Navrat na hlavni stranu

Tri vzpominky na Antonina Kubalka
Ve ctvrtek 7. dubna 2011
v 19 hodin bude krest sesti poslednich cedecek Antonina Kubalka v Mascot Coffee House (1267 Queen St. W - Roh Elm Grove a Queen St. W. Pritomni budou vytvarnik Josef Drapell a skladatel Walter Buczynski. Tel.: 416/533-2888.
Ve ctvrtek 28. dubna 2011 v 19:30 se kona v kostele u svateho Vaclava Memorial for Antonin Kubalek. V minirecitalu vystoupi Karolina Kubalkova. O vzpominky se podeli Walter Buczynski, Scott Belyea a Patricia Kubalek.
***
Koncert In Memoriam Antonin Kubalek
13. 5. 2011 v 19 hodin
- Kongresovy sal Priessnitzovych lecebnych lazni a.s. Jesenik ­ lazne
Poradatel koncertu: Priessnitzovy lecebne lazne, a.s.,
Partner : Melodia Art Management
Zastitu prevzali: Jeji excelence J. E. Valerie Raymond, velvyslankyne Kanady v Ceske republice a Ing. Cyril Svozil, generalni reditel Fenix Group a.s.
Ucinkuji:
Karolina Kubalek ­ klavir (Kanada), Mario Zhang ­tenor (Kanada) a David Schmied- klavir (Ceska republika, t.c. Svycarsko). Pruvodni slovo prof. Alena Truneckova. Simultalni preklad Pavlina Rawlings. Program koncertu: Janacek, Suk, Chopin, Rachmaninov, Donizetti, Puccini, Curtis, Leoncavallo. Osobni ucast prislibil mistr Josef Suk s choti.
Jmeno kanadskeho pianisty ceskeho puvodu, jehoz srdce dotlouklo 19 . ledna t.r. v jeho milovane Praze, se do povedomi obcanu naseho regionu dostavalo tak, jak pribyvaly letni pobyty rodiny Kubalkovych na Zlatohorsku a Jesenicku.
Jak se ale tento neunavny propagator ceske hudby v zahranici, pedagog a pianista ocitl na uzemi severozapadni casti ceskeho Slezska, o nemz mnozi rikaji, ze by zde nechteli ani zemrit?
Psal se rok 2002, presneji bylo to koncem leta 2001, kdy jsem se nahodou v Praze setkala s prof. Lubomirem Dolezelem (autorem knihy Kapitoly z dejin strukturalni poetiky). Netusila jsem, ze on je kamarad a blizky pritel pianisty Kubalka. Navic mi sdelil, ze na Mezinarodnim festivalu Prazske jaro 2002 vystoupi citovany klavirista se solovym recitalem. A jen tak mimo jine se zeptal, zda bych nechtela zorganizovat jeho vystoupeni take u nas v Jeseniku. Pomyslela jsem si, ze produkovat vystoupeni hosta Prazskeho jara v Jeseniku, hm to by bylo neco. Ale priznam se, ze jsem absolutne neverila tomu , ze se mi jednak prof. Dolezel opravdu ozve a zahy pak take Antonin Kubalek. A svete zbor se, stalo se. Pak ze rceni "Slovo dela muze" nema neco do sebe.
Kdyz pisi tyto radky, uvedomuji si, jak ten cas leti. Pred deviti lety jsem si jako "podnikatelka" v kulture objednala na 31. kvetna nadherny rekonstruovany prostor byvale kaple klastera Vorsilek, abych zde v malem a bohem zapomenutem kousku Ceske republiky posleze uskutecnila prvni Kubalkovo vystoupeni. Ten, kdo me zna osobne, vi, ze kdyz si neco vezmu do hlavy, tak at to stoji, co to stoji (cimz by se na druhe strane podnikatel nemel vyznacovat), jdu za tim a jsem schopna to uskutecnit se cti a na vysoke urovni.


Vzpominam si, jak se me mnozi ptali, proc je za jmenem Kubalek uvedena Kanada? A kdo je ten interesantni muz (foto jsem totiz mela z jeho archivu a je pravdou, ze neodpovidalo jeho veku)? Take je zajimalo, odkud beru tu jistotu, ze prilaka posluchace to, ze do Jeseniku prijede host Prazskeho jara? Ja si byla jista a ma vira me nezklamala.
Z rozhovoru s prof. Dolezelem jsem vedela, ze Antonin Kubalek daval v ramci svych vystoupeni prilezitost k prezentaci zacinajicim umelcum. Ja, pro neho tehdy neznama osoba, mela takovou drzost pozadat ho, aby se jako "predskokan" predstavila pianistka pochazejici z naseho mesta, Katerina Kosacka (nyni provdana Smidova). Katka Antoninu Kubalkovi napsala, poslala svou nahravku a jeji vystoupeni po boku hosta Prazskeho jara bylo zpeceteno.
Tim zacala spoluprace male umelecke agentury z Jeseniku s vyznamnym a uznavanym pianistou svetoveho formatu. Na prilozenych fotografiich prvni osobni schuzka s A.K. na Deylove konzervatori v Praze.
Jarmila Pohlova,
asistentka Melodia Art Management,

Navrat na hlavni stranu