Navrat na hlavni stranu

Vzpominka na Blanku Rohnovou - Takova nadherna zenska
Nekolik hodin pred smrti (8. unora 2011) jsem stal u jeji postele. Mela zavrene oci a horecnatou tvar. Do pameti se mi vracel Wolkeruv vers: Na nemocnicni postel pada svet... Na Blancinu postel padl svet a vtiskl ji do meho povedomi. Na okamzik jsem nevnimal nic, nez Blanku, vlastne telo Blanky na nemocnicni posteli, zatimco jeji duse se zvolna odpoutavala od sveho docasneho pribytku. A pak se pridruzil dalsi vers, z jine Wolkerovy basne: ...co tezke je, co zle je, to umirani je... Blanka umirala nekolik tydnu a bylo to bolave a tezke umirani. O to tezsi, ze prislo necekane. Jeden den byla v zamestnani a druhy den ji nasli rakovinu na jatrech a trochu pozdeji prisli s diagnozou: ze v nejlepsim pripade ji zbyva nekolik mesicu.
Pred necelym pul rokem jsem psal zdravici k jejim 80. narozeninam (narodila se 15. zari 1930). Tento nekrolog zacnu stejne (trochu frivolne) jako zdravici, jen zmenim cas: misto je - byla a v te zmene je zakleta - slovy Winstona Churchilla - soucast nesmirne tragedie nasi existence na teto zemi... Zdravici jsem zacal: Jsou lide, kteri by ji nazvali ozdobou sve komunity. A pravem: mela vkus a elegantne se oblekala. Ale Blanka byla daleko vic, nez jen ozdoba cehokoliv. Byla take bojovnice i duse soucitna (ale musite si to zaslouzit). A mozna, ze ani nebyla tak soucitna. Mozna, ze i o ni platilo, co (myslim Verlaine - nebo to byl Apolinaire?- napsal uz dost davno o zenach vseobecne): "Tys nikdy nebyla vsak milosrdnou, zeno, o zeno, soucite, hromadko neznych kras..." Hromadka neznych kras? To bych se Blance do oci rict nedovolil.
Bojovnice rozhodne byla. Nikomu, ani prezidentu Ceske republiky, Vaclavu Klausovi, s nimz se dostala do krizku na Masaryktownu pri jeho torontske navsteve, nedovolila, aby ji predpisoval, co je spravne a co ne. Az do pozdniho stredoveku sveho zivota jsem pri schuzich, jichz jsme se oba zucastnili, sedel jako myska, kdykoliv Blanka mela slovo. Prerusit ji vyzadovalo znacnou davku odvahy: fletnovy hlas, kterym by, myslim, okouzlila i kobru, najednou sjel do exekutivne strohe polohy: "Pockej, jeste jsem nedomluvila". Trochu prekvapive, nas respekt k ni jenom vzrostl. Ale i tak - z nejakeho duvodu radeji vzpominam na jeji fletnovy hlas... Bojovala i vznesenejsi bitvy. Byla nadherna jako mluvci Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade v kontroverzi kolem masoveho prisunu Romu do Kanady koncem devadesatych let minuleho stoleti; i -lonskeho roku - (spolu s Evou Sailerovou a Misou Fuchsovou) v diskusi o urovni komunikovani mezi krajanskymi organizacemi a ceskymi zastupitelskymi urady.
Blanka rada vzpominala na sve detstvi, na leta stravena na chate, kde s partou kamaradek prohyrila kouzelne dny u reky. Na vylety s rodici, kdy musela "pracovat": sbirat houby, jahody, drivi, sisky... Na vanoce, kdy na Stedry den musely odpoledne se sestrou ven. Tehdy nevedely, ze rodice ten den potrebovali na ozdobeni stromecku skryteho za dvermi pokoje. Po stedrovecerni veceri byly zavolany do ztemneleho pokoje, ve kterem stal ozdobeny stromecek a pod nim darky. Jednou byla zklamana - cekala slapaci auticko a dostala dvaceticentimetrovou hracku.
Kratce po valce - Blance zustala v pameti vzpominka na zavrazdeni Heydricha a na vladu teroru, jez nasledovala. Na to, jak rano po atentatu, na dvere jejich domova zabusili dva muzi a odvedli jeji sestru k vyslechu. Gestapo hledalo devce, ktere udajne melo patrit ke skupine, ktera zavrazdila Heydricha, a melo vzit nebo predat kolo jednomu z nich. Gestapo sebralo devcata ve veku Blanciny sestry a prinutila je prejit pred osobou, ktera mela ztotoznit osobu s kolem.
Brzy po valce Blance umrela maminka a Blance na cas pripadla zodpovednost za jeji triletou sestricku. Ale take to byl cas, na ktery rada vzpominala, cas tanecnich, Sokola, kamaradu. A slavneho sokolskeho sletu, na kterem cvicila jako dorostenka a se svymi sokolskymi sestrami skandovala: "At si kdo chce to chce rika, my jsme deti Benese a Masaryka". A kdyz k nim prisel muz v tmavem kabate a rekl jim, ze by mely volat "At zije prezident Gottwald!" Odpovedely: "My ale jsme deti Benese a Masaryka." Pak prislo znarodnovani, zatykani, tyrani lidi... Blanka a jeji sestra Liba se svym snoubencem pri tretim pokusu prekrocili hranice do Nemecka. Protoze presli na velikonocni pondeli, americke urady byly zavrene a vsichni tri skoncili ve vezeni. Z vezeni je dostal pan, ktery se dozvedel, ze hranice presli Prazaci a chtel se zeptat, jest-li neznaji jeho prazskeho znameho. Neznali, ale aby utisil Blancin narek (poprve - a naposled - v kriminale), dal jim penize na hotel.
Za cas se nase trojice dostala do Mnichova, kde Blanka a Liba zacaly sit na zakazku. Nez dostali povoleni vycestovat do Kanady.
Pripluli starou lodi Nelly do Halifaxu a pak vlakem pres celou Kanadu do Vancouvru. Blanka na tu cestu rada vzpominala:" Poznat Kanadu od Atlantiku az k Pacifiku pri prvnim vstupu na jeji pudu byla nezapomenutelna zkusenost". Ve Vancouvru se vdala za ceskeho uprchlika Jiriho Rohna, ktery to dotahl na generalniho reditele Canadian Mental Health Association (prvni generalni reditel teto organizace, ktery nemel doktorat v medicine). Z Vancouvru se po ctyrech a pul letech se premistili do Reginy a odtud po dvou letech do Toronta. Narodily se jim tri deti, k nimz po case pribyla 4 vnoucata. Hodne cestovali (Blanka to povazovala za nejlepsi zpusob, jak utratit penize) a kdyz deti odrostly, zacala pracovat v obchodech. V 54 letech se vratila do skoly. Vzala si tri roky vecernich kurzu v oboru "interior design" (napsala studii o nabytku, kterou jeji ucitel nazval nejlepsi praci, kterou kdy cetl) a to ji umoznilo delat praci, kterou milovala a kterou velmi uspesne delala az do okamziku, kdy si ji nechali v nemocnici.
Ti z nas, kteri ji znali blize, ji milovali pro ni samotnou. Ale byly i jine duvody, abychom ji respektovali a meli radi: 35 roku byla clenkou Damskeho Odboru Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, zalozeneho na podzim 1960, jemuz dlouha leta predsedala (pred ni Odbor ridily dve jine skvele zeny, Ruth Petrickova a Erica Vieznerova) a jehoz clenky sbiraly penize a obleceni pro ceske a slovenske uprchliky v taborech v Nemecku, Rakousku a Italii, se zvlastnim zretelem na uprchliky, kteri bud pro stari nebo nezpusobilost meli malou nadeji na emigraci. Uprchlikum v Kanade pomahaly najit praci a ubytovani. Mezi jejich nejuspesnejsi projekty byl kazdorocni bazar v Masarykove hale a kucharska kniha oblibenych narodnich jidel, ktera vysla v roce 1965. Cinnost Damskeho Odboru byla v roce 1964 poctena za sluzbu komunite cenou Chatelaine Award. Po padu komunismu v CSR Blanka se svym manzelem prenesli svoji charitativni cinnost i do CR (velkou castkou na jednu z jejich akci prispel A. K. Velan). V roce 1997 (v te dobe byla predsedkyni Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, funkce, kterou zastavala dve volebni obdobi) udelala velky kus prace pri sbirce pro postizene povodnemi v CR.
Blanka je nositelkou Masarykovy ceny CSSK a Ceny Jana Masaryka, kterou ji udelil Generalni konzul CR v Kanade, Richard Krpac.
Na zpravu o jeji smrti jsme reagovali ruzne. Zuzana Hahnova napsala, "ze nikdy nebudeme schopni splatit dluh za dobro, ktere pro nas Blanka za sveho zivota udelala" a prisla s peknym napadem: aby kazdy udelal jeden dobry skutek..." z cisteho srdce a bez fanfar". Svuj navrh poslala nekolika lidem, vcetne byvaleho velvyslance v Kanade (a nyni ve Vatikanu) Pavlu Vosalikovi. Pan velvyslanec odpovedel: "Tato zprava mne hluboce zasahla. Velmi jsem s tesil, ze budu moci pani Rohnovou opet pozdravit behem sve kratke navstevy Toronta koncem unora. Uz to nestihnu. Byla to opravdu mimoradna zena. Citim se pocten, ze jsem ji mohl potkat. Je mi uprimne lito, ze jiz neni s nami.
Eva Sailerova: "Takova nadherna zenska...Je mi smutno."
Vsem je nam smutno, Evicko...
Pani Hana Pelnarova nam sdelila, ze za CSSK a celou komunitu polozila na rakev krasne kvetiny predsedkyne torontske odbocky Radmila Locherova.
Josef Cermak


Navrat na hlavni stranu