Navrat na hlavni stranu

Berdych nezopakoval Wimbledon, ale ani tentokrat v Londyne nezklamal
Federer vyrovnal Lendla i Samprase

Turnaj turnaju! Tak je mozne nazvat soutez nejlepsich osmi tenistu sveta podle momentalniho zebricku ATP, jejiz historie se zacala psat presne pred ctyriceti lety v Tokiu, kde tehdy zvitezil American Stan Smith. A za leta se menila nejen jmena slavnych vitezu, ale i tohoto turnaje, ktery dnes nese nazev Barclays ATP World Tour Finals a uz podruhe za sebou se jeho dejistem stala O2 Arena v Londyne. Mimochodem hala, kde se v roce 2012 bude bojovat o olympijske medaile v basketbale a v moderni gymnastice a jejiz hlediste pro sedmnact a pul tisic divaku bylo po celych osm dni teto velke tenisove prehlidky zaplnene.
Pro nas vsak byl dulezitejsi uplne jiny fakt. Po osmi letech se do turnaje tenisove elity probojoval cesky reprezentant. Naposledy to byl v roce 2002 Jiri Novak v Sanghaji a nyni se tento husarsky kousek povedl petadvacetiletemu Tomasi Berdychovi. Trebaze za posledni ctyri roky poprve nevyhral jediny turnaj ATP a ve druhe polovine letosniho roku nezaznamenal jediny pronikavy vysledek. Snad jen krome toho, ze na srpnovem turnaji v Torontu sahal po ctvrtfinalovem vitezstvi nad Federerem. Ale predtim si znamenite vedl na grandslamovych turnajich, kdyz v Parizi postoupil do semifinale French Open a tady v Londyne az do finale Wimbledonu.
Cesta za navratem?
Zadny zazrak se tedy nyni v Londyne od Berdycha necekal. Vsak take v uvodnim duelu rozdilem tridy 3:6, 3:6 podlehl Srbovi Djokoviçovi a priznal: "Byl jsem hodne nervozni a navic uz pred zapasem. Kdyz hrajete tento turnaj poprve, je to neco zvlastniho. Zejmena kdyz jsem toho v posledni dobe vyhral tak malo. Porazit jsem ho proste nemohl, protoze jsem na kurte nic extra nedokazal." Za to ve druhem utkani Berdych udivil. I kdyz nastupoval proti Americanu Roddickovi s pasivni zapasovou bilanci 2:6, pricemz posledni ctyri zapasy prohral. Jeho udery v porovnani s poslednim obdobim mely mnohem vetsi presnost i duraz a nakonec zvitezil 7:5, 6:3. "Uz jsem si veril o neco vic a vedel jsem, ze musim byt agresivnejsi," prohlasil a pokracoval: "Mozna uz zacinam hrat jako drive, ale tahle cesta bude jeste tvrda. Ted me ceka prvni hrac svetoveho zebricku Nadal. Budu riskovat jeste vic, abych se ho pokusil porazit!"
A opravdu. Tomas busil do kazdeho mice s takovou silou a sebevedomim, jako kdyz mel pred pul rokem nejlepsi formu. K zisku prvniho setu mu chybel jen krucek. Velka skoda, ze za stavu 6:5 a 15:0 pri Nadalove podani po jeho druhem servisu cesky tenista zkazil velmi lehky return. Set prohral v tie- breaku 3:7, takze konecny vysledek hovoril 7:6, 6;1 ve prospech Spanela Nadala. Berdych tedy s Nadalem prohral podobne jako ve finale letosniho Wimbledonu a sveroval se: "Ja to proste na levoruke hrace neumim. Je to pro me velky nezvyk. Ale kdyz budete duverne mluvit s levaky, povedi vam, ze i jim se spatne hraje proti levorukym souperum, protoze takovy tenis nemaji zazity! Ale celkove jsem spokojeny. Vzdyt jsem porazil Roddicka a muj vykon s Nadalem byl lepsi, nez ukazuje vysledek. Ted si musim konecne odpocinout a pak zacit tvrde pracovat, abych se vykonnostne dostal nazpet."
Neporazitelna dvojcata prohrala
V londynskych bojich mel cesky tenis jeste jednoho zastupce a tim byl Lukas Dlouhy. Se svym indickym partnerem Leandrem Paesem se opet dostal do zaverecneho turnaje osmi nejlepsich paru ve ctyrhre. Vlastne na rozloucenou, protoze se po dvouapulletem uspesnem pusobeni rozchazeji a nyni kazdy bude mit jineho spoluhrace. Bohuzel se jim nedarilo a vsechny duely prohrali. S Polaky Frystenbergem a Matkowskym 3:6, 6:7, s rakousko-nemeckou dvojici Melzer, Petzschner 6:7, 6:4, 8:10, kdyz ovsem v rozhodujicim super tie- breaku nevyuzili vedeni 8:4... A na zaver odesli porazeni i s americkymi dvojcaty Bryany 3:6, 4:6. Sedmatricetilety Paes na adresu o deset let mladsiho Lukase zduraznil: "Je jako by byl muj bratr a tak to zustane navzdy! Neni vyloucene, ze se k sobe jeste nekdy vratime." Dlouhy to potvrdil: "Trochu si od sebe odpocineme, ja budu hrat s Australanem Paulem Hanleyem a cas ukaze..."
Hlavni favorite a dosavadni vitezove sedmasedesati turnaju ATP Bob a Mike Bryanovi ale svou roli nesplnili. V semifinale je totiz vyradili Nestor se Zimonjiçem a tento kanadsko-srbsky tandem nakonec i ve finale zdolal Inda Bhupathiho s Belorusem Mirnym 7:6 (8:6), 6:4. Celkove vsak ctyrhry pri sve londynske reprize stejne jako loni nenadchly. Asi se bude hodne hovorit o tom, zda v programu tohoto turnaje zustanou i nadale.
Lahudka jednorucniho bekhendu
Avsak zpet ke dvouhram. Semifinale prineslo vykonnostni konfrontaci ctyr nejlepsich soucasnych tenistu a hlavne strhujici trisetovou bitvu trvajici tri hodiny a jedenact minut, ve ktere Nadalova neomylna levacka prece jen udolala publikem mohutne povzbuzovaneho domaciho milacka Murrayho 7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (8:6). Tohle byl absolutni vrchol letosniho turnaje a Andy Murray si jen povzdechl: "Co jsem mohl zahrat jeste lepe? Je urcite pekne videt takovy zapas. Ale mnohem horsi je, kdyz v nem prohrajete!" A protoze nemene famozni Svycar Federer ve druhem semifinale prevalcoval Srba Djokoviçe 6:1, 6:4, turnaj turnaju prinesl finale finali! Co vic si divaci, organizatori i tenisovi byznysmeni mohli prat? Tenisovou valku Rafaela Nadala s Rogerem Federerem, kteri z poslednich triadvaceti turnaju Grand Slamu vyhrali jednadvacet (Svycar dvanact a Spanel devet) a v cele svetoveho zebricku se stridaji uz tak dlouho, ze za poslednich sedm let na nej nepustili nikoho jineho!
I tohle finale bylo instruktazi svetoveho tenisu, jak se patri. Na jedne strane udivujici silove a presne umistovane Nadalovy topspiny, na druhe rovnejsi, byt nemene razantni udery Federera, kterym vevodil oku lahodici bekhend hrany jednou rukou. Proste parada! Navzdory tomu, ze v jejich dosavadnim mereni sil Spanel vyhral o polovinu vic stretnuti (14:7), tentokrat se vyssi herni kvalitou a vitezstvim 6:3, 3:6, 6:1 prosadil svycarsky tenista. A v tomto turnaji rovnez prepsal dejiny. Po prvenstvich z let 2003, 2004, 2006 a 2007 svym patym triumfem Federer vyrovnal legendy Cechoslovaka Ivana Lendla i Americana Peta Samprase. A o jejich prekonani se vzhledem ke svemu veku devetadvaceti let urcite jeste pokusi. Svedci o tom i jeho slova po utkani: "Rika se, ze moje vykonnost jde uz dolu. Ale podivejte se na moje vysledky. Vyhral jsem Australian Open i dalsi tri turnaje a verim, ze take rok 2011 pro me bude velky. Ano, jsou tady i dalsi vynikajici souperi Djokoviç, Murray, Soederling nebo Berdych. Ovsem o historicke zapisy ted bojujeme my s Nadalem."
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

 

Navrat na hlavni stranu