Navrat na hlavni stranu

Bohaty (a unavny) letosni mesic revy a brazd v kanadskem Torontu 
Tri mesice se mi zahnizdily do pameti. Brezen 1939 (okupace zbytku Ceskolovenska Hitlerovou armadou), unor 1948 (komunisticky puc), zari 1948 (demonstrace, Benesova smrt a kratky pobyt v kriminale). To zari 1948 si nejvic pamatuji pro uhrancivou krasu Seifertovych versu: "Mesici revy, mesici brazd...", jimiz se basnik loucil s Benesem (a hned vam naskoci verse tehoz basnika o kalnem ranu, jimiz se o jedno desetileti drive loucil s TGM). Nic tak osudoveho se nestalo v ceskem ci slovenskem zivote v Torontu v zari 2010. Jenom se vsechny krajanske organizace tuzily a ty starsi z nas, pokud se jeste ucastnime, malem uondaly k smrti (ja zacinam mit na smrt celkem kamaradsky nazor - pokud mi slibi, ze nebude bolet).
 ***
Letni tabor v Masaryktownu
Mel bych vlastne zacit Letnimi sokolskymi hrami na Masaryktownu, ale ty se jednak konaly uz v srpnu, za druhe o nich bohate napsal Ales Brezina a za treti jsem tam nebyl a ono, kdyz o necem pisete, prece jenom pomuze, kdyz jste u toho byli (ja si nikdy neodpustim, ze jsem tam nebyl, kdyz to vsecko (svet) zacinalo, ale to uz bych byl opravdu letity). 
 ***
Zahajeni sokolske cinnosti 11.zari
Na skok jsem se zucastnil zahajeni sokolske cinnosti v kostele sv. Vaclava 11. zari 2010. To bylo tak: ja mel na ten den (vlastne pozdni odpoledne) listky  na koncert kanadskeho legendarniho hrdinskeho tenora Heppnera. Koncert se mel konat uz pred pul rokem, ale Heppner onemocnel, tak zpival az 11. zari. Nekterym kritikum se moc nelibil a ja na hrdinske tenory taky moc nejsem (mozna taky proto, ze zpivaji hlavne Wagnera a Wagnerovy opery jsou prakticky nekonecne). Ale tentokat slo o neco daleko dulezitejsiho:  u sv. Vaclava starostka torontske jednoty, Hana Juraskova (kdypak tu uz prohlasi za vsechnu jeji praci se sokoliky a u kamen v kostele sv. Vaclava za svatou?), na zahajeni sezony varila veprove s knedlikem a se zelim a ja uz to v domacim vydani nemel leta a najednou se ve mne ozvalo to nejbytostnejsi cesstvi a ja vetsinu Heppnerova koncertu myslil na Haninu veprovou. A tak po koncertu si to zenu k sv. Vaclavu, vtrhnu do salu, kde se neduchovni veci odehravaji, sal prakticky prazdny, jen sestra starostka a jedna nebo dve dalsi sestry uklizeji ubrusy. Ocima jsem se zavrtal do Haninych oci a vykoktal neco o veprove. Misto soucitu se Hana rozzarila a s libeznou samozrejmosti mi oznamila, ze vsecko prodala. Ani naznak soucitu. Dokonce si myslim, ze mi mirne vynadala, ze jsem prisel pozde. Tak jsem podekoval a jel zkrousene, hladovy, domu... Az druhy den jsem se dozvedel, ze sokolske deti byly ve znamenite forme (jak taky ne, prave se vratily z dvoumesicnich prazdnin), cvicitelsky sbor (i kdyz neuplny) byl plny elanu a veprova byla z onoho sveta - A ja o to prisel!
*** 
Nocturna v meste - 12.zari
Prvni program teto dnes uz legendarni serie koncertu, kterymi jiz radu let krajansky zivot obohacuje dr. Milos Krajny, nebyl koncert, ale poutava prednaska  profesora Iana Scotta, nazvana Mozart v Praze. Profesor Scott, v prednasce doprovazene filmovymi vlozkami z Mozartovych oper, nejen pripomnel giganticky Mozartuv talent, ale i pro nas lichotivou skutecnost, ze zatimco Viden a Salzburg se chovaly k Mozartovym operam prehlizive, Prazaci pochopili, ze na svetove hudebni scene zazarila velika a jasna hvezda. 
***
TIFF
Nedostal jsem se na filmovy festival v polovicce mesice s vyjimkou filmu Of God and Men, ktery ve mne, stejne jako v pastoru Slovenskeho Luteranskeho kostela sv. Pavla v Torontu, Rev. Ladislavu Kozakovi, s nimz jsem film videl, zanechal silny dojem. Rad bych se k filmu jeste vratil.
 ***
Knizni trhy na Masaryktownu - 19. zari
Zivot v rytmu Strausse - 19. zari

Nedostal jsem se ani na Knizni trhy na Masaryktownu 19. zari. Zamluvil jsem se ten den na koncert Klubu Martina Razusa  Zivot v rytmu Strausse v Slovenskem luteranskem kostele sv. Pavla. Program s elegantni strucnosti zahajila predsedkyne klubu Katarina Kozakova. Jednotlive skladby uvadela (pro nektere z posluchacu, vcetne mne, trochu obsirne) prijemnym hlasem Vera Kohoutova. Koncert mel podtitulek (v prekladu) Vecer oblibenych klasickych skladeb a videnskych valciku. Nijak nevadilo, ze zde nebyli zastoupeni ani slovensti, ani cesti skladatele - v te dobe se moc nekonali. Vystoupili: Collegium Musicum Toronto (Paul Frieder, prvni housle; Jolanta Bieniek, druhe housle; Andrej Pevny, piano a barytonovy saxofon) a hoste Millan Brunner, fletna a hudebni reditel; Marta Laurinc, klavir; Heather Dudzinski, housle; a Miriam Tikotin, sopran. V prvni casti programu  jsme slyseli Mozartovu Videnskou  sonatinu, Beethovenovo Adagio z Pateticke sonaty a Suitu Ranni nalada z Griegova Peer Gynta. V dalsi casti Millan Brunner a Marta Laurinc zahrali ukazky z oper Giacoma Pucciniho, Giuseppe Verdiho a Luigi Denzy. Prvni polovina programu byla zakoncena valcikem Vesela vdova ze stejnojmenne Leharovy operety (vystoupili vsichni umelci, vcetne - samozrejme - sopranistky Miriam Tikotin)
Druha polovina programu, v niz opet vystoupili vsichni ucinkujici, byla venovana Johannu Straussovi st. (Radetzky - Marsch) a Johannu Straussovi ml. (Kaiser-Walzer; Fruhlingsstimmen; Wiener Blut; An der schonen blauen Donau, a Mein Herr Marquis). V Mem panu markyzi se zvlast 'vydovadela' Miriam Tikotin, jejiz vykon jakoby kvalitnel  umerne s obtiznosti zpivane arie.
Vsichni ucinkujici  odvedli dobrou a misty vybornou praci a jestlize se zvlast zminim o nekterych z nich, je to proto, ze jsem blize obeznamen s jejich karierami. Millan Brunner a Marta Laurinc se zhostili  svych ukolu (Millan Brunner jako fletnista i jako dirigent souboru) s obvyklou inspirovanou rutinovanosti. Kdo asi prekvapil vsechny, co ho znaji jako varhanika u Sv. Pavla, byl Andrej Pevny. Kdyz sedi za klavesnici varhan, vidite velmi dlouheho, vazneho, a skoro zarputile soustredeneho pana neurciteho veku s tvari, ktera jakoby neznala usmev. Ale obleknete ho do smokingu a posadte za klavir - nebo (jeste lepe) dejte mu do rukou barytonovy saxofon - a ejhle: zrodila se hvezda! Na omladle tvari usmev skoro svetacky, horni cast tela v rytmickem  pohybu - a jak mi rekli lide, kteri o hudbe vedi daleko vic nez ja, klavir i housle pod jeho dotekem vydavaji zvuky vysoce profesionalni hodnoty. Gratuluju a tesim se na pristi koncert.
 ***
80. narozeniny Blanky Rohnove
Svatovaclavske posviceni ­ 25. zari
Take jsem se tesil na svatovaclavske posviceni v kostele Sv. Vaclava (zvlast kdyz jsem se dozvedel, ze druhy a treti dil Malych dejin velke myslenky Jana Waldaufa dorazily do Toronta a autor je bude na posviceni podepisovat, ale uprimne receno i proto, ze jsem predpokladal, ze starostka torontske sokolske jednoty, Hana Juraskova, pripravuje veceri. My sokolove ji totiz nekdy za vysoky poplatek Otci Liboru Svorcikovi pronajimane. A jak starim duchovnim (od slova "duchovneti", ktere ale mozna do teto chvile neexistovalo), plody teto zeme (umne zpracovane) maji pro mne rostouci pritazlivost. A to jsem nevedel, ze posviceni se zucastni, i kdyz jen kratce, generalni konzul Ceske republiky v Torontu, Richard Krpac. Prislibil jsem totiz na stejnou dobu ucast na oslavach velkeho vyroci Blanky Rohnove, mistopredsedkyne (a byvale predsedkyne) Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade,  ktera se - spolu s Ruth Petrickovou a Ericou  Vieznerovou - mimoradne zaslouzila o pomoc uprchlikum v taborech v Evrope.
Byly to krasne oslavy. Ale proc nemuzeme byt ve stejnou dobu pritomni na dvou mistech?
 ***
Mse venovana Vlaste Scheybalove - 26. zari
V cervenci minuleho roku zemrela ve Slanem Vlasta Scheybalova, o niz jsme psali pred kratkym casem. Ve sve zaveti odkazala znacne castky institucim jako Torontska univerzita, Prazska zoologicka zahrada, Heart and Stroke Foundation, Princess Margaret Hospital atd. Zanechala take slusne obnosy dvema krajanskym organizacim, Kostelu sv. Vaclava a Masarykovu ustavu. A pamatovala na vystoupeni hudebnich umelcu pri msi (i na koncertu 28. listopadu). Pri msi zpival clen Kanadske opery Jan Vaculik Dvorakovy Biblicke pisne # 2 (Skryse ma) a #4 (Hospodin je muj pastyr) a Hymnus Ad Laudates in Festo. Na varhany ho doprovazela prof. Dagmar Kopecka, na kterou se jeste mnozi pamatuji z Prazskeho jara, ktera sve vystoupeni pametihodne zakoncila  Bachovou fugou.
 ****
Oslava zivota Tomase Maska - 26. zari
V nedeli 26. zari v 17 hodin se clenove Noveho divadla v Torontu spolu s jeho rodinou a prateli rozloucili s Tomasem  Maskem, vyznamnym hercem a reziserem Noveho divadla  (ale i kanadskeho divadla) a jednim z prednich recitatoru Divadla Poezie Milo Kubika, oslavou jeho zivota. Rozloucili jsme se s nim v divadle, ve kterem Nove divadlo pod vedenim Adolfa Tomana slavilo radu svych nejvetsich triumfu. Divadlo, tehdy zname jako Limelight Dinner Theatre (dnes Mysteriously Yours Dinner Theatre) hostilo posledni hru naseho souboru v minule sezone a zrejme bude nasim domovem i v budoucnosti. Program oslavy ridili (a to je dost nevhodne slovo)  Tomasova partnerka Zdenka Novotna a jeho blizky pritel Pavel Kral (byli to prave Tomas Masek a Pavel Kral, kteri na sebe vzali bremeno vest Nove divadlo po odchodu Adolfa Tomana do Ceskoslovenska). Ale zavzpominali si i jini: Tomasovy dcery, filmovy reziser Vaclav Taborsky, syn Markety Pribramske, ktera souboru prispela svou dramatickou osobnosti, a byl promitan film, zachycujici Tomase v rade z jeho roli. Smali jsme se (chvilemi zavojem slz) a zridka jsme byli daleko od place.
 ***
Voices within Walls -Torontsti ve Winnipegu - 19. zari
Nepochybne jsem opomenul radu jinych akci v ceske a slovenske komunite v Torontu a okoli, jako zapasu ve fotbale a volejbalu (Slovaci jsou udajne lepsi ve fotbale, Cesi ve volejbalu), ci slavnostnich obedu a veceri, behem mesice revy a brazd. Take nepochybuji, ze jsou mesta, ktera se mohou chlubit pysnejsimi i uctyhodnejsimi akcemi nez Toronto. Tak treba Mestsky stat Vatikan, kde se ceska diplomacie utkala ve fotbalovem zapasu s muzstvem Mestskeho statu Vatikan. Ceska diplomacie sice prohrala v pomeru 8:1, ale predstava, ze by se ceska diplomacie v Ottawe - nebo i v Toronte - utkala s muzstvem provincie Ontaria (kdyby takove muzstvo existovalo) mne naplnuje skoro nadpozemskou blazenosti. Nebo - a ja nechci byt nevdecny za moznost v Torontu slavit Stedry vecer hned ve dvou kostelech, slovenskem luteranskem a ceskem katolickem, - ale prece jen trochu zavidim nasim ve Vatikanu (kde, mimochodem, velvyslancem Ceske republiky je Pavel Vosalik, ktery predtim zastaval stejnou funkci v Kanade a zanechal za sebou zavidenihodnou reputaci), kteri budou v bazilice sv. Marka v Rime svedky provedeni Rybovy Ceske mse vanocni pastoralni. Ale nemyslim, ze je ve svete (mimo uzemi Ceske republiky) misto, ktere jednomesicni krajanskou cinnosti predci rekord Toronta v mesici zari 2010. A to jsem se jeste nezminil (coz timto cinim) o extrateritorialni cinnosti torontskych: 19. zari skupina z Toronta, vedena Zuzanou Hahnovou, predvedla ve Winnipegu (diky Eve Sailerove a krajanske komunite ve Winnipegu) program Voices within Walls, rezirovany Elley-Ray Hennessy, ktery mel pred rokem premieru v Torontu a jehoz filmova verze (dilo Zuzany Hahnove) se tesila velke pozornosti na letosnim Mene Tekel festivalu v Praze. Program, v nemz podava strhujici vykon tanecnice na provaze, Brandy Leary, a v nemz slysite hlasy veznu z komunistickych koncentracnich taboru a vezeni, byl usporadan na podporu postaveni pamatniku obetem komunizmu v Ottawe.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu