Navrat na hlavni stranu

Slovensky tenis prozil v Bratislave cesky sok
Kdyz bojuje Ceska republika proti Slovensku, je to vzdycky velka udalost. A jinak tomu nebylo ani tentokrat v Bratislave, kde se stretly slovenske a ceske tenistky ve ctvrtfinalovem stretnuti svetove skupiny Poharu federace. Tento souboj se uskutecnil uz poctvrte (mimochodem za posledni ctyri roky potreti!), ale dosud ani jednou se z vitezstvi neradoval celek Slovenska. O tom, ze se konecne prepisi dejiny, bylo presvedcene ctyrmi tisicovkami divaku po oba dny naplnene hlediste Sibamac areny bratislavskeho Tenisoveho narodneho centra. Vzdyt domaci celek vyrukoval do boje se svou hlavni hvezdou Danielou Hantuchovou, ktera v minulosti bylo pata na svetovem zebricku, ale ne vzdycky k teto soutezi reprezentacnich druzstev mela kladny vztah. Naopak esem v ceskem rukavu byla lonska semifinalistka Wimbledonu a cerstva ctvrtfinalistka mezinarodniho mistrovstvi Australie v Melbourne Petra Kvitova...
Utkani vsak melo neuveritelny prubeh. Vzdyt po obou sobotnich a uvodni nedelni dvouhre bylo o vysledku rozhodnuto a navic takovy zpusobem, o jakem se slovenskych fanouskum nezdalo ani v nejhorsim snu. Cesky tym vedl 3:0, aniz by do teto chvile ztratil jediny set! Vlastne nejvyrovnanejsi byl hned uvodni duel Daniely Hantuchove s Lucii Safarovou. Lepsi koncovka v tie-breaku rozhodla o zisku prvniho setu Safarove, ktera se vsak zasluhou pestrejsi hry a znamenite ruky ve druhem prosadila uz vyrazneji. Pak Dominika Cibulkova, semifinalistka mezinarodniho mistrovstvi Francie 2009 v Parizi, sice proti Petre Kvitove bojovala, jak mohla a vracela nekdy i zdanlive ztracene mice, avsak v celkovem souctu uhrala pouhych pet gamu... V soucasne dobe nejlepsi ceska tenistka dominovala mnohem vetsim durazem a jeji neomylna levacka vysilala na polovinu protihracky jeden smrtici uder za druhym. A ani v uvodu druheho dne se tento pomer sil nezmenil. Prestoze Hantuchova proti Kvitove v prvnim setu stahla z nepriznivych 1:5 na 4:5, odvratila pet setbolu, ale to bylo vsechno. Kvitova prece jen dotahla set do vitezneho konce a pak uz prekypovala svym hernim sebevedomim i jistotou.
Vsak take Petra Kvitova po utkani priznala: "Citim, jakou mam formu a na rozdil od lonskeho roku, kdy jsem po svych vynikajicich vysledcich ve Wimbledonu sla vykonnostne dolu, si ji tentokrat budu chtit udrzet co nejdele." A nehrajici kapitan druzstva Ceske republiky Petr Pala prizvukoval: "Jsem na vysost spokojen s celym nasim tymem a takhle snadne vitezstvi jsem urcite necekal." Poklonu ceskym tenistkam slozila i Daniela Hantuchova: "Maji nyni neuveritelnou formu a mohou cely Pohar federace klidne vyhrat! A co se tyce Kvitove, ta hraje krasny agresivni tenis a je otazkou casu, kdy se na zebricku dostane do prvni svetove desitky. Momentalne ji vidim jako jednu z nejlepsich svetovych hracek!" K Hantuchove jeste nutno poznamenat, ze si na zacatku roku v australskem Brisbane zranila nohu, pak vypadla hned v prvnich kolech turnaju v Sydney i v Mebourne a zapasova nerozehranost ji urcite limitovala i tentokrat. A co na to nehrajici kapitan celku Slovenska Matej Liptak? "Nebylo o cem hovorit. Souperky byly lepsi v servisech i v returnech, proste nas prejely po vsech strankach."
Kdyz uz bylo o vsem rozhodnuto, tak alespon trochu naladu slovenskym tenisovym priznivcum vylepsila jeste ne osmnactileta Jana Cepelova, lonska mistryne Evropy ve dvouhre i ve ctyrhre do 18 let a nyni hracka pate stovky zenskeho svetoveho zebricku. Odvaznou hrou ziskala bod proti Safarove, ktera za nerozhodneho stavu 1:1 na sety vzdala pro zraneni  a v zaverecne ctyrhre spolu s Magdalenou Rybarikovou zdolala ve trisetove bitve po dvou hodinach a ctyrech minutach Kvetu Peschkeovou a Barboru Zahlavovou-Strycovou. Cesky tym tedy uz potreti za sebou postoupil do semifinale Poharu federace, v nemz 16. a 17. dubna nastoupi v Belgii, ktera ma k dispozici vitezku nedavneho mezinarodniho mistrovstvi Australie a druhou hracku soucasneho svetoveho zebricku Kim Clijstersovou. Presto cesky nehrajici kapitan Petr Pala tvrdi: "Znate prislovi do tretice vseho dobreho? Momentalne mame tym, se kterym bychom to mohli potvrdit!"
Slovensko - Ceska republika 2:3 (Hantuchova - Safarova 5:7,1:6, Cibulkova - Kvitova 2:6, 3:6, Hantuchova - Kvitova 4:6, 2:6, Cepelova - Safarova 4:6, 7:6 (7:5) a Safarova vzdala pro zraneni, Rybarikova, Cepelova - Peschkeova, Zahlavova-Strycova 6:1, 4:6, 7:6 (7:4).
JAROSLAV KIRCHNER, Bratislava

Navrat na hlavni stranu