Navrat na hlavni stranu

Cesi zahajili uvod kvalifikace na evropsky sampionat potupnou prohrou 0:1 s Litvou
Dalsi fotbalova facka

Cesky fotbal kraci od prohry k prohre, stava se stale mensi a mensi, potapi se do hlubin. Bohuzel! Na letosni mistrovstvi sveta do Jihoafricke republiky se neprobojoval, uz treti rok za sebou nebude mit klubove zastoupeni v Lize mistru a ze ctyr tymu se pouze Sparta dostala do Evropske ligy, kde vsak absolutni elita chybi. Vsechno se melo alespon trochu k lepsimu obratit vstupem do kvalifikace mistrovstvi Evropy 2012, v jejimz uvodu muzstvo Ceske republiky v Olomouci cekala Litva. A nic na tom nemeni ani skutecnost, ze Litevci ve svem kvalifikacnim startu ctyri dny pred prijezdem do Olomouce na domacim hristi uhrali bezgolovou remizu proti Skotsku. Naopak v predchozi kvalifikaci prohrali na Kanarskych ostrovech a ve svetovem zebricku figuruji az na dvaapadesatem miste...
Deset mesicu od lonskeho podzimu mel reprezentacni trener Michal Bilek na to, aby jeho sverenci naladili spravny herni styl i formu. Tahle doba prinesla sest mezistatnich zapasu, z nichz jen dva byly vitezne, tri skoncily prohrou a jeden nerozhodne. Pricemz ani v jednom stretnuti nenastoupili cesti fotbaliste proti spickovemu souperi a ani jednou nepodali spickovy vykon... Presto sportovni verejnost byla natesena, olomoucky Andruv stadion se pysnil vyprodanym hledistem s 12038 divaky a experti volali do sveta: "Zacina nova era ceskeho fotbalu!" K dispozici bylo v cele s uzdravenymi hvezdami, reziserem hry Rosickym a kanonyrem Barosem, vse co soucasny cesky reprezentacni fotbal muze mit. Snad az na operovaneho stopera Sivoka a dalsiho pilire zadnich rad Ujfalisuho, ktery v Atletiku Madrid sice stale zari, avsak s reprezentaci uz skoncil a pokusy sefu narodniho celku o jeho navrat se zatim nesetkaly s priznivou odezvou... Bilek zvolil system 4 - 2 - 2 - 2, tedy s dvema defenzivnimi zalozniky Polakem a Hübschmanem, trebaze ukol byl nad slunce jasny: "Litevce doma porazit! Koho uz jineho?" 
Mirna prevaha ceskeho celku netrvala dlouho. Protivnik ji celil ocekavanou a zhustenou obranou, ale i nebezpecnymi protiutoky. Tohle mozna trochu vypada jako fotbalova fraze, lec herni projev Litevcu byl nesmirne ucinny. Rychlost, presnost a primocarost, hbite prenaseni hry na dalku. A cesti obranci i zaloznici si s tim nevedeli rady a zacali fatalne chybovat. Velkou sanci Panky jeste spravnym vybehnutim vyresil brankar Cech. Ale ve 26. minute Stankevicius z prave strany pohotove odcentroval a Sernas zcela volny mezi stopery Hubnikem a Kadlecem zamiril do praveho rohu v ceske siti! Nejen timto golem jako vystrizenym z ucebnice Sernas, ktery obleka dres polskeho Widzewu Lodz, delal caste problemy ceskym zadakum. 
Ze strany ceskeho muzstva v prvnim polocase staly za pozornost dobre prilezitosti Fenina, ale hlavne zakrok na tohoto utocnika, ktery prinesl hodne diskutovany pokutovy kop. Trener hosti Raimundas Zutautas po utkani konstatoval: "Takove penalty se piskaji jen pro domaci hrace..."  A mimochodem Martin Fenin priznal: "Zkusil jsem to a vysla z toho penalta..." Ve 40. minute se k ni postavil nejlepsi strelec mistrovstvi Evropy 2004 v Portugalsku Baros a v momente, kdy se tribuny chystaly z plnych plic zakricet gol, napalil mic primo do brankare Karcemarskase jako hluchy do vrat!" Michal Bilek pozdeji rekl: "Na pokutovy kop chodi ten, kdo si veri. Vzal to na sebe Milan, ale takhle to dopadlo." A Tomas Galasek, ktery se pred utkanim slavnostne loucil se svou jedenactiletou reprezentacni karierou k tomu smutne pridal: "Takovy borec jako je Baros, byl mel promenit." 
A ocekavany drtivy tlak po zmene stran? Dlouho se nekonal temer zadny, protoze naprosta vetsina ceskych akci koncila v prehustenem obrannem prostoru fotbalistu Litvy. Plasilova tvrda strela z dalky skoncila tesne vedle a Hubnikova hlavicka z dobre pozice byla prilis slaba. Trener Bilek o prestavce neudelal jedinou hracskou zmenu a se stridanim zacal az pulhodiny pred koncem zapasu. Postupne Necid prisel za Fenina, Stajner za Polaka a Bednar za Pudila. V zaveru mel tedy cesky celek na hristi ctyri utocniky a svuj tlak skutecne vystupnoval. Z nekolika sanci mel  nejvetsi v posledni minute utkani Necid, ktery stal sam pred Karcemarskasem, ale jen trefil skvele reagujiciho litevskeho brankare!!! Na tribunach to jen zasumelo a fanousci si rekli: "Co vic jsme jeste chteli?" V petiminutovem nastavenem case bezel do trestneho uzemi soupere dvakrat hlavickovat i brankar Cech, avsak na krute prohre 0:1 a  piskotu nespokojeneho publika to uz nic nezmenilo.
Trener tymu Litvy, Raimundas Zutautas konstatoval: "Cesky tym nas neprekvapil nicim. Vetsinu zapasu jsme odehrali na sve polovine, ale dulezite je to, ze jsme vyhrali. Nejvic musim pochvalit naseho brankare Karcemarskase." Trener Michal Bilek netajil sve zklamani: "Chteli jsme se pred souperovu branku dostavat po stranach, ale nedarilo se nam to. Ovsem nejvice jsme selhali v koncovce a na smulu se vymlouvat nemuzeme." Bilek i vzhledem k uz vzpominanym nepresvedcivym vykonum svych sverencu v predchozich utkanich, se dostal pod velky tlak medii i verejnost, avsak moznost sve rezignace jednoznacne odmitl. "O tom, ze bych odstoupil, neuvazuji ani trochu," zduraznil cesky kouc. O to vic sebekritiky zaznelo z ust kapitana ceskeho celku Tomase Rosickeho: "Meli jsme mit daleko vic prilezitosti a to ze se tak nestalo, je moje vina. Je to moc spatne a kdybychom na priste neuspeli ani proti Skotum, kvalifikace na mistrovstvi Evropy by pro nas byla asi uz ztracena." 
A to je pravda! Ceska republika se stretne se Skotskem 8. rijna v Praze.
JAROSLAV KIRCHNER, Olomouc
***
Rusko-Slovensko 0:1
Moskva-sme-Vladimir Jurkovic-Slovenski futbalisti v priebehu piatich dni zvladli dva odlisne takticke styly so supermi rozdielnej vykonnostnej urovne.
Po vitazstvach na Pasienkoch a v Moskve zhodne 1:0 rozbehli svoju kvalifikacnu skupinu na EURO 2012 nad ocakavanie. Najma v Moskve tim trenera Vladimira Weissa dokazal, ze by si zasluzil na Slovensku sirsiu divacku podporu.
S bezradnym usmevom sa na nu po pripravnych zapasoch nepriamo stazoval aj Miroslav Stoch, ktory svoj nazor futbalovo vyargumentoval sympatickym sposobom. V oboch zapasoch patril k najlepsim. Navrat k timovej pokore symbolizoval v Moskve Martin Skrtel. Na ihrisku excelentny vykon, ktorym strhol aj mladsieho Salatu. Skrtel si odpustil zbytocnu komunikaciu s rozhodcami, namiesto nej v mixzone nenutene zrusil medialne embargo a pokojnym hlasom sa vracal k rozhodujucom momentom.
"Tym bol gol Mina Stocha. Dolezite bolo, ze sme ustali napor supera v oboch polcasoch. Rusi hrali velmi rychlo, neuchylovali sa k nakopavaniu lopt, vidno na nich pracu trenera Advocaata, ktoru som spoznal na vlastnej kozi pocas posobenie v Zenite Petrohrad."Chceli sme styri body, ale mame sest. Je to fantasticke. Nemyslim si, ze nam pred tymto duelom niekto veril. Sme vsak este stale len na zaciatku cesty. Tieto vitazstva musime potvrdit aj v dalsom dvojzapase proti Armensku a Irsku," povedal Skrtel.
Stastny kouc
Stastny slovensky trener Vladimir Weiss v navale prvej radosti slubil hracom vsetko mozne, no najskor to mohol byt odlet z letiska Domodedovo. "Nemohli sme sa pustat do otvoreneho celoplosneho boja, na krajoch obrany sme nemali taku kvalitu ako super. Dali sme vsak nadherny gol a potom sme viac-menej kontrolovali hru.
Slovensky trener dobre odhadol situaciu, zahustil stred pola defenzivnymi typmi. Karhan sa mu pri navrate do zostavy odvdacil klasicky preciznym pozicnym vykonom . Popri Skrtelovi, ktory chladnokrvne rusil utocne akcie Rusov sa skvele drzal mlady Kornel Salata.
Obraz hry i ked na ovela vyssej urovni pripominal piatkove Pasienky, ked sa Slovaci dlho trapili s defenzivou Macedoncov. Trener Ruska Dick Advocaat s lutostou konstatoval, ze prave jeho muzstvu chybal timovy duch aky ukazali Slovaci v oboch pripadoch. Hru svojich nezatratil, no vystrihal, ze stratene body z Moskvy ich mozu mrziet.
Z ruskej kabiny vyslo viacero hracov bez zastavenia. "Mne stydno, hanbim sa," vysvetlovali svoje uniky pred novinarmi so sklonenymi hlavami.
Tak ako sme mali stastie pri Arsavinovej tutovke sme mohli z brejkov strelit dalsi gol-dva. Ak by najma Holosko dokazal v plnej rychlosti vyuzit precislenie presnejsou prihravkou.
***
Liga majstrov
Chelsea vyskolila slovenskeho novacika zo Ziliny 1:4

ZILINA-sme-Pavol Spal-Vypredany stadion Pod Dubnom vyfesakovany v style sampionov. Uvod podla scenara. Tridsatdva zilinskych tinedzerov odusu zamavalo plachtou, zaznela podmaniva znelka. Zilina vstupila medzi futbalovu slachtu. Vobec po prvy raz v historii.
Mal to byt nerovny boj. Necudo. Ved rocny rozpocet Ziliny je priblizne sedemdesiatpatkrat nizsi ako anglickeho sampiona z Londyna. Uvod nenaznacil, ze pojde o suboj timov z rozdielnych galaxii.
Domaci potvrdili slova trenera Pavla Hapala, ze nezalezu do sestnastky. Nezlakli sa a zacali zhurta, odvazne. Guldan stahovackou okabatil Maloudu, Bello jaslickami zahanbil byvaleho spoluhraca Martina Skrtela z Liverpoolu Benayouna.
Potom vsak prisla realita. Kruta. Po uniku a prihravke Anelku zarmutil Zilincanov Michael Essien. Chelsea pak z uniku Nicolasa Anelku opat trestala. Francuzsky utocnik robil zilinskej obrane najvacsie problemy. Pohyboval sa na hranici ofsajdu, rychlym pohybom robil z domacich statistov. A daval goly.
Ked v uvode druheho polcasu pridal stvrty gol iba dvadsatrocny anglicky mladik Daniel Sturridge, hrozil poriadny vyprask. I Zilina sa vsak dockala golu. Po nedorozumeni brankara Cecha dorazil loptu do siete tridsatrocny slovensky reprezentant Tomas Oravec.
***
Strasil je lonsky Eindhoven, tentokrat vsak Sparta premieru neztratila
Praha-Sport.cz-Pavel Dosadil, Zdenek Pavlis-Je to necekane vitezstvi. Fotbaliste Sparty si trochu vylepsili bilanci v evropskych poharech a teprve potreti v historii porazili italskeho soupere. Domaci vyhra 3:2 nad Palermem jim navic v premiere Evropske ligy vynesla cenne tri body do tabulky skupiny F. "Vitezstvi nad takovym souperem nam psychicky urcite hodne pomuze," pochvaloval si autor vitezneho golu Vaclav Kadlec.
Klicovym muzem zapasu byl vseumel Jiri Kladrubsky, ktery na prvni gol prihral Wilfriedovi a druhy dal hlavou po centru Pamice sam. A to se teprve tesne pred zapasem dozvedel, ze po zraneni Vacka se presouva z praveho kraje obrany do stredu zalohy.
"Gol a asistence, to je takovy bonus. Snad jsem trenery presvedcil, ze mi stred zalohy sedi. Ja se ale snazim i v obrane, neurazim se, kdyz tam musim zaskakovat," ujistoval Kladrubsky.
"Nase vitezstvi se rodilo jiz behem tydne, kdy jsme si vyhodnotili nasbirane informace o Palermu a pripravili taktiku. Vedeli jsme o souperi dost a hledali jen vhodne hrace, kteri budou schopni stanovenou taktiku splnit," dekoval kouc Chovanec take svym pozorovatelum a asistentum.
***
Fotbalova Gambrinus liga
V 8. kole v patek porazil Liberec vysoko Ostravu 4:1 a v sobotu zdolala Sparta Jablonec pred 6304 divaky brankou Kucky z 87. minuty 1:0. V druhem sobotnim utkani porazilo Slovacko Ceske Budejovice 2:0. Hradec pred zaplnenym hledistem hral v nedeli v Malsovicich se Slavii 0:0. Za to skvele hrajici Plzen rozstrilela v druhem polocase novacka z Usti 7:0. Nedarilo se ani Teplicim doma a prohrali s Brnem 1:2. Bohemians v Edenu zvitezili nad Pribrami 1:0. V pondelni dohravce pak Olomouc hrala s Boleslavi bez branek.
***
Slovenska Corgon liga
V Bratislave v tradicnim derby hral Slovan s Trnavou 1:1, kdyz obe branky padly az v zaveru. Za Slovan daval b ranku v 80. minute Kiss, za Trnavu vyrovnal Wellington. Zilina si zajistila vitezstvi dvema goly v prvnim polocase. Za Presov po prestavce snizil Bucko. Nitra prohrala stejnym vysledkem doma s Ruzomberokem 1:2 a Zlate Moravce se rozesly s Dunajsou Stredou s plichtou 1:1. 75 minut cekali divaci v Kosicich na branku, kterou vstrelil Jurco. Ta jim vsak stacila k zisku tri bodu. Jedinou branku Banske Bystrice vstrelil proti Senici Mouhamadou Seye v 43. minute.
***

 

Navrat na hlavni stranu