Navrat na hlavni stranu

Cesky knihtisk v Berline v polovine 18.stoleti
Jiz od roku 1628 v Berline existovala mala ceska obec. O jeji historii se vsak nezachovalo mnoho zprav. Soubezne se vzrustem braniborske moci od pocatku 18. stoleti se v Berline a v jeho okoli usazovali utecenci z Cech, kteri v Prusku hledali nabozenskou volnost a svobodu smysleni. Jejich pocet cinil az nekolik tisic osob. Na okraji Berlina, tehdejsim v Rixdorfu (od roku 1912 nese novy nazev Neukolln) tehdy vznikla Ceska vesnice.
V roce 1742, po bitve u Chotusic (nedaleko Caslavi ) z jejiho okoli a z vychodnich Cech do Pruskeho Slezska odeslo celkem asi 1200 osob. Cast kolony ceskych utecencu byla ale v pohranicnich horach prepadena cisarskymi pandury a ti, kdo se nespasili utekem, byli na miste rozsekani zaziva.
Zachranivsi se Cesi po nesmirne tezkych zacatcich v Pruskem Slezsku postupne zalozili nekolik osad (Husinec, Podebrady, Velky Bedrichuv Tabor a dalsi).
Cechy ve Slezsku podporoval jednak farar berlinskych Cechu Jan Theofil Elsner a zejmena pak knez ceskych kolonii ve Slezsku Vaclav Blanicky. Slo o uprchleho katolickeho mnicha, ktery pouzival tento vymluvny pseudonym a jehoz prave jmeno a rodiste asi navzdy zustanou prikryty rouskou tajemstvi.
J. T. Elsner v roce 1749 v Holandsku opatril tiskarske litery a v roce 1753 v Berline vydal cesky Novy zakon a zpevnik.
Vaclav Blanicky se pak ze Slezska pesky vydal do Svycarska a do Holandska, aby si tam vyprosil pomoc pro sve ceske osadniky. V Curychu, v Amsterdamu a i jinde se mu dostalo siroke podpory. V kostelech po celem Prusku probihaly penezite sbirky pro Cechy v Pruskem Slezsku.
Za cast takto sebranych penez J. T. Elsner v Berline vydal celou radu ceskych knih, mezi nimi i vynikajici dila tehdy v Cechach zakazaneho J. A. Komenskeho. Pozadu ale nezustali ani nekteri berlinsti Cesi (jako napr. V.Touzil, narozeny r. 1710 v Malesicich u Prahy) a dalsi, kteri vlastnim nakladem vydali celou radu ceskych knih. Nektere z techto knih jsou opatreny nadhernymi, jeste baroknimi rytinami.
Mezi tyto knihy lze zaradit i ceskou bibli, ktera podle kralickeho originalu vysla v Berline v roce 1813. O jeji dovoz do Rakouska se snazil dobrussky kupec Hek (v Jiraskove romanovem zpracovani znamejsi jako F. L. Vek). Po pocatecnim uspechu s jeji distribuci vsak zasahla rakouska sprava a zakazala jeji dovoz pod malichernym plastikem zduvodneni, ze se v nekolika slovech lisi od textu uzivaneho v Rakousku a s dovozcem zahajila mnohalete vysetrovani.
Mnohe z techto knih byly v Prusku v 19. stoleti znovu vydany a jejich sberatelem byl znamy cesky herec Josef Kemr..
V prubehu 19. stoleti v Berline vyslo mnoho dalsich ceskych tisku, ale to je jiz jina a rovnez malo znama kapitola ceske historie.
V roce 1930 Ceskou vesnici v Berline navstivila delegace ceskych novinaru. Jedna stara jeji obyvatelka po nich tehdejsimu ceskoslovenskemu ministerskemu predsedovi Antoninu Svehlovi poslala vytisk berlinskeho vydani ceske bible z r.1813. A. Svehla dar prijal a je znamo, ze ji stale mel na svem nocnim stolku. V roce 1948 byla Svehlova pozustalost komunistickou policii znicena a tato historicka bible zanikla.
Narodni knihovna CR a Nemecka narodni knihovna v Berline k 275. vyroci vzniku Ceske vesnice v Berline ­ Rixdorfu v roce 1737 soucasne usporadaji spolecnou vystavu techto knih.
P. Jelinek - Praha

Navrat na hlavni stranu