Navrat na hlavni stranu

Co je lepsi? Aneb zlata stredni cesta
Vsechny nas otravuje prebujela byrokracie, tuha narizeni a prehrsel bezpecnostnich opatreni. Velka vetsina z nas nostalgicky vzpomina na sve detstvi plne dobrodruzstvi bez ochrannych prileb a dozoru dospelych - ten je ted v Kanade ustanoven zakonem a strachem rodicu - zijeme preci v divokem a krutem svete, jak nam to denne potvrzuji noviny a televizni zpravodajstvi.
Spojujeme si to take se starou vlasti a mame proc. Neni zatim tolik zasazena vsudypronikajici touhou po bezpeci a predchazeni vseho nepredvidatelneho jako Severni Amerika po 11. zari 2001.
Pred casem jsem v letadle CSA dostal ostry kuchynsky nuz misto sroubovaku, abych mohl synovi vlozit baterie do hracky se slovy: "Az to budete mit, tak to vratte holkam vepredu." Vymluvny zazitek v teto dobe sekuritnich excesu.
A zde lezi jadro me kriticke uvahy a varovani pred extremy. Pred casem se mi dostalo ochutnavky tohoto lezerniho pristupu, ktery se zdal tak zadouci v dnesni preopatrne spolecnosti a nebyl jsem tim nadsen.
Udalost je, doufejme, vyjimecna a byla davno napravena, avsak pro muj clanek podstatna. Misto deje: Hostyn - letni tabor, zalozen ceskym duchovnim. Dnes provozovan panem Maxantem a Sdruzenim.
Bylo mi umozneno se zucastnit na tyden letniho tabora se synem, ktery byl tehdy mladsi nez dolni vekova hranice ucastniku a tudiz jsme se zenou usoudili, ze tabor ano, ale pouze s tatovou podporou. Pan Maxant s tim souhlasil, za coz jsem mu byl velmi vdecen. A tak jsme nalozili auto a vyrazili na dlouhou cestu z Toronta pres Montreal, kde jsme prenocovali.
Rano jsme pokracovali zbylych nemnoho kilometru do tabora Hostyn. Tabor je v idylickem prostredi severniho Quebeku a misto se mi libilo. Pekne nas privitali a vyridili s nami zakladni otazky ubytovani. Pri prohlidce tabora mne zarazil neporadek kolem chaticek v chlapecke casti tabora.
Ukazalo se, ze to ma svuj duvod; ona zminovana lezernost se odrazila ve vedeni tabora. Pro vedeni a dozor nad chlapeckou casti byl vyhrazen jeden vedouci a jeden pomocny vedouci v pubertalnim veku. Druhy vedouci musel nahle odjet. Nedostatek dozoru nebyl bohuzel nijak kompenzovan a to se negativne odrazelo na dennim chodu tabora. Vedouci byli ocividne unaveni a rezignovali na vytvareni denniho programu. Tabor trva tri tydny a vedouci se nestridaji! Chodilo se tedy denne k vode na cele odpoledne, kde se kolem pul ctvrte podavala svacina, ovsem vetsinou bez jakychkoliv tekutin!
Dalsim nedostatkem byla casta nepritomnost hlavniho vedouciho a jeho neochota zanechat volny pristup k telefonu v kancelari, kterou pri odchodu (casto na cele odpoledne) zamykal. Tez nebylo jasne, kdo ho v jeho nepritomnosti zastupuje.
Kdyz jsem se ptal, proc neni na plazi detem nabidnuto piti, dozvedel jsem se, ze neni zpusob, jak tam tezky kanystr s vodou/stravou dopravit. Nabidl jsem sluzby naseho dzipu a nekolikrat piti sam dopravil.
Jednou doslo k nebezpecne nehode pri koupani a musela se volat sanitka. Nejsem si jisty, zda nekdo z vedoucich mel oficialni kurz plavcika a prvni pomoci. Rozhodne nastala neprijemna situace, kdy nebylo dostatek vedoucich, kteri by dohlizeli na zranenou divku a dalsi se venovali koupani ostatnich deti ci je odvedli zpet do tabora, a tak deti sedely hodinu na plazi a cekaly na prijezd prvni pomoci.
Na tabore byla skupina deti ruskeho puvodu, ktere byly ocividne utiskovany starsi ceskou vetsinou. Hlavni vedouci situaci nevenoval zadnou pozornost a kdyz jsem vyjadril znepokojeni, bylo to zpocatku odmavnuto jako malichernost.
Jednim z duvodu proc jsme se rozhodli zapsat naseho syna na tento tabor byla snaha umoznit mu kontakt s ceskym prostredim, vcetne ceskeho jazyka. Bohuzel se ukazalo, ze na celem tabore se mluvilo vyhradne anglicky, a to take diky tomu, ze dve ze tri vedoucich divci casti tabora byly sice z Cech, ale prijeli do Kanady na letni brigadu, aby si zlepsili anglictinu!
Velice dobre fungovala kuchyne, kde se dve kucharky vzorne staraly o nase zaludky a nikdy jsme netrpeli nedostatkem jidla ani piti.
Tento zazitek jsem se po trilete odmlce rozhodl publikovat, jelikoz jsem presvedcen, ze rodice ceskych deti si zaslouzi byti informovani pri rozhodovani kam v lete umistit sve deti a doporucuji jim se pred zapisem deti na jakykoliv tabor doptat na zakladni veci:
-Pomer vedouci/deti
-Kvalifikace vedeni. Kolik clenu ma kurz prvni pomoci (CPR and Life Saver)
-Kdo je zastupcem hlavniho vedouciho a existuje-li vubec
-Zda-li je detem umozneno telefonovat ci psat domu
-Slozeni programu
-Plan akce v pripade nutne absence jednoho ci vice vedoucich
-Pocet vozidel k dispozici v pripade nouze
Doufam, ze toto bylo davno napraveno a ze tabor Hostyn pobezi bez zadrhele a poskytne ceske komunite vitanou moznost rekreace deti v hezkem prostredi.
S pozdravem a pranim pekneho zbytku leta
Petr Pulchart-Toronto
***---
ODPOVED NA CLANEK PANA PULCHARTA
Zda se mi, ze ucelem clanku pana Petra Pulcharta je jakasi kritika detskeho tabora Hostyn. Neni mi ale jasne, jak se clanek ma jmenovat. Nemam totiz k dispozici konecnou formu tohoto clanku. Jestli titul bude: "Co je lepsi? Aneb zlata stredni cesta", pak nevim, co to ma co spolecneho s detskym taborem. Cely jakysi uvod, nez se pan Pulchart dostane k jadru sveho clanku, mi nedava smysl. Je to spletenice slov ci hesel a mluvi se tam o vsem moznem, o byrokracii, bezpecnostnich opatrenich, detstvi, ochrannych prilbach, stare vlasti, 11.zari 2001, o sroubovaku, sekuritnich excesech, varovani pred extremy, atd. Tento nesourody uvod, ktery je odtazeny od jadra clanku pana Pulcharta, ovsem ovlivnuje i duveryhodnost kritiky pana Pulcharta. To si ale jiste ctenari posoudi sami.
Tabor sam patri a je spravovan Asociaci Hostyn (A.H.), coz je neziskova organizace, jejimz ucelem je zachovat a podporovat rozvoj kulturniho dedictvi Cechu a Slovaku. Kdokoliv se muze stat clenem. Krome detskeho tabora je tabor pouzivan k dalsim cinnostem jako ceska Pout, slovensky Piknik, soustredeni krestanskych rodin, rodinne dovolene apod. Letos napr. tam byla dve setkani byvalych ucastniku tabora. Jedna skupina byla pro vek zhruba mezi 40 a 50 lety a druha pro vek mezi 30 a 40 lety. Ctenarum vrele doporucuji podivat se na nas webovy soubor na adrese: www.hostyn.org . A.H. ma jedenacticlenny vybor. Josef Maxant je pouze reditelem detskeho tabora, letos to bylo jiz po osme. Tabor tedy neni spravovan nejakym Sdruzenim, jak se pan Pulchart domniva. Vsichni clenove vyboru, vcetne mne, pracuji zcela zdarma, jinak by tabor nemohl fungovat. Dokonce i vedouci  deti se zrikaji v posledni dobe svych odmen.
Pri prohlidce tabora pana Pulcharta pry zarazil neporadek v chlapecke casti tabora. Udajnym duvodem byla ona zminovana lezernost ve vedeni tabora. Pan Pulchart by mohl vedet, ze deti jsou schopne udelat neporadek behem nekolika minut. Pokud se mu situace nelibila, mohl mne na to upozornit, abych zjednal okamzite napravu. Pripadne mohl prilozit ruku k dilu a pomoci nam tabor zvelebit. Ujistuji pana Pulcharta, ze o nejake lezernosti nemuze byt ani reci. Ke vsemu behem detskeho tabora pristupujeme velice zodpovedne a proto se kvalita tabora neustale zlepsuje.
Jsem v soucasne dobe v Evrope, ale pokud si dobre vzpominam, tak behem obdobi detskeho tabora, o kterem pan Pulchart mluvi, jsme meli 6 vedoucich. Nevzpominam si, jaky byl pocet deti, ale pravdepodobne kolem 30, kazdy tyden. V Quebeku se doporucuje v pripade deti ve veku 10 az 15 let jeden vedouci na asi 12 deti, takze pocet vedoucich byl vice nez dostatecny, asi jeden vedouci na 5 deti. Vedouci rozhodne nikdy nerezignovali na vytvareni denniho programu, ktery je predem pripraven po konzultaci se mnou. Pan Pulchart se udivuje, ze vedouci se nestridali. Stridani vedoucich se nedoporucuje, a deje se pouze v nezbytnych pripadech. To je stejne jako se stridanim manzelek. Kazde stridani prinasi s sebou radu dodatecnych problemu. Trva to totiz nejakou dobu nez se vedouci seznami s detmi a s jejich jednanim a jakekoliv stridani neni proto na miste.
Jestli behem pobytu pana Pulcharta se chodilo denne k vode, tak to bylo z duvodu, ze kdyz jsou vedra pres 30 stupnu C, tak se moc dlouho neda behat po hristi a kazdy hleda utociste ve vode. Pan Pulchart by mel ocenit, ze mame soukromou plaz na krasnem jezere Lafond, na ktere se da koupat a kde provozujeme jizdu na kanoich a kajaku, rybareni, atd.
Ohledne nedostatku napoju pri svacine, to se zrejme jedna o nejake nedorozumeni. Kazde dite ma mit svoji lahev s vodou. Pokud si lahev na tabor neprivezlo, muze si ji na tabore koupit. Mame dva druhy s krasnym logem tabora Hostyn. Krome toho, pri kazdem dovozu svaciny ci obeda privazime i napoje. Nedava zadny smysl, abychom pri vedrech, kdyz se vozi na nasi plaz svacina neprivezli take napoje. Zrejme jsme vyuzili ochoty pana Pulcharta nam s dovozem napoju pomoci a za to mu dekujeme.
Reditel tabora Josef Maxant je zdarma pritomen behem detskeho tabora nepretrzite, s vyjimkami, kdyz je nutne jit neco zaridit, jet na nakup potravin, navsteva plaze, aby se presvedcil zda bezpecnost se dodrzuje, kontrola programu a cinnosti deti apod. Tabor se rozklada na uzemi vetsim nez 10 hektaru (25 akru) a reditel tabora nemuze byt vsude ve stejny okamzik.V tom pripade je normalni zamykat kancelar, v ktere jsou penize a leky a jine cenne veci, aby se tam neco neztratilo. Ohledne telefonu, tak fungujici a volne pristupny telefon je neustale (alespon behem poslednich 30 let) k dispozici v jidelne. Udivuje mne, ze si toho pan Pulchart nevsiml, protoze deti z tohoto telefonu denne volaji svym rodicum.
Ohledne tzv. nebezpecne nehody pri koupani, kdy se musela volat sanitka, tak to se jednalo o jakysi epilepticky zachvat jedne divky. Jeji rodice nas neupozornili, ze jiz takovy zachvat jednou mela. Prave diky nepretrzite ostrazitosti vedoucich tato divka byla okamzite vytahnuta z vody a prevezena na vysetreni do nemocnice. V te dobe byli s detmi na plazi 4 vedouci. Koupani ostatnich deti okamzite prestalo a je normalni, ze deti za teto mimoradne situace cekaly s ostatnimi vedoucimi na plazi, az do prijezdu sanitky. Ja jsem byl take privolan na plaz a doprovazel jsem to devce v sanitce do nemocnice. (V dobe me nepritomnosti moje kancelar byla pravdepodobe zamknuta.) V dobe teto udalosti meli kurz prvni pomoci dva vedouci a v nemocnici osetrujici lekar velice chvalil nas spravny a rychly postup pri teto nehode. V nemocnici na divce behem jednodenniho vysetrovani nic nenasli a diagnoza byla, ze se jednalo snad o nejaky pubertalni zachvat podobny epileptickemu. Po jejim navratu do tabora jsme ji jiz do vody nepustili.
Co se tyce kontaktu s ceskym prostredim vcetne ceskeho jazyka, tak vsichni vedouci, kucharky a reditel tabora umeji cesky nebo slovensky a take anglicky a vetsinou i francouzsky. Na deti se take mluvi castecne cesky nebo slovensky. Anglictina se pouziva, protoze je to prevladajici jazyk, kteremu skoro vsichni rozumeji. Na tabore jsou mnohe deti z Ontaria, Quebeku, USA a odjinud, ktere cesky nerozumneji vubec. Rodice by si ovsem meli uvedomit, ze v tabore behem nekolika tydnu nemuzeme deti naucit cesky, pokud je sami nenaucili mluvit cesky u sebe doma behem nekolika let, protoze s nimi mluvi anglicky ci s jinym jazykem.
K nekolika konkretnim dotazum pana Pulcharta
Pomer vedouci/deti

Letos bylo na tabore Hostyn celkem 42 deti, z toho kazdy tyden 26 nebo 27 deti. Behem tri tydnu byli tito vedouci: Hlavnim vedoucim byl 27-lety ucitel z Ottawy, dale jeden 20-lety vedouci z Brna, jeden 19-lety vedouci z Montrealu a jeden 17-lety pomocny vedouci z Montrealu. Krome toho tam byl jeste jeden tyden jeden 30-lety vedouci z Montrealu. U divek jsme meli dve dvacetilete stare studentky. V kterykoliv okamzik jsme tedy meli alespon jednoho vedouciho na zhruba 4 az 5 deti. Jestli pan Pulchart vi o nejakem tabore, kde maji tak vyborny pomer vedouci/deti, rad bych o tom vedel. Pri tom nas tabor je pravdepodobne uplne nejlevnejsi ze vsech taboru, ktere nejsou subvencovany, nejen v Kanade, ale v cele Severni Americe, pokud se nejedna o nejaky putovni tabor, a kde deti bydli v permanentnich chatickach.
Kvalifikace vedeni
Reditel tabora Josef Maxant (pisatel tohoto clanku) vystudoval geofyziku na Karlove univerzite v Praze a navic na stejne universite obdrzel titul doktor prirodnich ved (RNDr.) a v Kanade pracoval po mnoho let jako inzenyr ve firme Hydro-Quebec. Krome toho dvacet let vlastnil a ridil lekarskou kliniku. Jeden rok jsem byl pokladnikem v katolicke farnosti s obratem kolem 400 000 dolaru. Uspesne jsem take vedl jiz osmkrat detsky tabor. Pokud by se nasel nejaky dobrovolnik, ktery by chtel venovat zdarma svuj cas detskemu taboru, s radosti mu vedeni tabora prenecham. Dokonce ho i radi zaucime. Pomohla by i bezplatna vypomoc behem detskeho tabora ve forme udrzbare. Poskytujeme ubytovani a stravu zdarma. Tritydenni tabor ovsem nereprezentuje vsechnu praci. Predchazi mu priprava, dopisovani a telefonovani s vedoucimi, kucharkami, rodici, vybirani penez, zasobovani (nakup potravin a pod.), priprava a publikovani inzeratu. Prace pokracuje i po skonceni tabora. Administrace spojena s detskym taborem zabira hodne casu.
Zastupce hlavniho vedouciho
Tento je urcen podle potreby v pripade me kratke nepritomnosti. Vetsinou mne zastupuje sefkucharka.
Telefonovani a psani deti domu
Psani domu je detem samozrejme nejen povoleno, ale i doporuceno. Nejlepe je, kdyz si deti s sebou privezou na tabor obalky s adresami a s nalepenymi znamkami. Telefonovani je povoleno, ale nepodporuje se vzhledem k tomu, ze deti maji tendenci dlouho telefonovat a na tabore mame pouze jednu linku, kterou neradi blokujeme. Pro mezimetske hovory je doporuceno, aby deti mely svoji vlastni kartu, ktera to umoznuje. Pokud ji ale nemaji, pujcime jim nasi kartu.
Slozeni programu
Pro nedostatek mista zde detailni slozeni programu neuvadim, ale mezi aktivity patri fotbal, volejbal, plavani, kanoistika, pouzivani kajaku, rybareni, vylety k vodopadum a jinam, ruzne hry na nasem fotbalovem hristi, nocni hry, mezi nejoblibenejsi hry pari "Capture the flag". Caste jsou taborove ohne, dale se provozuje tanec, rucni prace v pripade deste, stolni tenis apod. Program se vytvari ve spolupraci s reditelem tabora, stejne jako jidelnicek.
Plan akce v pripade absence jednoho ci vice vedoucich
Zadny specielni plan neexistuje, protoze vzdy mame nadbytek vedoucich a tak pokud jeden ci dva chybeji, nic se nedeje.
Pocet vozidel k dispozici
Ve vetsine pripadu mame k dispozici asi 4 auta. Jedno auto ma reditel tabora, alespon jedno ma kucharka, alespon jedno ma jeden z dospelych vedoucich. Zdenek Nosek, predseda Asociace Hostyn, casto pomaha behem tabora a ma svoje auto na chate asi 50 m pred vjezdem do tabora, kde pobyva behem tabora.
Kvalita detskeho tabora
Ujistuji pana Pulcharta, ze kvalita detskeho tabora Hostyn je vynikaji, a neustale se jeste zlepsuje. Je zalozena na trech pilirich: Bezpecnost, kvalitni jidlo a kvalitni program. O vyborne kvalite svedci to, ze vsechny deti, ktere mohou, se neustale vraceji az do 15 ci 16 let. Potom se z nich stavaji pomocni vedouci. Letos napr. jeden hoch nechal propadnout velice drahy zaplaceny pobyt na tabore s extremnimi sporty, jen aby mohl zustat dalsi dva tydny na nasem tabore. Dalsich pet deti, ktere prijely puvodne jen na prvni dva tydny si to prodlouzilo jeste na treti tyden. Dve devcatka, ktera musela odejet na druhy tyden se vratila jeste na treti tyden.
Zaver
Zaverem dekujeme panu Pulchartovi za pripominky. Verime, ze myslel vse pozitivne. Skoda, ze svoje namitky nevznesl behem sve pritomnosti na tabore, abychom si vse lepe objasnili. Dale ho vyzyvame, pokud mu opravdu lezi osud detskeho tabora Hostyn na srdci, at nam prijde v roce 2011 zdarma pomoci. Radi ho uvidime. Cim vice dobrovolniku, tim lepsi muze byt kvalita detskeho tabora. Pripominam vazenym ctenarum, aby se urcite podivali na internetu na adresu:
www.hostyn.org . Posilejte na tabor sve deti a vnoucata. Budou mit nezapomenetelne zazitky z mladi na cely zivot.
RNDr. Josef Maxant, reditel detskeho tabora Hostyn
***---

 

Navrat na hlavni stranu