Navrat na hlavni stranu

Neobnovuji predplatne
Hope, 9. ledna 2011
Vazeny pane redaktore,
Nepisi rad tento dopis a cinim tak az po dlouhe uvaze. Dospel jsem k rozhodnuti neobnovit odber Satellite l-4l6. Velmi se mne dotklo to, ze jste neuznal za vhodne otisknout muj prispevek, tykajici se pripadu skupiny bratru Masinu. Mozna reknete - "hle, urazena jesitnost..."
Nikoliv.
Mozna take reknete, ze muj prispevek nesplnoval vami stanovena kriteria, tykajici se kvality, gramatiky atd. Avsak mym cilem nebylo stvorit nejake skvele romanove dilo.
Byl jsem veden jedinou myslenkou - pripomenout Vam i ctenarum mladsim, kteri nikdy nepoznali podminky zivota za komunisticke diktatury a skutecne okolnosti akci skupiny bratri Masinu. Pokladal jsem za svoji povinnost sejmout ze skupiny bratri Masinu povest, ze to byla skupina dobrodruhu nestitici se ani vrazdy nevinnych lidi, jak tvrdi jejich kritici. Jsem rocnik nar. 1929 - pametnik udalosti v dobe, kdy komuniste pod rouskou budovani spravedlivych, zarnych zitrku pro vsechny nastolili nelitostnou diktaturu tzv. proletariatu a kdy Klement Gottwald sebevedome vyhlasil nasim narodum tridni boj, v prve rade odstraneni kapitalistu a burzoazie. Ve skutecnosti byli jsme svedky toho, kterak se komunisticka smetanka stala novou aristokracii, lidmi tehdy zvanou rudou burzoazii.
Jako primy svedek mam jiste opravneni pripomenout padesata leta v tehdejsim Ceskoslovensku v dobe komunisticke diktatury. V te dobe nalezli se jednotlivci i skupiny, mezi nimi skupina bratri Masinu, kteri prijali Gottwaldovu sebevedomou vyzvu k onomu "tridnimu boji" vedenemu ze strany komunistu zbesilym zpusobem.
Pane redaktore, ve Vasich novinach "Satellite 1-416" precetl jsem si mnohe nazory, vcetne Vasich, odsuzujicich tak ci onak konani skupiny bratri Masinu. Mne nebyla dana moznost rici muj nazor, vyverajici z poznanych a overenych skutecnosti. Mluvi-li se o zabiti (vrazde) dvou nevinnych lidi Masinovou skupinou prave v dobe onoho tridniho boje komunistickou stranou v cele s Klementem Gottwaldem vyhlaseneho, jest povinnosti vziti v uvahu nasledujici prokazatelnou skutecnost: po nasilnem uchvaceni politicke i vojenske moci v unoru 1948 komunistickym rezimem veskere zbrane byly odebrane i tem, kteri v dobe druhe svetove valky bojovali na strane spojencu v utvarech zahranicnich armad a letectva i v partyzanskych oddilech, s vyhruzkou nejtvrdsich trestu pri nesplneni odzbrojovaciho rozkazu a zakona.
Jenom ti, kteri byli potom nasledovne vyzbrojeni, byli komunistickym rezimem mnohokrate dukladne provereni a jejich vernost a oddanost komunistickemu rezimu prokazana. Jinymi slovy - ti dva nevinni lide - komunistickym rezimem provereni a jmenem komunistickeho rezimu vyzbrojeni - ve jmenu bezohledneho komunistickeho rezimu take padli.
Toto nerikam rad, jsem mirumilovny clovek. Ale jsem vzdy pobouren, slysim-li ve spojitosti s akcemi skupiny bratri Masinu o vrazdach dvou nevinnych lidi; avsak nikdo se nezabyva skutecnosti, ze prave behem onoho tridniho boje - na "druhe strane barikady" doslova padaly hlavy skutecne nevinnych lidi, casto hrdinu obou svetovych valek, kteri se zaslouzili o vznik nebo obnoveni samostatne Ceskoslovenske republiky. Mnoho set jich bylo umuceno nebo popraveno a dalsim 200 000 obcanum - zduraznuji - skutecne nevinnym byly zniceny zivoty (zakazy studii, ztratami majetku a zamestnani, vyhnanim z domovu, znicenim zdravi v uranovych dolech nebo protipravnim veznenim v kriminalech. Proc vsichni kritici skupiny bratri Masinu o tom mlci???
Ja jsem bohuzel nedostal prilezitost k vysloveni svych pravdivych pripominek k pripadu skupiny bratri Masinu v Satellite l-4l6. V pristim cisle Vasich novin jste totiz udelal definitivni tecku take za zabyvanim se jejich pripadem. Aniz bych pouzil hrubych, nepravdivych nebo nespravedlivych slov, delam nyni totez: delam tecku za odberem Vasich novin. V podstate mne to mrzi. Vase noviny jsem cetl rad pro mnohe dobre a zajimave clanky. Jiste jste pochopil, ze to byla ma jedina mozna a slusna obrana. S mnoha uprimnymi pozdravy (No bitter feelings ...)
Rudolf Mastalyr, Hope, B.C.
***
Vazeny pane Mastalyri,
Dekuji Vam za Vas dopis. I mne mrzi, ze jste se rozhodl k tomuto kroku, protoze nas spojuje mnoho spolecneho. V clanku Josefa Cermaka se nepopiraly skutecnosti, ktere popisujete, ale slo o to, jestli maji dostat clenove teto skupiny statni vyznamenani.
Satellite 1-416 jsou noviny, ktere nejsou nikym dotovane, maji tudiz omezeny rozsah a proto se nemuzeme neomezene zabyvat pripadem bratri Masinu. Poprve jsme se timto pripadem zabyvali v roce 2004 a v cisle 21 ze 4. listopadu na strane 11 jsme prinesli Vas podrobny celostrankovy (mimo reklamu) rozbor.
To sam ve svem dopise z 20. zari 2010 zminujete. Tecku za diskusi jsem udelal az 23. zari 2010, takze bych mohl vzit v uvahu, ze dopis sel nejakou dobu postou. Jenze vy jste ho odeslal az 18. rijna 2010. V te dobe jsem nebyl v Kanade a tak ke mne dorazil nekdy v listopadu 2010. V prosinci jsem zde rovnez nebyl. A k vyrizovani posty z te doby se dostavam az nyni. To na vysvetlenou.
V diskusi o bratrech Masinech jsem postupoval podle beznych pravidel zurnalistiky. V jednom cisle jsem otiskl clanek Josefa Cermaka, v nasledujicim cisle jsem otiskl vsechny reakce, ktere jsem mel k dispozici. Nemohu za to, ze vsichni souhlasili s Josefem Cermakem. Mne samotneho to prekvapilo. Teprve potom se znacnym zpozdenim se objevily na internetu reakce, ktere s Josefem Cermakem nesouhlasily. Na to jsem upozornil ve svem shrnuti v Satellitu 23. zari 2010.
V minulosti jsem se nevyhybal ruznym nazorum, s kterymi nesouhlasim. Vyjimkou je, kdyz jedna narodnostni, rasova ci nabozenska skupina utoci proti jine. Nejedna se o politickou korektnosti, ale o obycejnou lidskou slusnost. To vsak nebyl Vas pripad.
Vas podrobny rozbor je stale na internetu: http://www.zpravy.org/1/2004/21/Masinove.html; A i tento Vas dopis bude na internetu s Vasim puvodnim dopisem z 20. zari (18. rijna) 2010.
S pozdravem
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu