Navrat na hlavni stranu

Zemrela Marina Kovrig
Ve veku 66 let zemrela 9. srpna v Torontu vice-presidentka firmy Recochem Marina Kovrig, rozena Kucharova. Narodila se v Praze a vyrustala v Montrealu, graduovala na Mount Allison University. Svuj umelecky talent venovala divadlu. Jeji otec Josef Kuchar je videnskym Cechem, ktery se behem valky skryval v Praze a po prichodu do Kanady vybudoval jednu z nejuspesnejsich firem Recochem, po kterem Marina prevzala spoluvedeni firmy. Marina se zaslouzila o zlepseni zivotniho prostredi v oblasti chemickeho prumyslu. Jeji velkou zalibou zustalo divadlo, venovala se i zahradniceni, psani, vareni, plachetnicim a stale premyslela, jak se da tento svet zmenit k lepsimu. Podporovala radu neziskovych organizaci, hlavne vsak CAMH (Centre for Addiction and Mental Health).
Krome otce Josefa Kuchare, sestry Evy, deti Sebastiana a Ariany, bude chybet i vnukum Sebastianovi a Kaiovi.
Rodine vyslovujeme uprimnou soustrast.
abe
***
Moc se omlouvam, sestro Pavelkova
(Sestra Mary Pavelkova zemrela 26. cervence 2010 - narodila se 2. prosince 1923)

Nejak mi hodne zalezelo na tom, abych se zucastnil zadusni mse a jejiho pohrbu. Znal jsem ji vlastne jen z cviceni a sokolskych sletu, nepamatuji se, ze bychom spolu nekdy hovorili o svych osudech; vetsinu informaci pro tento clanek mam od Jana a Vlasty Waldaufovych. Pritahovala mne svym prostym, dustojnym chovanim, necim mi pripominala prirozene uslechtile zenske postavy Bozeny Nemcove. Chtel jsem ji dat sbohem, i kdyz uz me nemohla slyset. Nemohla?
Den pred jejim pohrbem jsem si zavolal TTC a zeptal se, jak se dostanu na 2 Richardson Ave., kde byla v jejim kostele slouzena mse. V den jejiho pohrbu jsem vstal uz v 6:00 rano, vyridil par veci a (podle pokynu TTC) sel na stanici autobusu, ale to nebudu popisovat, jen se zminim, ze ridic o adrese nikdy neslysel a jel jsem s nim az na Kipling. Ridic na zpatecni ceste o ulici vedel, ale koncil sluzbu v puli cesty a jeho nastupce se nedostavil, atd. Jestli sestra Pavelkova nas svet odnekud mohla pozorovat, jsem jisty, ze se mym cestovanim na svuj pohreb znamenite bavila... Ja se omlouvam, a je mi lito, ze jsem na nem nebyl.
Mary prijela do Kanady s rodici nekdy pred druhou svetovou valkou. Vdala se, mela deti, syna a dceru Madeline Carter. Manzel a syn ji predesli. Behem druhe svetove valky pracovala v Ceskoslovenskem narodnim sdruzeni (sbirky na cs. zahranicni armadu v Anglii a exilovou vladu v Londyne) a v zenske polovojenske organizaci kanadske armady; byla aktivni clenkou Sokola (cvicila na sletech ve Spojenych statech a Kanade a po roce 1989 v Praze). Za celozivotni vernost sokolske myslence ji byla v r. 2007 udelena Sokolskou zupou kanadskou medaile Miroslava Tyrse. Posledni leta se venovala dobrocinne praci, zvlast jako dobrovolna pracovnice v domove pro seniory Harold and Grace Baker.
Sestra Mary Pavelkova zila poctivy, spravedlivy, nezistny zivot. I my, clenove Sokola Toronto a Sokolske zupy kanadske, jsme jejimi dluzniky. Jeji rodine (dceri Madeline Carter, vnoucatum Alexandre Carter, Christine Carter, Laure Pavelka, Bradu Pavelkovi a bratru Frankovi Cechovi v Alberte) vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak
Sokol Toronto-Sokolska zupa kanadska

 

Navrat na hlavni stranu