Navrat na hlavni stranu

Z Noveho Zelandu pres Jizni Ameriku az do Afriky
Cestovani patri urcite k tem nejlepsim lidskym pozitkum, ktere si umime jen predstavit. Snad kazdy z nas jednou v zivote zatouzil navstivit nejakou vzdalenou zemi. Pro nas, zdrave lidi, je to uplne jednoduche. Muzeme si koupit letenku, jizdenku na vlak, nasednout do auta nebo si jen tak vzit batuzek a vyrazit. Clovek, ktery je upoutan na invalidni vozik, musi pri tom resit spousty prekazek. Ale nic neni nemozne a kdyz ma za sebou rodinu, ktera ho miluje a snazi se mu splnit jeho sny, je i zivot pak o neco lehci, bohatsi a veselejsi.
A tak se rodina Marovych, se svoji nezdolnou vuli a odhodlanim, stala prikladem pro spousty rodin, ktere svuj aktivni zivot diky vaznym nemocem jiz vzdaly.
Jiri Mara vystudoval vysokou skolu ekonomickou a 15 let pracoval v Komercni bance. Svoji praci mel rad, ale rodinna situace a nemoc syna Jirky ho donutila ukoncit pracovni pomer a ziskat tak vice casu na svoji rodinu. Svoji prvni cestu podnikl v roce 2004 na Novy Zeland, kde stravil tri mesice studiem anglictiny. Zil primo v novozelandske rodine a mel tak moznost poznat domorody zivotni styl. O rok pozdeji, v roce 2005, vydal o teto ceste svoji prvni knihu s nazvem Novy Zeland ­ zeme protinozcu. Neni to klasicky cestopis, ale je to kniha plna cestovatelskych zazitku, exotickych receptu a pohledu na vsedni i nevsedni zivot novozelandskych rodin. V knize najdeme spoustu barevnych fotografii. Jedna se  o unikatni snimky rostlin a zvirat zijicich pouze v teto zemi. Psani knihy v nem opet vyvolalo spousty vzpominek, rozvirilo touhu se do teto zeme opet vydat. Je to jako kdyz nahlednete pod tajemnou poklicku a snazite se uvidet az na dno, nekam dal. Dal poznavat zemi, ktera je na druhe strane nasi polokoule, zemi plnou dusevni pohody, krasne prirody a zvlastnich tradic.
Kniha byla velmi uspesna, jejim prodejem se podarilo ziskat pro syna Jirku financni prostredky na drahy rehabilitacni pristroj, ktery mu slouzi ke kazdodennimu cviceni. A snad i diky tomu se mohli spolu na prelomu roku 2006 a 2007 na Novy Zeland vratit. Spolecne procestovali oba nejvetsi ostrovy a prozili v zemi Pana prstenu nadhernych sest tydnu. Cilem teto cesty bylo dokazat, ze zemi na konci sveta se da projet i s invalidnim vozikem. Jirka se tak stal prvnim ceskym vozickarem, ktery procestoval nejvzdalenejsi zemi na svete - Novy Zeland.
Celkem spolu naleteli pres 40 tisic kilometru letadlem na Novy Zeland a zpet a 10 tisic kilometru autem, lodi, vlakem, autobusem, motorovym clunem ci pesky a na voziku po obou ostrovech Noveho Zelandu. Jak se da shrnout do tri vet takova cesta? Na to odpovida Jiri Mara takto:
"Videli jsme mnoho nadhernych prirodnich scenerii i cizokrajnych mest, ale co hlavne....sveho syna jsem nikdy v zivote nevidel stastnejsiho. V jeho zivotnim osudu je to pro nas pro vsechny, kteri mu to preji, obrovske vitezstvi a krasny pocit. Pevne verim, ze prave Vy tento pocit sdilite spolecne s nami".
S umyslem dodat motivaci lidem se zdravotnim hendikepem a optimistickym zpusobem je podporit v jejich boji za naplneni vlastniho snu vysel druhy dil knihy s nazvem Novy Zeland navrat k protinozcum a nove take DVD Novy Zeland - Severni ostrov a Novy Zeland - Jizni ostrov.
O rok pozdeji, v roce 2008, nasledovala dalsi expedice, tentokrat do Jizni Ameriky, kam s sebou vzali take maminku Alenu Marovou. A tak co se vsichni ve skole v Ekvadoru prokousavali do te doby neznamou spanelstinou a soucasne poznavali tuto nadhernou zemi, dcera Monika zustala doma a zajistovala spojeni s rodinou. Nezapomenutelnym zazitkem pro ne byl urcite pobyt v amazonske dzungli, seznameni s pralesnimi indiany a take pozorovani ojedinelych zvirat tajuplnych Galapag. Z teto cesty vznikla kniha Na voziku na rovniku a novy dokumentarni film  Hola Ekvador a Galapagy.
Dalsi cesta vedla do Asie, do Japonska (2009), kam se vypravila jiz cela rodina. Dulezitou roli ve vyberu hral i rodinny japonsky pritel Kai, ktery pomahal s ubytovanim, jako pruvodce a tlumocnik. Diky jeho znalostem bylo mozne dokonale poznat japonskou kuchyni, obleknout si kimono, navstivit rjokany s termalnimi prameny a poznat krasu i zvlastnost mistni prirody i velkomest. Vylet byl neskutecne pestry. Zazitkem bylo prozit spoustu dni primo v mistni rodine a poznat tak jejich zpusob zivota, cestovat na vlastni pest, coz je obzvlast v Japonsku dobrodruzstvi samo o sobe. Tezko oznacit nejkrasnejsi zazitek, ale rozhodne nezapomenutelna byla navsteva osmi pekel v Beppu, pohled na majestatnou Fudzi, poznavani obrovskych mest,  zapasy sumo, koupajici se opice a samozrejme vsechny japonske chramy a zahrady. V Japonsku byl uzasny kazdy den. Z nadherne cesty po Honsu, Kjusu a Sikoku vznikla cestopisna kniha Japonskem s otevrenou pusou i filmovy dokument Japonsko - v zemi pramenu a zahrad. 
Marovi nezapomneli ani na Evropu, ktera take skryva celou radu exotickych mist. Dalsi cesta se uskutecnila v roce 2010, presneji severska cesta pres Dansko a Faerske ostrovy na tajuplny Island a na skok do Gronska. Dokumentaristickym vysledkem expedice se stal novy film Kde se zlobi sopky a teli ledovce a v poradi pata kniha Ve stopach Vikingu.
Zatim posledni cestou Marovych byla vyprava na cerny kontinent, do Afriky, odkud se zcela nedavno vratili a jiz dnes co nejrychleji chystaji pro sve priznivce, ctenare i posluchace, zpracovat veskery material z cesty. Zazitku bylo opet nepocitane, nadseni nebralo konce. Na sve ceste ujeli 8500 km, videli mnoho zvirat, pisecne duny, vodopady, navstivili mistni vesnici. Nejvetsi zazitky? Tezko vybirat, ale treba kdyz Jirku obstoupili chude zeny z kmene Himbu (to jsou ty nahate damy, ktere se cely zivot nemyji a jsou napatlane hlinou od hlavy az k pate) a kazda mu dala malinky darek jako uctu k jeho statecnemu cestovani. To bylo velmi dojemne a vhanelo slzy do oci. Nezapomenutelnym zazitkem bylo setkani se skupinou asi 70 slonu na sloni stezce, kteri se vraceli od reky a prochazeli tesne kolem auta. Sto tisic lachtanu v zatoce v Namibii byl zazitek spise smradlavy, ale paradni. Let nad pisecnymi dunami nebo Viktoriinymi vodopady vsechny uchvatil. Pro Jirku to byla nejlepsi cesta a byl opet absolutne stastny. A to byl ten nejvetsi dar pro celou rodinu Marovych..
Paradoxne hendikep Jirky Mary mladsiho stmelilo celou rodinu dohromady, stal se z nich opravdovy tym, ktery jde za snem sveho syna jako jeden muz. V soucasne dobe uskutecnuji po cele republice poucne i vesele cestovatelske prednasky, pisi knihy, toci filmy a pomahaji tak dalsim lidem s podobnym osudem.
Vsichni snime. Kazdy clovek ma nejaky ten svuj sen. Malokdo jej vsak dokaze naplnit. Sny se neplni jen tak, samy. Popravde, je to velka drina, sebezapreni, odhodlani, silne vule a trpelivosti. Ale kdyz clovek plni sny nekomu, na kom mu zalezi a koho miluje, vsechna ta drina jde stranou, je zapomenuta. Poprejme tedy Marovym, aby meli dost sil plnit sny sveho syna a aby mohli svymi zazitky potesit i nas, kteri nemame tu odvahu se sami na cesty vydat.
Prehled cest:
2004
­ Jiri Mara st. ­ Novy Zeland
2006/2007 ­ Jiri Mara st. a Jiri Mara ml. ­ Novy Zeland
2008 ­ Jiri Mara st, Jiri Mara ml., Alena Marova ­ Jizni Amerika - Ekvador, Galapagy
2009 - Mara st. a Jiri Mara ml., Alena Marova, Monika Marova ­ Asie - Japonsko
2010 - Mara st. a Jiri Mara ml., Alena Marova, Monika Marova ­ Severni Amerika ­ Gronsko, Evropa - Island, Faerske ostrovy,
2011 ­ Mara st. a Jiri Mara ml., Alena Marova, Monika Marova ­ Afrika ­ Jihoafricka republika, Namibie, Botswana, Zimbabwe
Jirka Mara se tak stal prvnim ceskym vozickarem, ktery navstivil vsechny obydlene svetadily. Dokazat neco takoveho s nemoci zvanou progresivni svalova dystrofie te nejhorsi formy, kdy prakticky nepohnete jedinou casti sveho tela....je urcite skvelym prikladem i povzbuzenim pro mnoho zdravotne postizenych.....
Knihy: Novy Zeland zeme protinozcu, Novy Zeland navrat k protinozcum, Na voziku na rovniku, Japonskem s otevrenou pusou, Ve stopach Vikingu.
Filmy: Novy Zeland zeme protinozcu ­ Severni ostrov, Novy Zeland zeme protinozcu ­ Jizni ostrov, Hola Ekvador! A Galapagy, Japonsko ­ V zemi pramenu a zahrad, Kde se zlobi sopky a teli ledovce
Vyznamna oceneni:
2008
- Na Videofestivalu "S vami nas bavi svet" za dokumentarni snimek Novy Zeland zeme protinozcu ziskali cenu Zlateho Alberta.
2008 - Prvni kniha Novy Zeland zeme protinozcu byla vybrana pro nacteni do Zvukove knihovny pro nevidome K.E. Macana v Praze. V soucasne dobe jsou nacteny jiz tri knihy a dalsi se nacitaji.
2008 - Druhy dil knihy Novy Zeland navrat k protinozcum ziskal hlavni cenu za literaturu -Modry slon. Tato soutez s nazvem "Tvorime dusi" ocenuje tvorbu ze zivota zdravotne postizenych.
2010 - Na Videofestivalu S vami nas bavi svet za dokumentarni snimek Hola Ekvador! A Galapagy ziskali cenu Zlateho Alberta.
2010 - Dne 2. prosince Jiri Mara v Lichtenstejnskem palaci v Praze prevzal z rukou predsedy vlady Ceske republiky cestne uznani za publicisticke dilo. Akce se konala pri prilezitosti Mezinarodniho dne zdravotne postizenych.
A ceho si nejvice vazi sami Marovi?
Nezacali jsme cestovat kvuli diplomum, ale kvuli synovi. Jirka nase cesty sam pripravuje a aktivne pomaha pri tvorbe knih, filmovych dokumentu i priprave besed. Cestovani se stalo nasim smyslem zivota, jako rodina drzime pri sobe a nemame cas myslet na tu hroznou nemoc. Vazime si kazdeho oceneni od lidi, kteri nam napisi nebo zavolaji a drzi nam pesti. Jsme moc radi, kdyz se knihy a filmy na DVD nasim priznivcum libi, dela nam dobre spokojenost navstevniku nasich besed. Jen diky tomu muzeme cestovat. Finance na nase cesty ziskavame vyhradne prodejem knih, DVD a poradanim besed, obcas se najde mensi sponzor nebo darce.
Zdroj: Webove stranky Jiriho Mary www.jirkamara.cz
Konzultace: Jiri Mara
Zpracovala: Dagmar Honsnejmanova, knihovnice a kronikarka obce Mokre, Ceska republika www.obecmokre.cz/knihovna
V Mokrem 16.5.2011

Foto

Island

Afrika

Japonsko

Novy Zeland

 

Navrat na hlavni stranu