Navrat na hlavni stranu

Vesele Velikonoce!
Jako kdybychom periodicky pocitovali absenci Boha.
"Kde je Buh?" ptali se mnozi v dobe druhe svetove valky.
"Kde je Buh?" ptali se dalsi v dobe stalinskeho teroru.
"Kde je Buh?" ptaji se mnozi v techto dnech v okamziku zemetreseni v Japonsku.
Pokud katastrofu zpusobi clovek muzeme polozit protiotazku:
"A kde byl clovek, ktery mel odmitnout pokuseni?"
Pokuseni chleba, zazraku a moci. Pokuseni zivotni urovne, oslneni osobnostmi, kterym slepe veri a ktere samy sebe prohlasily za nejlepsi pri budovani tisicilete rise nebo spolecnosti, kde si budou vsichni rovni a vzpomenme, docela nedavno zaznelo nove heslo NEW WORLD ORDER - novy svetovy poradek.
Ano, to je clovek, ktery podlehl pokuseni.
Co vsak s prirodnimi katastrofami, co se zemetresenim, ktere postihlo nedavno Haiti. Jednu z nejchudsich zemi na svete a co se zemetresenim, ktere postihlo Japonsko? Pro zmenu jednu z nejbohatsich zemi sveta.
Skutecne tezko se hleda odpoved a pokud ji clovek chce dat je vzdy v dalsim pokuseni lacineho reseni.
Cirkev udelala dobre, ze cteni o pokuseni na pousti dala na zacatek postniho obdobi. I kdyz je to relativne kratke obdobi, ktere se konci Velkym Patkem, po kterem nasleduje slavne vzkriseni. V biblickem textu mezi temito dvemi mezniky je prakticky cela zvest evangelia.
V Matousove evangeliu nasleduje od 5. do 7. kapitoly Kazani na hore vcetne Blahoslavenstvi a Modlitby Pane, kde mame dulezitou prosbu: "Neuvod nas v pokuseni." Nejen zde, v Kazani na hore, ale prakticky v celem dalsim textu vsech ctyr evangelii, je Bozi solidarita s lkajicimi a trpicimi.
Na jedne strane je tedy odmitnuti podilet se na bezpravi, pod klamnou zaminkou, ze vime, co je dobro a zlo a ze postavime do stredu deni nejakeho buzka ci cloveka.
Na druhe strane priznani se k tem, kteri trpi, at je to vinou spolecnosti, nemoci nebo prirodni katastrofy.
Bozi stvoritelske dilo, ci dejiny spasy maji v sobe dva zakladni elementy: Stvoritele a stvoreni. Nelze oddelit jedno od druheho. Pokud stvoreni trpi, trpi s nim na krizi i Jezis Kristus a pokuseni spociva prave v tom, abychom se tomuto utrpeni vyhnuli, abychom se vyhnuli solidarite s trpicimi.
Pokuseni, ktere bylo pro Jezise Krista asi nejvetsi v okamziku, kdy ho prisli zoldneri zatknout.
Kdyby se vyhnul ceste krize, znevazil by vse, co svym zivotem tvrdil. Tim, ze tuto cestu prijal, nastoupil i cestu ke vzkriseni, ktere oslavujeme o Velikonocich, ke kterym smerujeme.
A ze to neni cesta jednoducha, to ma naznacit i postni obdobi, v kterem nyni jsme.
(Uryvek z kazani 20.3.2011 v Ceskoslovenskem bapt. sboru v Torontu)
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu