Navrat na hlavni stranu

Zadny pokus o zabomysi valku ...
Souhlasim, ze ctenari tohoto listu si zaslouzi jinou cetbu, nez jakou jim poskytnou nasledujici radky. V nedavne minulosti, bohuzel, doslo k jiste udalosti, v jejimz stredu jsem se ocitl. Protoze jde o zalezitost, ktera mne velmi prekvapila a udivila, dovoluji si ted o ni co nejstrucneji zminit. Pokud je to sdeleni delsi nez strucne, ctenari se omlouvam.
Nejsem spisovatel, jen milovnik psaneho slova ... a tato zaliba mne vedla k tomu, ze jsem v roce 1979 poslal povidku do tehdy existujiciho, dle nazoru mnohych vyborneho casopisu Zapad, jehoz redaktorem byl pan Milos Suchma, nynejsi predseda CSSK.
Od te doby posilam obcas svoje literarni pokusy do nekterych krajanskych periodik (Satellite, Novy Polygon, vancouversky Zpravodaj, elektronicky CS-magazine a do nedavna i Novy domov). Ovsem, ze ne vsechny jsou otisteny, ale stejne tak ne vsechny jsou odmitnuty.
Nekdy na zacatku tohoto roku, po dotazu u redaktorky Noveho domova, zda se muj prispevek k otisteni hodi, sdelila mi, ze ano, ale po jeji edici. Pozadal jsem tedy, at mi edici doda, nebot se snazim dodrzovat (ne vzdy uspesne, ale podobne si pocina i rada znamych dopisovatelu) onu zasadu posilat text vzdy jen na jedno misto a at tedy vim, jak prispevek v ND bude editovan. Slibeny revidovany text jsem nikdy nedostal a text uverejnen nebyl.
Zato ale nedlouho pote dosel prikaz pani redaktorky, abych uz do ND nic neposilal. Protoze jsem predplatitel tohoto tisku, jeji prani mne velmi udivilo a optal jsem se pana Suchmy, z minulosti zkuseneho redaktora, zda je toto pocinani v souladu takovou funkci.
Abych dlouho ctenare nezdrzoval popisem nasledujici posloupnosti deni, uvedu jen nejpodstatnejsi fakta:
(1) Po jiste vymene nazoru pana Suchmy s pani redaktorkou pan Suchma poslal ji, clenum redakcni rady ND a nekolika clenum MMI opis ve smyslu, proc jsou moje prispevky do ND nejen ignorovany, ale jejich posilani zakazano. Mezi adresaty dopisu jsem byl i ja.
(2) Zcela logicky jsem predpokladal, stejne jako autor dopisu, ze odpovedi na zmineny dopis prijdou i mne. To se nestalo. Tim prekvapeny pan Suchma odpovedi mi preposlal a jejich odesilatelum sdelil, ze tak ucinil, nebot jinak cela vec se bude dit dle onoho O nas bez nas, s cimz mozna mnozi maji sve smutne zkusenosti z neblahych let totality.
(3) Kdyz to zvedeli nekteri z dopisovatelu dali najevo svou nelibost, cimz zcela logicky posunuli sva vyjadreni o mych textech do ND zaslanych do ponekud zvlastniho svetla.
(4) Na zminene literarne kadrove posudky jsem odpovedel emailem pani redaktorce a vsem adresatum v emailu p. Suchmy se sdelenim, ze nektere z nich obsahuji to, cemu se nonsalantne muze rict vlastni intepretace pravdy. Jak uz si ctenar snadno domysli, nedostal jsem ani sluvko odpovedi.
(5) Presto jeden z clenu redakcni rady v zaveru sveho odsudku mych textu sdelil, ze pokud se seberu, vzchopim a napisu neco pekneho, necht jsem vzat na milost. Poslal jsem tedy pote do ND dva textiky, po zakladni slusnosti odpovedet alespon zda dosly nebo ne, ani stopy. Asi jsem se jeste nevzchopil.
(6) Navic pana Suchmu dva clenove vehementne nabadali, aby se nikterak nepokusil o cokoli v teto veci publikovat, neb by vznikla ona mezi nasinci ne tak zcela neobvykla zabomysi valka.
(7) Tato cela situace potvrzuje podstatu onoho dopisu pana Suchmy o bojkotu predplatitele-dopisovatele V. Cichy v ND.
Ale, aby bylo zcela jasno: Je veci redaktorky-redaktora tiskoviny, prispevek odmitnout a nebo prijmout, V tom smyslu se take dotazani clenove redakcni rady vyjadrili. S tim nemohu nezli souhlasit. Jake ale pak je poslani a funkce takove redakcni, pripadne konzultacni rady, v pripade ND bezmala tak pocetne jakou maji Literarni noviny?
Co je duvodem k napsani tohoto dopisu (duvodem take je, ze nadeje, ze by muj dopis byl uverejnen v ND je nulova) je onen az neuveritelny pokles zakladni etiky, uziti neslavne metody O nas bez nas. Mohlo se totiz stat, ze v odpovedich na dopis pana Suchmy mohl jsem byt oznacen za cokoliv, nejen za neumetela v pisemnictvi.
S takovou praxi mam, bohuzel, osobni zkusenost z byvaleho domova. Stala me dva ztracene roky nez jsem mohl vejit do slavnych budov CVUT....
Vladimir Cicha - Vancouver

 

Navrat na hlavni stranu