Navrat na hlavni stranu

Neco o koncerte v Jeseniku
O klavirnich kurzech ve Zlatych horach jsme jsme psali v dobe jejich konani. Dulezite bylo i jejich financovani. Vetsinou to byly vlastni zdroje, presto bylo nutne ziskat dalsi, ktere by pokryly naklady spojene s reklamou, ubytovanim a stravou lektoru a dalsimi nutnymi vydaji, kterych nebylo opravdu malo.
Na financovani prvniho rocniku se nakonec podilelo vice instituci. ZUS obdrzela prostredky od vedeni Mesta Zlate Hory a od Sdruzeni mest a obci Jesenicka. Nas podporil Olomoucky kraj, spolecnosti Fenix Group, Retezarna Ceska Ves a velvyslanectvi Kanady v CR.
Na prani Antonina Kubalka jsem tehdy jako druheho lektora oslovila prof. Zdenka Hnata, ktery byl jeho letitym pritelem a jenz nasi nabidku prijal.
Prvni rocnik kurzu zahajil bravurnim zpusobem jeden z nejtalentovanejsich pianistu soucasne doby Ladislav Dolezel (v letosnim roce se ucastni Mezinarodni souteze Prazske jaro 2011).
Zucastnilo se ho trinact mladych umelcu, mezi nimiz byly dve cizinky, jedna Slovenka a jedna Litevka Birute Bizeviciute, ktera si ze Zlatych Hor odvezla oceneni nejlepsiho ucastnika s pravem bezplatne ucasti na kurzech 2004.
Pianistu, jehoz jmeno nesly kurzy doprovodila do naseho regionu jeho zena Patricie, ktera se sice zdrzela jen par dnu, ale prisla s napadem pro dalsi rocniky kurzu. Navrhla, aby na kurzech vyucovala anglickou konverzaci. S tim, ze by se jich ucastnila take Kubalkovych dcera, ktera zdedila pianisticky talent po svem otci. Antonin Kubalek za vyuku nepozadovala honorar, jen, aby cele rodine byly hrazeny vsechny naklady pocinaje letenkami a jejich pobytem na kurzech.
Nicmene nebyt toho, ze Jesenik na sklonku roku 2002 odmitl poskytnout zazemi kurzum, tak by se asi nikdy nerealizoval napad koncertu na Poutnim miste Panny Marie Pomocne u Zlatych Hor. Tento rok to uz bude po devate, co se zde sejdou milovnici vazne hudby, aby svou ucasti podporili zachranu kostela sv. Jana Krtitele v Hornim Udoli u Zlatych Hor. Poprve se tak stalo prave v prubehu prvniho rocniku kurzu a za klavirem, nebyl nikdo jiny nez-li Antonin Kubalek.
V prubehu osmi let vystoupilo na techto koncertech na dvacet ucinkujicich a mj. take tenor Mario Zhang, ktereho uslysime 13.5. 2011 v Kongresovem sale na koncertu venovanem pamatce pianisty Kubalka.
Aby jmeno pianisty neupadlo v zapomneni, vymyslela jsem volny cyklus koncertu Predstavujeme absolventy Interpretacnich kurzu Antonina Kubalka a jejich hosty. Vzhledem k tomu, ze je to projekt, jez neni prilis dotovan, nemohl se ho zatim zucastnit ani jeden ze zahranicnich ucastniku kurzu. Nicmene k jeho stalym podporovatelum patri Olomoucky kraj, Campanula spol. s r.o. a Retezarna Ceska Ves a.s. Letos to bude paty rok, kdy sve hosty predstavuje Richard Pohl, ktery nejenom, ze se podilel na organizaci kurzu, ale pro nehoz byl Antonin Kubalek vzorem. Jeho zvratu plny zivot ho natolik zaujal, ze se stal predmetem jeho absolventske prace na Statni konzervatori v Brne.
V jednom jsem mela jasno, ze ma-li to byt POCTA, pak to musi byt vyjimecny koncert se vsim vsudy. Napad je jedna vec a realizace druha. Takze poucena vsim, co jsem prodelala, oslovila jsem nejprve Cyrila Svozila, generalniho reditele Fenix Group a.s., pote Priessnitzovy lecebne lazne a.s. a velvyslanectvi Kanady v CR a zacala domlouvat konkretni podobu koncertu In Memoriam Antonin Kubalek. Termin se odvijel od planovane navstevy Patricie a Karoliny na Jesenicku, ktera se pripravovala v polovine kvetna.
Na ceste k nasemu cili sehrala opet svou vyznamnou roli nahoda. Priessnitzovy lecebne lazne oteviraji 13. 5. 2011 novou sezonu, tedy prave v dobe, kdy se Patricie s Karolinou chystaji k navsteve Jesenicka a Zlatohorska.
Zajimava byla reakce kanadske velvyslankyne, ktera si nesmirne ceni osobnosti tohoto kanadskeho pianisty a proto se chtela osobne slavnostniho vecera zucastnit. Bohuzel termin koncertu zasahuje do jeji planovane navstevy Kanady. Posunout slavnostni zahajeni bylo nemozne. Mohl by se sice uskutecnit solo koncert, ale vzhledem k tomu, ze slavnostni otvirani nove lazenske sezony ma u nas tradici, byla by skoda nespojit poctu pianistovi, jehoz jmeno prave k nasemu regionu patri, s timto aktem. Nehlede k tomu, ze v Priesnitzovych lecebnych laznich se odehrava vetsina koncertu, ktere jsou soucasti cyklu pripominajiciho kurzy na Zlatohorsku.
O tom, ze chystame tuto akci jsem informovala i Mistra Josefa Suka, ktery byl letitym pritelem Antonina Kubalka.
Do programu pobytu Pat a Karoliny bude krome ucasti a vystoupeni nadane pianistovy dcery na koncertu 13.5. take patrit exkluzivni interview pro Cesky rozhlas Olomouc a prijeti starostkou mesta Jesenik. V sobotu 14.5. se zucastni slavnostniho otevreni Balneoparku, kteremu pozehna Arcibiskup olomoucky a metropolita moravsky mons. Jan Graubner, pote planujeme v Zrcadlovem sale talk show s nasimi hosty prolozene hrou na klavir. Presnejsi informace najdete postupne na nasich strankach www.kubalekpianocourses.com a www.melodiaart.com.
V nedeli 15. kvetna se na poutnim miste Panny Marie Pomocne u Zlatych Hor uskutecni v 15 hodin zadusni mse za zesnuleho Antonina Kubalka, jenz na tomto miste nekolikrat ucinkoval.
A nyni ke koncertu In Memoriam Antonin Kubalek, na nemz se krome sestnactilete Karoliny, ktera zdedila nadani po svem otci, predstavi tenor Mario Zhang a pianista David Schmied. Hosty koncertu pozdravi a to v cestine Patricie Kubalkova. Koncertu se pravdepodobne zucastni take Rada velvyslanectvi Kanady v Ceske republice.
Mili ctenari, rozhodnete-li se i pres tu dalku prijet, pak muzete spojit prijemne s uzitecnym. Priessnitzovy lecebne lazne a.s. vam poskytnou sluzby na spickove urovni. Staci se jen vcas obratit na obchodni reditelku spolecnosti Ing. Ladu Malikovou.
Jarmila Pohlova

Navrat na hlavni stranu