale ...
Pred lonskou olympiadou mesto zdobil slogan On the Podium a vyhradne kanadska vlajkova vyzdoba, jakoby se jednalo o zcela narodni udalost, ne Olympiadu. Dodnes nebyl predlozen detailni vysledek financni.
Pred NHL play-offs, nova premierka, podobne jako stovky obycejnych, ale i postavenim vyznacnejsich osob, odena do modreho trikotu Vancouver Canucks a s hokejkou v ruce prohlasila, ze Stanley Cup rozhodne skonci v tomto meste. Ulice se po tu dobu zamodraly a zaplnily Sediny, Luongy, Keslery. Paprdove v pokrocilem veku zmalovani jako Africane, vztycuji prsty. Heslo We Are Number One jako uz nejednou, predbiha udalosti. A po finale ... ani Number One, ani zadne jine cislo. Ostuda, hnus.
Kdyz jsem na obrazovce videl ulice v centru mesta natriskane davem v dresech muzstva sledujicich snad na kilometr vzdalenou velikou obrazovku, rikal jsem si, jak to asi dopadne, jestli pohar bude putovat do Bostonu. A vlastne i kdyz jej ziskaji nasi borci.
Zde je vysledek: demolice, policejni i jina auta v plamenech, pres stovku zranenych, mnoho vazne, jeden kandidat na posledni vydechnuti.
Je cosi podivneho v tomto meste, jeho obyvatelstvu, v jeho mentalite. Sportovni duch se prece neprojevuje oblekem dresu oblibeneho klubu. Ale ocenenim umu i souperova. Nemohlo dopadnout zapoleni o pohar spravedliveji: pocet nastrilenych branek v onech sedmi zapasech 23:8 pro Boston! To je ovsem mnoho k pochopeni pro ty prazdne hlavy radici v srdci mesta.
Ze vytrzniku bylo z tech pry asi 120,000 v ulicich dowtownu zapasy sledujicich mala cast, pramalo dopad udalosti omlouva. Navzdory vire a domnence policie, ze se situace z roku 1994 nebude opakovat, vse bylo jeste mnohem horsi. (Detaily v hojnosti prinasi tisk a to i cesky).
Pokud se na fotbalovem stadionu v Evrope stane neco podobneho, vancouversky fanda se usmiva a divi, snad. A ted kalamita krajni nechutnosti primo v srdci mesta!
Profi hokejiste hraji pro zabavu a pro penize. Kolik z vancouverskych borcu bude pristi rok oblekat dres jineho klubu? A mozna, ze nektery z Bruins bude zlakan nabidkou vlastniku Canucks. K cemu pak to zbesile fandovstvi? A co zbude po cele te sarade, zaplavujici mnoho stranek tisku v prubehu play-offs v podstate jalovymi komentari, nez skoda zpusobena na zdravi nekterych a majetku jinych? Je duvodny ten neuveritelny vyznam, ktery se teto pekne a narocne hre, ktere jsem se v davnych casech par let dost venoval, priklada? Na to snad ani nemusim odpovidat.
A zanicenci, kteri si predplati celou sezonu zapasu Vancouver Canucks, budou pripravovat podobne rodeo v meste v pripade, ze jejich oblibenci po roce opet se ocitnou ve finale.
Jako uz nejednou, bohuzel, musel jsem si pripomenout ono zname Werichovo: Kde je blb, tam je nebezpecno ...
Vladimir Cicha -Vancouver
Psano den po finale SC

Navrat na hlavni stranu