Navrat na hlavni stranu

Hlupaci a levicaci chechtaji se nasi praci
V patek 14. ledna 2011 je devetactyricet statu USA, krome Floridy, pokrytych snehem. I Havaj je poprasena snehem, Atlanta ma paty den po sobe uzavrene skoly kvuli snehu, naledi a zime. Smichejme tyto dnesni zpravy s panikou globalniho oteplovani a vznikne panika v dusich lidi, ze cosi je hromsky v neporadku; ci poradku, jakym nas media krmi.
Nemam k povetrnosti valny respekt. Jako kluci jsme stanovali ve snehu v Beskydach a Jesenikach - ne den ci dva, ale cele vanocni prazdniny a nikdo z nas neonemocnel a povazovali jsme to za dobrodruzstvi.
Media hovori o skodach zpusobenych pocasim. Vsadim se, ze kdyby pocasi bylo predpovidatelne, ze by uz davno vzaly pocasi do rukou korporace a prodavaly pravdive zpravy o vyhledu pocasi na pristi den ci tyden. Ale to nejde a nemuze byt provedeno, a tak pocasi i klima zustavaji statni podnik s trapnymi hospodarskymi vysledky; holt meteorologie je stejne pochybny statni podnik jako je statni posta, ktera dodava stale mene zasilek za stale vyssi poplatek. A podle stejneho vzorce nam pocasi pusobi vetsi rozpaky za vice penez z dani.
Za kazdym statnim podnikem stoji levicova skupina, ktery propaguje, ze za danove penize se da neco udelat lepe nez za penize soukromych investoru a podnikatelu. V zjednodusene podobe je levicactvi kazde spolehani na stat jako dozorce a manazera, je rozeznatelne nevidomosti na spicku nosu. Porodni babou levicactvi byl chlap Karel Marx, ktery nenapsal ve svem rozsahlem psani ani jednu vetu o tom, co bude pak po tridni revoluci. Ani slovo, panecku, Marx nenapsal o tom, co bude, az se hospodarstvi vyrve z rukou imperialistu a kapitalistu.
A Marxovi propagatori, kteri rozsirili marxismus o leninismus, zpusobili nejvetsi hospodarskou kalamitu dvacateho stoleti a nejvetsi hrbitov zmarnenych lidi, kteri levicakum odporovali nebo i posluhovali. Nekomu smutno, jinemu k smichu, jak levicaci, kteri si nevidi na spicku nosu dovedou tahat za nos masivni mnozstvi lidi; v me rodne zemi vetsi polovinu.
Nikdy jsem neslysel, ze statni meteorologicky podnik by byl prohlasen vinnym za spatnou predpoved pocasi a rozpusten jako organizace kazisvetu; nejsem tak naivni, abych nevedel, ze predpovidani pocasi je sazka do loterie. Na profesionalni meteorology nikdo nepliva, i kdyz vadna predpoved pocasi stoji miliardy penez a mnoho zivotu, jak vidime v techto dnech v Australii. Stat sve absurdni statni podniky nezavira, ale prida do nich penize ze statni pokladny, ktera se jevi bezedna tem, co vladnou.
Cokoli jako statni podnik, krome obrany statu a provadeni valky, je fiasko.
A prece je vira znacne casti populace ve statni hospodareni velika a bude pokracovat az do statniho bankrotu; a jak takovy statni bankrot vypada se staci dnes podivat do Recka, Irska, Spanelska, anebo jit 30 let zpatky a zkoumat, jak sel do bankrotu Novy Zeland sakum pakum. Ale nechci ted resit globalni ci celostatni hospodarstvi.
Navrhuji jen zavrit tu statni meteorologii, a klimatologii jak by smet, a kdyz nekdo chce vedet, jake bude pocasi zitra, pristi tyden, at za tuto zpravu zaplati jako platim za noviny.
Klidne se vsadim, ze za predpoved pocasi nikdo platit nebude, protoze na spravnost takoveho predpovidani nikdo neveri.
Mimochodem v Sudbury, kde mame mit v puli ledna par metru snehu sesedleho na promrzle zemi, mame snehu jen asi 20 cm a slunicko sviti a mrzne. Ten nedostatek snehu nepredpovidal nikdo.
Rosta Firla
***
Mily Rosto,
nemyslim si, ze meteorologie je levicacky vynalez. Profesor Hejdanek pri sve jedne prednasce uvedl jako priklad nepredmetneho mysleni otazku manzela manzelce: "Kolik je venku stupnu?" A ona mu odpovi naprosto nelogicky: "Jen si ten kabat vem!"
Tim chci rici, ze prestoze jsme v mladi spali na snehu. Hrali pri minus peti fotbal i v trenyrkach a pred casem jsem videl v Torontu v dvacetistupnovem mrazu, muze s plnovousem, v kratkych kalhotach na motorce, presto jsem takovy hlupak, ze mam televizni kanal s pocasim nastaveny jako hlavni a podle nej se ridim. Teplotu, kterou ukazuje, je velice podobna teplote na mem digitalnim teplomeru. Spis mam pocit, ze je vyjimkou, kdyz se predpoved na nejblizsich dvanact hodin nesplni. S tydenni predpovedi je to horsi a s dlouhodobymi predpovedmi jeste horsi, ale ne zas tak spatne.
Do jake miry jsou anomalie v pocasi zpusobovane globalnim oteplovanim je otazkou. Opet si nemyslim, ze by to byl vymysl levicaku. Ale chces-li do toho vnest politiku, tak mas asi pravdu, ze "pravice" vcetne Vaclava Klause jeci, ze ekologie omezuje hospodarsky rust. A tak umyslne davaji do klicovych pozic hlupaky, kteri ekologii nerozumi a dokonce jsou na to hrdi, ze ji nerozumi. V tom jsou mnohem blizsi komunistum, kteri pres varovani otocili v SSSR reky, takze vyschly prirodni nadrze s vodou a doslo k nepopiratelnym ekologickym katastrofam. Jen vzpomenme, jak komunismus kaslal prave na zivotni prostredi a kolik se toho zmenilo k lepsimu po prichodu demokracie.
Na rozdil od Tebe si myslim, ze nejvetsim statnim fiaskem je prave obrana statu a provadeni valky. Do zbrojnich zakazek se nacpe na celem svete neuveritelne penez a jak muzeme videt je v nich nejvetsi korupce. Na rozdil od Tebe jsou veci, pri kterych jsem rad ze je dela stat. Nejen pocasi. Napriklad zdravotni pojisteni zde v Ontariu je mnohem lepsi nez "soukrome pojisteni" v Cechach (viz odchody lekaru). Kdy mezi stat vstoupi jeste jeden byrokraticky meziclanek - soukroma pojistovna. CSA byly lepsi jako statni firma, ktera letala ctyrikrat tydne do Toronta nez jako soukroma "Tvrdikova" agentura.
A co televize? Srovnejme jednu z nejlepsich televiznich stanic na svete CT2 s ruznymi soukromymi stanicemi jako brakove Prima ci Nova. I kvalita sportovnich prenosu na CT2 ci CT4 je nesrovnatelne vyssi nez na Nove ci Nove Sport. Nemluve o tom, ze skutecne dnes nejlepsim televiznim kanalem je zde v Ontariu TVO.
Zminil jsi se o Recku, Irsku a Spanelsku. Podle encyklopedie se v Recku pravicove a levicove vlady od 70. let stridaji. V Irsku a Spanelsku jsou mensinove ci koalicni vlady. Podle meho nazoru, ekonomicka krize souvisi s prijetim eura. Navic krize probihala v minulych letech na celem svete, snad jedinou vyjimkou je Cina a to neni zrovna pravicova zeme a ze bych chtel v tomto systemu zit, to rici skutecne nemohu.
Takze si myslim, ze bychom od terminu "levice" a "pravice" meli do budoucna upustit.
Ales Brezina
***

 

Navrat na hlavni stranu