Navrat na hlavni stranu

M. Mouka: Clair River

Mezi Ottawou a Torontem
Podzimni navstevy atelieru mistnich umelcu v Tweedu a okoli maji jiz trinactiletou tradici. Ty letosni se konaji 2. a 3. rijna, denne od 10 do 17 hodin, a je mozne shlednout a zakoupit soucasne prace talentovanych umelcu v ruznych kategoriich, napr. olejomalba, akvarel, kombinovana technika, socharska prace, rezba, keramika, vitraze, sperky, textilni prace, tkalcovske vyrobky, fotografie atd. Malebne okoli ontarijskeho Tweedu slibuje prijemny zazitek z projizdky krajinou zvlnenych kopcu a lesu plnych zarivych barev listi. Mnohe ateliery se nachazeji v historickych domech, kamennych ci drevenych, casto dobove zarizenych a navsteva tedy skyta dvoji zazitek.
Blizsi informace na webovych strankach www.tweedstudiotour.org; telefon: 613-477-2039.
Letos poprve otevira navstevnikum svuj atelier Marta Mouka, rodacka z Olomouce, ktera se zabyva tvorbou textilnich kolazi zhruba dvacet let. Ve svem atelieru predvadi kolekci nejnovejsich praci inspirovanych malebnou krajinou v okoli stolete farmy, na ktere zije se svym partnerem a mnoha oranzovymi kockami. Opakovanym nametem je reka Clair, ktera se klikati deviti hektary pastvin a smisenych lesnich porostu a tvori neskutecny vyhled z atelieru, v kterem pracuje. Tahle reka je ustrednim motivem kolekce zimnich krajin. Pukliny v ledu, ktere pres den roztaji a v noci znova zamrznou, a ranni slunecni paprsky vytvareji obrazy, ktere pak staci jen vystrihat z hedvabi.
Vylety na kanoji po rece Clair prinaseji pokazde nove vjemy a jsou velkym zdrojem inspirace pro tvorivou praci.
Dalsimi namety jsou detaily typicke pro zivot na venkove, napriklad baliky sena, ktere se objevi koncem leta na loukach a pro oko vytvarnika jsou neuveritelne atraktivni.
Blaznive jarni raseni prinasi neskutecnou skalu bizarnich tvaru, staci se jen pozorne divat, kopirovat prirodu, a strihat hedvabi.
Martu odjakziva pritahovaly textilie svoji strukturou, vazbou, barevnou skalou a schopnosti reagovat rozdilne na svetlo. Tahle posledni vlastnost je dana predevsim hedvabi, a proto jej Marta pouziva ve svych textilnich kolazich nejcasteji. Nejradeji ma hedvabi Dupioni, ktere se chova jako chameleon, se svetlem meni barvu a prave tuhle schopnost Marta rada vyuziva pri navrhovani kolazi.
Marta puvodne zacinala s technikou applique. Postupne si vypracovala vlastni zpusob prace, jehoz zakladem je lepeni tenkych prouzku hedvabi na podklad, takove "malovani" latkou. Tahle technika ji poskytuje vice vytvarne svobody a moznost lepe se soustredit na detail.
Umelkyne tentokrat vystavuje take sperky - nahrdelniky. Pouziva polodrahokamy, perly a stribro. Nahrdelniky jsou prevazne spletene ze tri snur, ktere si hraji se strukturou a barevnou kombinaci kamenu. Na zakazku je mozne si objednat i nejruznejsi jine kombinace.
Tvorba nahrdelniku zacala velmi nevinne jako vanocni darky pro cleny rodiny. Darky byly hotove a Marta zjistila, ze nemuze prestat, sperky ji pohltily. Objevila novou tvurci cinnost, jejiz mnohostrannost vytvarnici skyta velke zadostiucineni.
Marta vystudovala graficky design a radu let ridila svou firmu v Torontu, ktera se specializovala na art direction magazinu. Textilie byly vzdy v pozadi jako prace pro poteseni. Nyni se venuje plne vytvarnym pracem na sve farme u Tweedu. Marta take vystavovala v Torontu v rade skupinovych vystav.
mm

M. Mouka: Icy River

 

Navrat na hlavni stranu