Navrat na hlavni stranu

Tomas Kraus pred del Boscem v semifinalove jizde

Kral skicrossu startoval v Collingwoodu
Mezi blaznive sporty jako motocyklova plocha draha nebo automobilova Formule 1, kdy zavodnici v obrovske rychlosti jedou ve skupine na doraz a snazi se predjet soupere v okamziku, kdy naleznou malou skulinku, patri v lyzovani skicross. Na rozdil od alpskeho lyzovani hodne pri tom zalezi na startu a na tom neudelat jedinou chybicku. Vypada to, ze tento sport je pro mlade kluky, ale Tomasi Krausovi jiz jde na 37 a stale patri ke svetove spicce. Byl Mistrem sveta v letech 2005 a 2007 a vyhral Svetovy pohar v letech 2005, 2006, 2008 a 2009.
Pocatkem mesice se objevil i v Collingwoodu, kde skoncil treti. Po zavode se nam s nim podarilo spojit a ziskat exkluzivni interview.

ABE: Cim byl Collingwood vyjimecny?
TK
: Kanadane jsou vzdycky silni a zde je to jejich domaci prostredi. Vsichni se chteji vytahnout, takze nejmene timto faktorem byl vyjimecny. Trat se v druhe polovine zavodu zrychlovala a bylo hodne padu. Mozna, ze zde bylo nejvic padu a zraneni za celou sezonu.
ABE: Meli jste moznost si trat vyzkouset?
TK:
Meli jsme na to jeden a pul dne. Byla prumerne dlouha a mirnejsi v prvni casti. Bylo vsak tezke v teto casti udrzet rychlost. Jede se asi jednu minutu. Vzdalenost je neco mezi kilometrem a kilometrem a pul.
ABE: Meli jste dopingovou zkousku po zavode?
TK:
Zde nebyla, protoze jsem mel jednu pred tydnem pri MS. Je to spis vyjimkou. Vetsinou jdou na test prvni ctyri zavodnici, pak jeste namatkou dva lidi z prvni osmicky.
ABE: Jaky byl zde snih pri zavodech?
TK:
Jsme treti tyden v Americe a snih je podobny, takze nam to docela nahravalo. Dokazali jsme dobre namazat.
ABE: Je rozdil mezi tim, kdyz se jede takovy zavod v horach a napriklad v rovinatem Ontariu?
TK:
Spis v tom, ze to nekteri zavodnici podcenuji, ale podle mne se jednalo o rovnocenny zavod. Snih byl dobry a byl pomerne mraz.
ABE: Bydlite v Decine, kam jezdite trenovat?
TK
: Jiz asi pet let jsem netrenoval v Cechach. Vetsinou do Rakouska nebo do Svycarska. Pak jiz jsou zavody. Letos o vanocich jsme byli v Zelezne Rude. Nekdy je to Spindleruv Mlyn.
ABE: Kde jste zacinal lyzovat?
TK:
Jeden kopec je asi tricet kilometru od nas u Usti nad Labem, ale hlavne v Krkonosich v Rokytnici nad Jizerou.
ABE: Jaka byla strava v Kanade?
TK:
Jezdim sem jiz nekolik roku. Ze zacatku mne to delalo problemy, ale tady to bylo vyborne. Lehka jidla, salaty. Byl jsem spokojeny. Musim ale priznat, ze to neni obvykle.
ABE: Jak dodrzujete zivotospravu?
TK:
Snazim se spat osm az deset hodin. Vim, ze spanek je k vykonu dosti dulezity. Jsme tu jiz dost dlouho, takze organismus si jiz privykl, ale kdyz priletime dva, tri dny pred zavodem, tak je to tezke si privyknout. Snazim se jit v pul desate, maximalne v deset do postele.
ABE: Jak to delate s aklimatizaci?
TK
: Snazim se vzdycky vydrzet do vecera a piji hodne vody, abych organismus zaplnil vodou. Nekdo pouziva medikamenty, tomu se chci vyhnout.
ABE: V tomto sportu zavodil take Cecho-Kanadan Stanley Hayer, jednu dobu jezdil za Ceskou republiku, ted jiz za Kanadu. Je mozne to takhle stridat?
TK:
Pro mne by to bylo velmi tezke, ale i dnes vyhral kanadsky zavodnik Chris Del Bosco, ktery jezdil pred ctyrmi roky za Spojene staty, protoze se narodil v Coloradu. Ja znam pouze dva zavodniky, kteri startovali za dve ruzne zeme, Stanleyho a Chrise.
ABE: Hovoril Stanley Stanley cesky?
TK:
Stanley zil v Cechach deset let a mluvi velmi slusne cesky.
Mel pocit, ze to je zpusob, jak se muze prosadit, ale tim, ze olympiada byla ve Vancouveru, vratil se do Kanady. Puvodne jezdil za Kanadu alpske discipliny, pak v Cechach zacal jezdit skicross a dva roky pred olympiadou zacal jezdit opet za Kanadu. On je skutecne na pul Cech a na pul Kanadan. I v jeho mentalite je videt, ze ma z obojiho polovinu.
ABE: Spis je vsak bezny opak, ze za Kanadu zavodi Cesi
TK:
To je pravda - Kucera, Hudec
ABE: Kolik toho jeste letos bude?
TK:
Dva zavody ve Svycarsku, jeden ve Svedsku, jeden v Norsku a nakonec v Cechach
ABE: Co bude po sezone?
TK:
Zima, cestovani, zraneni, zavodeni - to je vse docela vycerpavajici, takze potrebuji nekam do tepla a potrebuji si odpocinout. Nejsem totiz nejmladsi.
ABE: Preji vam, abyste to vydrzel jako Dominik Hasek do tech sestactyriceti, aby vam telo nadale slouzilo, jako doposud.
Ales Brezina

Tomas Kraus

Navrat na hlavni stranu