Navrat na hlavni stranu

Jak na novy rok, tak po cely rok
V klukovstvi jsme na novy rok vzdy chodili do lesa, kdyz byval snih na lyzich, zacit novy rok aktivne a v prirode a v houfu. Jako seniori se schazime v saune; abychom vypotili pozrene dobroty a vypity alkohol.
Sedime na lavicich v prehratem vzduchu, libujeme si, jak z nas pot tece a vedeme reci; zpravidla se vzpomina na stare dobre casy, ty klukovske, jake to vsechno bylo jednoduche a libe a davno.
Dnes nas bylo pet; ctyri rozeni Kanadani a ja zdaleka, ale vzpominky jsme meli podobne. Fred rikal, ze byvaly zimy bohate na snih, ze sankovali z hrebenu chalupy do zaveji pod okny; Gerry vzpominal, ze mraz byl treskuty, ze chodil pro vodu ke studni se sekerou, aby prosekal led na vode; Jim rekl, ze meli chalupu oblozenou drevem na topeni, a maminka se desila, vydrzi-li zasoba dreva do konce zimy a tata hlidal, kolik dreva se pres den spalilo a pres noc se netopilo. James vzpominal, jak chodil do obchodu na sneznicich a nosil potraviny domu v batohu...
Je velmi prijemne hovorit o treskutem mrazu a o vanici v pretopene saune a tak nam plynulo to pohodove, novorocni dopoledne.
Fred rekl, ze ma poceni dost a jako nejstarsi z nas ma pravo ukoncit saunovani a machani v ledove vode a sli jsme se osusit, obleknout a pres cestu do kavarny doplnit vypocene tekutiny kavou. Lec kavarna byla zavrena pro nemoc ci pro lenost ci pro nedostatek hostu pred novorocnim polednem. A mrholi, snih zadny, a teplota v Sudbury 5° Celsia.
Vnimal jsem, ze se nikomu nechce takto bez kavy rozpustit nasi novorocni idylu v saune, a pozval jsem kamarady na kavu k nam.
Je to k nam jen 10 minut pesky, rekl jsem, aby kamaradi ponechali sve automobily na parkovisti u telocvicny. Nez se kamaradi vzpamatovali k protestu, uz jsem vyrazil a oni vahave za mnou. Pravda, James prestal vzpominat na chuzi na sneznicich do obchodu, a slapal vlhky chodnik mlcky. Mrholeni nebylo dost, aby clovek promokl, jen jsme zvlhli a tesili se na kavu.
"Eva neni doma," rekl jsem pred nasim domem, "ale udelani kavy zvladneme snadno." Prinesl jsem z domu dva kbeliky, sekeru a pilu, a rekl jsem kamaradum, aby zasli k jezeru pro vodu, sekeru maji na prosekani ledu a pilu, aby cestou nasbirali drobet drivi, ktere pak spalime. Jeste jsem dodal do zdesenych tvari svych kumpanu dulezitou informaci, ze k jezeru je to 10 minut chuze brezovym lesikem po teto cesticce. A ja jdu rozdelat ohen v krbu...
Vyraz tvari mych kumpanu pred nasim domem bych nazval tumpachovym, kdyby to cele nezkazila Eva, ktera otevrela dvere a rekla: 'Kde se loudate, kafe a babovka uz jsou na stole!' Nevim, proc moji kamaradi neuverili mne, ale okamzite uverili Eve; pohodili na zem kyble, sekeru i pilu a hrnuli se do baraku. Jen Fred se na mne otocil a rekl: "To byl ale blby vtip!" Uklidil jsem kyble, osusil sekeru i pilu, aby nezrezly a vesel jsem do nasi utulne jidelny.
Moji kamaradi uz sedeli kolem stolu a ohrivali si ruce na hrnkach vonave kavy a Eva krajela ceskou makovou babovku - jakou oni jeste asi nevideli, ani za dlouhy zivot neochutnali.
Fred rikal Eve, ze ona zachranila ten novorocni den, ktery jsem se pokusil promenit v katastrofu.
Eva se usmala a vypravela rodinnou story, kdyz nase mladez minuly rok fantazirovala, ze bychom meli postavit chatu nekde v pustine, a nazvali to Firlaville a jezdili bychom si tam odpocinout od civilizace. Kamaradi poslouchali, a Eva licila, jak jsem na ni mrknul a ona odesla ke spinaci desce a vypnula elektrinu v baraku. Nasi mladi zkoprneli a Petr rekl s uzasem: "Co se to deje?" "A manzel," Eva ukazala na mne, "prinesl kyble a sekeru a pilu, a nakazal mladym, aby se oblekli a vyrazili k jezeru pro vodu a pro drivi, ze on zatim roztopi krb, kdyz nefunguje elektrina."
"Mladi se vahave zacali oblekat a sebrali primitivni nastroje a venku se Rostik podivil: "Jak to, ze sviti poulicni osvetleni?" Anna rekla: "Jak to, ze sviti svetlo u sousedu?" Vesli zpatky do domu a Eva zapnula hlavni vypinac, rozsvitilo se svetlo a mladi se odstrojili a zbytek vecera prohazovali poznamky, jake jejich rodice maji blbe vtipy. No a tim taky skoncily rodinne reci, abychom vybudovali chaticku pojmenovanou Firlaville."
Kafe vypito, babovka snedena a Fred se polohlasem optal Evy, jestli by je zavezla na parkoviste u sauny, aby odjeli domu na obed. Samozrejme, rekla dobrodejka Eva a kamaradi byli radi, ze se neptali mne, protoze bych rekl ne.
Nemusim rikat, ze louceni mych kamaradu se mnou bylo ponekud chladne, takove formalni, a nez Eva prijela zpatky, tak jsem umyl hrnky a vyluxoval drobecky z podlahy.
U obeda jsem se chechtal a vypravel Eve detaily tech reci o starych dobrych casech a byli jsme oba radi, ze ty stare dobre casy jsou jen nostalgicke vzpominky, ale nikdo to nechce zpatky.
Eva rekla, ze to je vydareny prvni den roku a dodala: "Jak na novy rok - tak cely rok."
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu