Navrat na hlavni stranu

Zdani klame
V poslednim roce nebo dvou letech, nez jsme se z Libne prestehovali na Stare Mesto, venoval jsem se hodne fotbalu. Zpocatku na hristich, ktera tvorily brany z bot nebo nasich svrsku, ale protoze se mi v brance docela darilo, pozval me jednou kamarad Mirek do zakovskeho nebo snad mladsiho dorostu klubu byvaleho Meteoru VIII, ktery prave v te dobe mnoha zmen menil take sve jmeno na S.K. Lodenice Liben. On za ten klub hral, znamenite si vedl na pravem kridle. Tehdy uz jsem si opatril kozene naloketniky a vhodne nakolenky, vyzbroj nezbytnou pro hru na skvarovych hristich, jakym bylo i nase domaci hriste.
Tehdy byly mymi vzory dva brankari: Rocek ze Sparty, (tehdy pod nazvem Spartak Sokolovo), navic sestra pana Rocka bydlela ve stejnem dome jako my, a druhym vzorem byl pan Mizera, z meho klubu Meteor, resp. Lodenice.
Navstevoval jsem vetsinu zapasu na domaci pude, sledoval pozorne pana Mizeru a pak, sam v brane, snazil jsem se napodobovat jeho zakroky. Ale pan Mizera mne poutal jeste z jineho duvodu. Byl to veliky svihak a tehdy uz jsem cosi tusil o svete zen a blahu, ktere mohou poskytnout takovym svihakum jako byl on. A byl jsem si jist, ze ten nadherny chlapik, navic vyborny ochrance fotbalove svatyne, je idolem nejedne pekne slecny stejne jako pani. Byl jsem si jist, ze se nemylim, nebot pri zapasech, kdy hra se odehravala na druhe strane, obcas se pan Mizera oprel lezerne o tyc a svyma tmavyma ocima dival se na tribunu a fixiroval tam jeho vykony sledujici slecny a damy.
A to jsem si rikal, kdybych tak byl za par let taky takovym nejen dobrym brankarem, ale i takovym svihakem, to uz bych se asi nemusel prosit o prizen a lasku Jitunky. Nebyla by jedinou, ktera by me byla priznive naklonena.
Pan Mizera byl skutecne vyborny brankar a nedostal se do vyssi souteze jen proto, ze jeho spoluhraci na to nemeli. Zato ale dostaval hojne prilezitosti za slabsimi beky se vyznamenat elegantnimi zakroky, hlavne nadhernymi robinsonadami.
Pan Mizera byl proste muj vzor. A mimo hriste povazoval jsem jej za velikeho Don Juana. Nemohlo tomu byt jinak, rikal jsem si a byl jsem o tom naprosto presvedcen.
Jednou jsem se po lekci hry na harmoniku zastavil v kavarne Svet. Bylo tam v tu dobu dost lidi, sotva jsem nasel misto u jednoho ze dvou prazdnych stolku. Objednal jsem si limonadu a cetl si noviny, ktere byly k dispozici zavesene v rakosovych ramech na stene.
A po chvili k tomu stolku vedle prisli muz a zena. Ta zena byla hubena a doslova nehezka a vypadala jakoby se ten den naramne spatne vyspala. Prisnym okem prehledla mistnost nez se posadila na zidli. A k ni usedl muz - ano, byl to pan Mizera! Mylka byla vyloucena, videl jsem ho zblizka, stejne jako jsem ho vidal zblizka, kdyz jsem okounel pri zapasech Meteoru, pozdeji S.K. Lodenice, za branou, kterou ochranoval.
Citil jsem, jak se mi nahle rozbehlo srdce, tou blizkosti meho idolu.
"Ze jsme ale meli jit jinam, nez do tehle ratejny! To sem chodite taky po zapasech?" pravila ta zena dost hlasite. Vsimnul jsem si, ze na prstech pana Mizery a jejim je zlaty krouzek stejneho tvaru a druhu. Malinko me zatrnulo vice nez pravdepodobnosti, ze ta osoba je manzelka pana Mizery!
"Vis ze mame na spech, dusinko ... nevim, proc je tu dneska tak narvano!" pravil mnou obdivovany muz a pokynem ruky, ktery mi pripadal mnohem mene jisty nez byly jeho pohyby v brane klubu, privolaval vrchniho.
Kdyz ten donesl dve kavy, ta nehezka a nepochybne v tu chvili nespokojena pani, rekla jedovate: "To kafe se skoro neda pit!"
"Ale milacku, je to turecek, neni spatny," pravil pan Mizera vlidne.
"Turecek a milacku... Hm, tim me neuklidnis! A co ta usmolena kravata, co mas na sobe?"
Muj idol nerekl nic, jen se letmo na kravatu podival a lehce ji prejel prsty.
Sedel jsem u sveho stolu jako uhranuty. A v duchu videl pana Mizeru, jak se ve chvilich, kdy hra se bezpecne presunula na pole soupere, opren o tyc branky, zalibne diva na tribunu a navazuje ne jenom jeden, ale nekolik mnohoslibnych kontaktu s ocima zen, ktere mozna vice nez kvuli fotbalu byly tam kvuli nemu. Upijel jsem limonadu a nenapadne sledoval, co se jeste u sousedniho stolu memu hrdinovi prihodi. Pozorovani netrvalo dlouho.
"Tak konecne dopij tu brecku, mame jeste tolik prace!" pravila zena. A pan Mizera rychle dopil, zaplatil, vstal a oba vysli na ulici, zatimco ja se za nimi udivene dival
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu