Navrat na hlavni stranu

Zemrel Josef Kuchar
9. brezna 2011 zemrel na sve zamilovane farme Waldeck u lesa v Mont Tremblant Josef Kuchar, kde se venoval chovu konu Haflinger. Byl velice uspesny mezinarodni podnikatel a prumyslnik a predstavoval moznosti, ktere Kanada poskytuje imigrantum z celeho sveta.
Josef Kuchar (1916- 2011) se narodil v Siebenhirten u Vidne jako vidensky Cech a tam take vychodil skolu nesouci jmeno J. A. Komenskeho. Jeho vzdelani prerusil nacisticky rezim. Mlady Josef mu nechtel slouzit, tak utekl do exilu ­ do Ceskoslovenske republiky. Jako Cech s rakouskym obcanstvim vsak byl v nastolenem nacistickem protektoratu vystaven odhaleni ­ behem valky zil inkognito a vzal si za manzelku Cesku, s niz mel dve deti. Po komunistickem puci v roce 1948 se vratil s rodinou do Rakouska, kde otevrel textilni export-import firmu, ale v roce 1949 se rozhodl emigrovat do Kanady. Rodina se usadila v Montrealu a Josef se rozhodl uplatnit svoje znalosti a zalibu v chemii a s manzelkou v basementu zacali rucne vyrabet naftalinove kulicky. V roce 1951 byla zaregistrovana firma "Recochem Inc", ktera pod vedenim Josefa prosperovala a rozrostla se na jednu z nejvetsich vyrobcu naftalinu a konzumnich produktu s pobockami v Edmontonu, Vancouveru, USA, Belgii a Australii. I behem doby tezkych zacatku v podnikani a v dobe uspechu Josef Kuchar nikdy nezapomnel na rodne Rakousko a hlavne na pomoc a pratelstvi, ktereho se mu dostalo v Ceskoslovenske republice. Hned po prichodu do Montrealu prisel s rodinou do Sokola, jehoz byl podpurcem az do konce.
Od pocatku poradani bazaru Damskym vyborem CSSK v Montrealu mela firma Recochem svuj stanek a cely prijem venovala poradatelum. Josef Kuchar byl spolusponzorem 50. a 61. kongresu v Montrealu. On sam osobne a jeho firma Recochem podporovali financne a inzerci vsechny sokolske slety, kongresy CSSK, bulletin Montrealsky vestnik, koncerty, oslavy a veskerou cinnost nasi komunity v Montrealu a Kanade vubec. Dar Josefa Kuchare umoznil ustaveni "Post-Doctoral Fellowship of the Wirth Institute for Austrian and Central European Studies" na albertske univerzite. Svoji svezest a zdravi pricital svemu disciplinovanemu zpusobu zivota, jmenovite "sokolovani" v mladi a zivotu ve zdravem prostredi.
Tezce nesl predcasnou smrt sve manzelky a nedavne umrti sve starsi dcery.
Za Ceske a slovenske sdruzeni v Montrealu a za Sokol Masaryk Montreal vyslovujeme rodine uprimnou soustrast.
Alois Fogl - Montreal, portret M. Gabankove
P.S. Redakce Satellitu se k teto soustrasi pripojuje. Josef Kuchar byl nejen odberatelem nasich novin, ale hlavne velkym podporovatelem umeni.

Navrat na hlavni stranu