Navrat na hlavni stranu

Z Kanady
Novosvetska

Hlavni skladbou na programu Toronto Philharmonia 5. kvetna 2011 v Toronto Centre for the Arts byla Dvorakova Symfonie c. 9 Z noveho sveta. Vyplnila celou druhou polovici koncertu, ktery zacal  s John Estaciovym Prislibem jara a pokracoval Rachmaninovou Rapsodii na tema Paganiniho.
Techto par radek neni pokusem o kritiku ani hodnoceni. Je jenom poznamkou na okraj zdarileho koncertu, kterym Toronto Philharmonia, jejimz prezidentem je Cech dr. Milos Krajny, znamy lekar a pro mnohe z nas jeste znamejsi jako jeden z nevyznamnejsich siritelu  klasicke hudby v Kanade,, obzvlaste ceske, zakoncila letosni sezonu. Je priznanim me citove zavislosti na Dvorakovych melodiich, ale i na Rachmaninove hudbe. Pred nekolika tydny jsem se v kostele sv. Vaclava setkal pri pohrbu jedne z nas senioru, pani Daskove, s prof. Magdalenou Krondlovou. Jsme stejne stari a znacne letiti. A spekulovali jsme, ktery  z nas pujde prvni. Zatim jsme to nevyspekulovali. Ale co jsme vyspekulovali, je laska k Dvorakove hudbe. A na tu jsme se dostali tak, ze varhanice behem pohrbu hrala Dvorakovu melodii z Novosvetske - Going home. A my se s pani profesorkou shodli, ze v teto melodii - a take v Humoresce - Antonin Dvorak distiloval vsechen smutek sveta.
Velmi dobre navstiveny koncert byl dirigovan Bradley Thachukem, odchovancem Kralovske konservatore v Torontu.
 ***
Valna hromada Masarykova ustavu v Torontu
Na valne hromade Masaryk Memorial Institute, Inc. v Torontu, konane 2. kvetna 2011, byl predsedou na dalsi obdobi znovu zvolen oblibeny Frank Jecmen. Do reditelske rady se vratil Robert Tmej, ktery rovnez zastava funkci pokladnika v torontske sokolske jednote, a s nim byli zvoleni Petr Smetana a Lado Soudek. Pokracujicimi cleny rady jsou Libuse Peichlova, Jarka Juric, Eleonora Bohm, Dasha Hubschmann, Dagmar Vavrusa, Erika a Josef Redekovi a Lara Brady.
 ***
63. Kongres Ceskeho a Slovenskeho Sdruzeni v Kanade
Ve dnech 13. az 15. kvetna se konal na St. Jerome Universite v ontarijskem Waterloo. Hostitelkou kongresu byla odbocka CSSK Kitchener, Waterloo - Guelph, v cele s predsedkyni Ludmilou Dejmkovou.
Mezi cestnymi hosty byli velvyslanec Ceske republiky v Kanade, pan Karel Zebrakovsky a generalni konzul Ceske republiky v Torontu, pan Richard Krpac, ktery se zucastnil jednani behem dne, ale po trapne scene na konci jednani se na banket nevratil.
Predsedou na pristi obdobi byl znovu zvolen Milos Suchma (i tentokrat byl jedinym kandidatem) a prvni mistopredsedkyni Eva Sailerova. Cinovnici sdruzeni byli voleni primo, coz se zda byt v rozporu se stanovami sdruzeni, podle kterych clenove vyboru jsou voleni z plena a clenove vyboru potom zvoli cinovniky. Stanovy nepripousti alternativni zpusob voleb.
Behem banketu, rizenem Georgem Kargerem, byla predana Masarykova cena Radmile Locherove-Jerabkove, Davidu Sevcikovi, Markete Slepcikove-Resovske a Sokolske zupe Kanadske.
Nekolik slov o cene Sokolske zupe Kanadske. Pred nejakymi peti lety ji pro Sokol ve sdruzeni navrhl Jan Waldauf. Pro odpor dvou clenu ustredniho vyboru CSSK svuj navrh stahl, ponevadz bylo pod jeho dustojnost i pod dustojnost Sokola se o cenu handrkovat.  Po Waldaufove (i mem) soudu,  je cti pro kteroukoliv organizaci udelit vyznamenani Sokolu. Je stejne pravdou, ze zadna jina krajanska organizace nedokazala zorganizovat na vlastni naklady a svym vlastnim usilim tak skvele podniky jako byly sokolske slety v Torontu, Parizi a ve Vidni, jako byl pravdou popis cs. legii legionarem Josef Hynkem: ze totiz zadne armade na svete se nepodarilo to, co Cechum zijicim 300 let pod Rakouskem a  Slovakum, jimz tisic roku vladli Madari, vytvorit mimo hranice vlastni zeme armadu, ktera pochodovala ruskym imperiem, plavila se Pacifickym, Atlantskym a Indickym oceanem, Vychodocinskym a Stredozemnim morem a prepravila se pres Spojene staty a Kanadu ...  Mel jsem poteseni - jako starosta Kanadskeho Sokola - cenu pro Sokol prevzit. Pro zajimavost jsem pozadal pritomne Sokoly, aby povstali. Mel jsem dojem, ze to byla vetsina pritomnych (podobne jako v legiich). A potom jsem si dovolil za Sokol podekovat versi Horova "Zpevu rodne zemi". Myslim, ze ti, kteri Horovu basen znaji budou souhlasit, ze je to jeden ze skvostu nasi poezie, basnicke videni dejin naseho naroda. A zahralo mne vedomi, ze text citace, otistene v Masarykove cene, jsem mel cest  napsat v roce 1985...
 ***
Stribrna medaile Agnes Tomasovove
Letosni patnacty, 2011 rocnik  Independent Publisher Book Awards v USA udelil stribrnou medaili Agnes Tomasovove  za knihu pameti From Generation to Generation, o niz Satellite i CzechFolks loni prinesly mimoradne kladne recenze, a Marianu Domanskimu za jeho "Fleeing from the Hunter". Obe knihy vysly v The Azrieli Foundation ... Medaile budou poctenym predany v New Yorku 23. kvetna 2011. Pani Agnes Tomasovova se slavnostniho predani medaili osobne zucastni.
Josef Cermak
***---
Dulezite upozorneni
Tesne pred uzaverkou jsme dostali oznameni, ze planovane spojeni mezi Hamiltonem a Prahou (Budapesti a Krakovem) bylo zruseno.
Ve zprave se rika: We have today been informed by FlyCentralEurope.com that flights from Hamilton International to Budapest, Krakow and Prague have been suspended.
We are working closely with the tour operator, Panorama Travel & Tours, to better understand the situation and to get more information for passengers who have already booked and will update our website as more information becomes available:
http://www.tico.ca/news/advisories/290-closure-advisory-panorama-travel-a-tours-ltd-oa-wwwflycentraleuropecom.html
www.flycentraleurope.com
http://www.flyhi.ca/destinations-and-airlines/fly-central-europe/
May 17, 2011
***

About life with
Generalni konzulat Ceske republiky si Vas timto dovoluje pozvat na cyklus rozhovoru se zajimavymi hosty. Rozhovory se konaji kazdou stredu v 19:00 v restauraci Praha v Masaryktownu - www.praguerestaurant.com
18. kvetna: JOE SCHLESINGER - CBC televizni novinar, zahranicni dopisovatel, producent a autor a drzitel Canadian Journalism Foundation's Lifetime Achievement Award. Jeho autobiografie Time Zones: a Journalist in the World se stala bestsellerem
25. kvetna: HANA GARTNER ­ jiz 35 let vyznamna novinarka CBC. Behem teto doby ji jeji primy styl a ochota ptat se neprijemne otazky vynesl respekt novinarske obce, stejne jako cetna oceneni.
30.kvetna ­ PONDELI v 18:00: KAREL VELAN - vedec, vynalezce, filantrop a jeden z nejuspesnejsich kanadskych podnikatelu, drzitel desitky patentu a mnoha oceneni. Jeho firma patri k nejvyznamnejsim vyrobcum prumyslovych armatur. Jeho velkym konickem je astrofyzika a kosmologie. Misto konani: Generalni konzulat Ceske republiky, 2 Bloor Street West, Suite 1500
1. cervna: GEORGE HELLER ­ v 70.letech pracoval na kanadskem severu pro Hudson Bay Company aby se o 30 let pozdeji stal prezidentem a CEO spolecnosti Hudson Bay. Byl Prezidentem a CEO spolecnosti Victoria, BC Commonwealth Games Committee, ktera organizovala v roce 1994 XV Commonwealth Games.
8.cervna: SONJA BATA ­ zakladatelka Bata Shoe Museum, filantrop, clenka mnoha organizaci z oblasti vzdelavani, zdravotnictvi a zivotniho prostredi. Dlouholeta partnerka v zivote a businessu Tomase Bati jr.. Drzitelka mnoha oceneni vcetne Honorary Captain of the Navy.
Dekujeme nasim partnerum za podporu tohoto projektu. Jsou to pan Velan z Montrealu, pan Planeta z Macro Engineering & Technology Inc., pan Paclik z Technisonic Communication, pan Kroupa z United Cleaning Services Limited,pani Monica Vacca z Vaticano Trattoria, pan Durcak z Pinedale Farm, MMI a dalsi.
***
DOXA DOCUMENTARY FILM FESTIVAL VE VANCOUVERU UVEDL ZAPOMENUTE TRANSPORTY CESKEHO REZISERA LUKASE PRIBYLA
Mezinarodni festival dokumentarnich filmu DOXA v kanadskem Vancouveru, ktery probihal od 7. do 15. kvetna 2011, uvedl behem letosniho rocniku vsechny ctyri filmy z dokumentarniho cyklu "Zapomenute transporty", mapujici osudy ceskych Zidu v mene znamych koncentracnich taborech a ghettech v Estonsku, Lotyssku, Belorusku a Polsku. Filmy zkoumaji ruzne "modely preziti" v extremnich podminkach a prinasi dosud nezverejnene autenticke vizualni materialy a nova svedectvi prezivsich.
Za podpory Velvyslanectvi CR v Ottawe se festivalu osobne zucastni reziser cyklu Lukas Pribyl. Vice informaci je k dispozici na strankach festivalu www.doxa.ca
Velvyslanectvi CR v Ottawe

Navrat na hlavni stranu