Navrat na hlavni stranu

Prazske opakovani NHL se navzdory pesimismu vydarilo
Mene znamena nekdy vice
"Opakovani je matka moudrosti," tvrdi jedno stare ceske prislovi. Po dvou letech se do Prahy opet vratily dva zahajovaci zapasy noveho rocniku kanadsko-americke Narodni hokejove ligy. Ale prilis velky optimismus pred nimi nevladl. Duvod? Fanouskum se neztratilo z pameti, ze predlonske dva souboje New Yorku Rangers s Tampou Bay Lighting prinesly dost chladny a nezazivny hokej. A ani ocekavanou velkou show pri nich nezazili... Pripomenme, ze uvodni utkani NHL v Evrope maji tradici od roku 2007, kdy je videl Londyn. O rok pozdeji se uz poradatelstvi rozrostlo na dve mesta a spolecne s Prahou se z teto podivane tesil i Stockholm. Loni prevzaly stafetu znovu Stockholm, ale take Helsinky. Letos se uz hralo ve trech evropskych velkomestech a vedle Prahy se o prvni body do NHL bojovalo opakovane v Helsinkach, kde merily sily Carolina Hurricanes s Minnesotou Wild a ve Stockholmu, kam priletely celky Columbus Blue Jackets a San Jose Sharks. A v prazske O2 Arene, v niz se uskutecnilo pamatne mistrovstvi sveta 2004, se predstavila muzstva Phoenix Coytotes a Boston Bruins. Zatimco Kojoti ve svych radach meli trio ceskych hracu Martin Hanzal, Petr Prucha a Radim Vrbata, Medvedi Davida Krejciho a s nim slovenskou hvezdu prvni velikosti Zdena Charu.
Opakovani v Praze sice z uz vyse uvedenych duvodu vyprodane sedmnactitisicove hlediste nemelo, avsak prvni den prislo 15 299 a druhy 12 990 divaku. A to v dnesnich ceskych pomerech neni malo. Ale hlavne se tentokrat vydarilo a kdo z hokejovych priznivcu chybel, mohl jen litovat. Zapasy mely podstatne vyssi uroven a bylo se na co divat. Presne kombinace v rychlem tempu, perfektni brusleni i ovladani puku a ukazkova herni strategie. Hokej plny jednoduchosti, primocarosti a ucelnosti. A trebaze ve srovnani s plnou sezonou se vykonnost obou souperu zatim jevila jen na pul plynu, oproti ceske extralize to byl jiny hokejovy svet... V sobotu ovladl hru Phoenix, k jejhoz vitezstvi 5:2 dvema goly a jednou asistenci prispel Vrbata. V nedeli se naopak z vyhry 3:0 radoval Boston, na jehoz dve branky prihraval Krejci. 
A trebaze ceny vstupenek byly polovicni nez predloni, nejdrazsi za 3900 a nejlevnejsi za 990 korun, spokojeny z opakovane akce odchazel i jeji organizator. Majitel spolecnosti Ceska sportovni a. s. Miroslav Cernosek, ktery je nejmocnejsim muzem ceskeho sportovniho marketingu v soucasne dobe, velmi racionalne prohlasil: "Na takove ceny jako v roce 2008 uz jit nemuzeme. Je vzdy lepsi vydelat, i kdyz mene a mit v hale hodne divaku!" Reditel teto spolecnosti Vladimir Safarik s vizi na pristi rok jeste dodal: "Pokusime se o to, aby do Prahy prijelo hrat i nejake muzstvo z Kanady." 
Vysledky: Boston Bruins-Phoenix Coyotes 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)      
Branky: 44. a 50. Horton - 8. a 59. Vrbata, 22. Pyatt, 36. Upschall, 40. Belanger.
Phoenix Coyotes-Boston Bruins 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky: 33. Lucic, 40. Horton, 50. Seguin
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

Navrat na hlavni stranu