Navrat na hlavni stranu

Ed Vokurka a Mene Tekel
Prazsky program:
16.2. 2011 (st.) 19:00 - Beseda s Ed Vokurkou s vybranymi ukazkami v Divadle Jana Kasky, Praha-Zbraslav.
21.2. 2011 (po) 19:00 - Zahajovaci koncert festivalu Mene Tekel, s JK. Qurtetem, za pritomnosti kanadske velvyslankyne V. Raymond, Divadlo U hasicu, byvale Divadlo S+H.
25.2. 2011 (pa) 21:00 - Koncert Ed Vokurky s J.K.Quartetem v Reduta Jazz Clubu,
Eda se narodil se v roce 1939 v Praze, kde na konzervatori vystudoval s vyznamenanim hru na housle. V roce 1957 vyhral prvni cenu v celonarodni soutezi mladych hudebniku v kategorii klasickych klavirnich a houslovych duet, coz mu prineslo mnoho vystoupeni v rozhlase a v televizi. V letech 1957-1961 hral v legendarnim Reduta Jazz Clubu, v jednom z nejvyznamnejsich a nejstarsich evropskych jazz klubu, fungujicim bez prestavky jiz od roku 1924. V Redute vystupovala mnoha esa nasi hudebni sceny, a take prave tam si zahral na darovany pozlaceny saxofon i americky prezident Bill Clinton.
V roce 1966 poslal tajne sve milovane housle a inzenyrsky diplom ven z Ceskoslovenska, a prisel s rodinou do Kanady, kde se hned vrha do viru hudebniho zivota. Mezi mnohymi muzikanty se kterymi hral v ruznych klubech byl v 70. letech i legendarni "jazzovy houslovy kral" Joe Venuti, se kterym vystupoval ve znamem torontskem jazz klubu "Bourbon Street". V roce 1977 byl pozadan profesorem Josefem Skvoreckym zorganizovat a zkomponovat "na dalku" ve spojeni s radiem "Svobodna Evropa" v Mnichove, a nakladatelstvim "68 Publishers" v Toronte, prvni (!) orchestralni nahravku - desku pisnicek (Divka havirka & Azbuk), legendy ceskeho kulturniho odboje v te dobe, Karla Kryla (Karel Kryl se do te doby doprovazel pouze sam na kytaru). Tato deska vysla v roce 1978 jako priloha Krylovy knizky "(Z podstolu) Sebrane Spisy" v nakladatelstvi Josefa a Zdeny Skvoreckych 68 Publishers. V 90. letech vystupuje ve svetozname torontske Roy Thomson Hall. Mezi jeho dalsi uspechy patri koncertni vystoupeni v ramci svetoznameho ontarijskeho Stratford Shakespeare Festivalu, ci v McMichael Art Gallery v Kleinburgu. Vystupoval rovnez v legendarnim "Montreal Bistro & Jazz Club" a v jednom z kanadskych nejznamejsich jazz klubu "Top of the Senator". Mimo ucasti na ruznych mezinarodnich jazzovych festivalech mel tu cest byt i prvnim houslistou v prestizni pozici jako "Concertmaster" v olympijskem symfonickem orchestru na OH 2010 ve Vancouveru nebo i hrat pro pozvane vyznacne osobnosti jako pro prezidenta Vaclava Havla, Prince Edwarda a Hrabenku Sophii, atd.
Nyni vede svuj "Ed Vokurka Quintet - Jazz Violin Ensemble", kde hraje ve stylu parizskeho "Hot Clubu" tricatych let, ve slepejich legendarniho kytaristy Django Reinhardta a swingoveho housloveho virtuosa Stephane Grappelliho. Jeho vsestrannost ukazuje i jeho druha skupina "The Cafe Society", tezici z casu francouzskych sansonu, popularnich muzikalu, ktere dala svetu Broadway, ci videnske operety z pocatku minuleho stoleti, nebo argentinska tanga.
Pred peti lety obdrzel kanadskou prestizni cenu "National Jazz Award Canada - 2006" - jako nejlepsi jazzovy "Houslista roku" v Kanade. Je znam hlavne v Torontu, ci v Praze, ale i jinde ve svete, a to nejen co by virtuozni houslista, ale tez jako vynikajici showman; dovede hrat na housle at jiz nad hlavou ci za zady, ale take i akrobaticky skakati. Videt a slyset jeho vystoupeni je opravdu nezapomenutelny a vzrusujici zazitek.
Eda se jiz pilne pripravuje na dalsi turne, tentokrat do Prahy, kam byl opet pozvan na Mene Tekel Festival 2011. Bude vystupovat s velice znamou a uznavanou jazzovou zpevackou Janou Koubkovou a jejim quartetem. Co spojuje tyto hvezdy hudebni sceny krome lasky k jazzu? Nesmiritelnost s komunistickym rezimem. Jana Koubkova (nar.1944) je osobita jazzova zpevacka s nenapodobitelnym hlasem, skladatelka, pedagozka, moderatorka, ktera za komunistickeho rezimu musela vykonavat radu podradnych zamestnani, a svoji tvorbou bojovala proti nasili v obcanskem i umeleckem svete. Jeji nekompromisnost vuci mravnim i hudebnim hodnotam byla v lonskem roce ocenena prezidentskou medaili Za zasluhy.
Lada Krivanek - Montreal

Navrat na hlavni stranu