Navrat na hlavni stranu

Prezidentske zastaveni u pateho prikazani
(Pribeh bratri Masinu a Milana Paumera)

Skupine bratri Masinu se dostalo vysokych poct od skoro vsech predstavitelu statni moci Ceske republiky, snad i proto, ze se tvori legenda tretiho odboje, ktera vyzaduje obeti na zivotech. S vyjimkou vyznamenani, ktere muze udelit pouze prezident republiky. Neudelil je prezident Vaclav Havel a zatim ani prezident Vaclav Klaus (za zminku stoji i to, ze roman Oty Rambouska "Jenom ne strach", napsany po Rambouskove setkani s bratry Masiny v New Yorku 1984, byl tehdy odmitnut nejvyznamnejsim exilovym nakladatelstvim 68 Publishers v Torontu). Ta skutecnost je pro mne jednim z nejvyraznejsich naznaku, ze Ceska republika se dostava z faze kovbojskeho kapitalismu tak zdatne pestovaneho komunisty (i jinymi) a prodejneho systemu vladnuti do oblasti, kde se alespon nekteri obcane na chvili zastavi a hledaji prameny, ktere napajely vznesenejsi obdobi nasich dejin. Je, myslim, duvodem k radosti, ze mezi temi obcany jsou oba nejvyssi predstavitele statu.
Fakta pribehu skupiny bratri Masinu jsou obecne znama: bratri Masinovi, kteri jako mladi chlapci byli v roce 1945 presidentem Benesem vyznamenani za pomoc svemu otci v protifasistickem odboji, se stejne jako jejich komplic Milan Paumer chteli dostat do vznikajici zvlastni jednotky Ceskoslovenske armady, ale protoze ani jeden z nich neprosel prijimacimi testy, rozhodli se (aby mohli bojovat proti komunismu) ziskat zbrane, prostrilet se na zapad a vstoupit do americkych jednotek Rangers (Vladimir Kapal, Jak jsem poznal Milana Paumera ja). A prostrileli. (Epizoda na uzemi NDR - tedy uz po uteku z Ceskoslovenska - je sympaticka svou janosikovskou atmosferou: bylo proti nim zmobilizovano 20,000 prislusniku Volkspolizei a armady.) Zanechali za sebou sest mrtvych. Do americke armady byli prijati a zucastnili se valky v Koreji. Cast naroda je povazuje za narodni hrdiny a druha cast (mozna vetsi) za vrahy. Ja bych je rad videl jako hrdiny: jako oni, jsem povazoval (a povazuji) komunisticky rezim v Ceskoslovensku - zvlast jeho prvnich pet let - za zrudnost; a jako oni jsem z komunistickeho Ceskoslovenska uprchl. Ale zabiti Oldricha Kasika, Jaroslava Honzatka a Josefa Rosickeho je pro mne dost tezke nevidet jako vrazdy - snad i proto, ze jsem nikdy neveril v onu pohodlnou poucku, ze ucel sveti prostredky.
Slysel jsem jejich pribeh srovnavat s pripadem parasutistu Kubise a Gabcika, kteri v kvetnu 1942 provedli atentat na Reinharda Heydricha. Jedina podobnost, kterou mezi obema pribehy vidim spociva v tom, ze obe skupiny zabily. Rozdil je ovsem v duvodech zabijeni a v jejich obetech: zatimco Masinove a Paumer privodili smrt jednotlivcu, kteri se provinili pouze tim, ze se jim dostali do cesty a jeste casteji si je Masinova skupina vyhledla, aby se zmocnila zbrani nebo penez, Kubis a Gabcik sprovodili ze sveta jednoho z nejzbesilejsich a nejmocnejsich predstavitelu nacistickeho rezimu. Argument, ze Masinove a Paumer zbavili svet nekolika komunistu je pochybne ceny. I kdyby vsechny jejich obeti byly cleny komunisticke strany, nedelalo by to z nich nutne komunisty a jeste mene zlocince hodne smrti. Nebyl clenem komunisticke strany i nedavny predseda ceske urednicke vlady? Prchalo nas statisice, vetsinou beze zbrani. My utikali z bojiste (stejne jako Masinove a Paumer, kteri ovsem opousteli pouze bojiste v Ceskoslovensku), oni se dali vysadit na bojisti (v Ceskoslovensku) skoro s jistotou, ze i kdyby se jim podarilo Heydricha zabit, ceka je smrt. Pres obrovske obeti, ktere nas narod po zabiti Heydricha byl odsouzen prinest, jeho smrt zasadila Hitlerove treti risi nezhojitelnou ranu: i jeden z nejprednejsich nadlidi byl smrtelny, ani nejmocnejsi policejni aparat ho nemohl uchranit pred hnevem ponizenych. A smrt obeti bratri Masinu a Milana Paumera?
Jestlize se argumentuje tim, ze v dobe, kdy Masinove a Paumer prchali z Ceskoslovenska zeme potrebovala povzbuzeni a oni tim, ze se prostrileli na zapad dokazali, ze komunistum je mozno vzdorovat, nebyl daleko kladnejsim a vymluvnejsim prikladem "vlak svobody", ktery na prazskem Wilsonove nadrazi se zbrani v ruce (samo o sobe trestne popravou) ctyri vudci operace - Vaclav Trobl, jeho zena Vlasta, jejich syn a Karel Ruml komunistum "uloupili", prejeli hranice a skoncili ve Wildenau v Zapadnim Nemecku? Psaly o tom noviny po celem svete. The Toronto Telegram to nazval "jednim z nejvelkolepejsich uteku z tyranie v moderni historii". A ani jeden nevinny mrtvy.
Argumentuje se take tim, ze zabiti sesti osob pri uteku je ospravedlnitelne Zenevskym protokolem, i kdyz nekteri zastanci tohoto argumentu si nejsou docela jisti, zda by prosel i pripad probodnuteho pokladnika a podriznuteho prislusnika SNB. Nevim. A konecne mne (vic nez pul stoleti pozdeji) ani nejde o to, zda technicky Masinove spachali sest vrazd (vlastne mne zajimaji jen ty tri v Ceskoslovensku). Spis se snazim pochopit, co povazujeme za hrdinstvi hodne ucty naroda. Masinove a Paumer nepostradaji odvahu, zakladni a nezbytnou prisadu hrdinstvi. Ale odvaha sama o sobe je moralne neutralni. Zdobi zlocince stejne jako svetce. Svoji odvahu vyplytvali na akci (utek za hranice), kterou statisice jinych (a toto neni nejpoctivejsi argument) uspesne ukoncila bez zbrani. Kdyz se ho Vladimir Kapal zeptal, proc se nepokusili spachat atentat na nektereho predstavitele komunisticke moci, Paumer odpovedel, ze o tom ani neuvazovali. Neuskutecnena treti svetova valka nebyla vybojovana nozi, revolvery, tanky a letadly. Sovetsky system se zhroutil vlastni neschopnosti prezit, trebaze byl ochoten - jako Masinove a Paumer (ospravedlnuje je, ze byli na nasi strane argumentu?) - zabijet sve odpurce. Byl porazen pravdou, obetmi milionu svych otroku, svedectvim svych Solzenicynu a Pasternaku. K padu rezimu u nas prispeli (vedle lidi jako Milada Horakova a general Pika a statisicu veznenych) spisovatele z rodu Zahradnicku, Skvoreckych (a co rict o nakladatelstvi 68 Publishers, ktere v Torontu vydupali ze zeme Zdena a Josef Skvorecti?) a Havlu a snad nad jine muzi tvrdosijneho vzdoru jako byli Vaclav Cerny a Jan Zabrana, kteri odmitli opustit svoji fyzickou i duchovni vyspu a neuhnuli ani o pid v nerovnem zapasu s neurvalou totalitni moci.
Tohle vsechno jiste musi bezet hlavou nejvyssimu legitimnimu predstaviteli statu pri rozhodovani o udeleni nejvyznamnejsi ceny, kterou stat muze nabidnout. Myslim si, ze v pripade tak tehotnem otazkou narodniho svedomi, jakym je pribeh bratri Masinu a Milana Paumera, jeho zamysleni musi jit za sferu politiky i oblast narodniho vedomi, do ponornych stol problemu nejbytostnejsiho, systoly zivota a diastoly smrti, k dreni clovecenstvi. Kdy mame pravo vzit zivot, kdy mame pravo zabit, a zabit tak brutalne? Biblicke prikazani odpovida imperativnim zakazem: Nezabijes! Jezis dal svuj zivot za druhe. Clovek se behem sve celkem nedlouhe historie na zemi naucil obchazet bozske i vlastni zakony a spojovat neslucitelne (kardinalove dvou valcicich narodu, kazdy zehnajici zbranim sveho naroda) a postulovat, ze ano, jsou okolnosti, za kterych mame pravo zabit: ve valce, v sebeobrane, pri obrane svych rodin a domovu Ale nemyslim, ze nekdy sel tak daleko, aby vavrinem ovencil nekoho za to, ze se vydal na cestu k uskutecneni sveho osobniho snu, porazce komunismu (i kdyz treba sdileneho miliony), rozhodnut zabit kazdeho, kdo by se mu postavil do cesty. (Kapal ve sve vzpomince zaznamenava vymenu mezi sebou a Paumerem, ktery hlidal venku pred straznici, kdyz Masinove vtrhli dovnitr pro samopaly a munici. "Nesmeli existovat svedkove... Ptal jsem se (Paumera), co by delal, kdyby k nemu prislo male decko a zacalo by si ho prohlizet, jak deti u neznamych lidi delaji." "To by melo smulu,"znela lakonicka odpoved. "Mam tomu rozumet tak, ze byste treba sestilete dite zabil?" Znela ma dalsi otazka. "Melo by proste smulu." opakoval svou prvni odpoved.)
Narod, ke kteremu patrime, vic nez kterykoliv jiny, hledal svoji velikost v oblasti mravnich hodnot - jeho valecnici, Zizka a legionari, bojovali za viru nebo pravo na vlastni stat. Takto nas videl americky historik, S. Harrison Thomson, ktery o nas v clanku, uverejnenem v University of Toronto Quarterly v cervenci 1949, Thomas Garrigue Masaryk, Philosopher in Action, napsal: Cesi a Slovaci maji duchovni tradici jedinecnou mezi evropskymi narody, slovanskymi i neslovanskymi. Zatimco hrdiny vetsiny evropskych narodu jsou jejich velci dobyvatele - Charlemagne, Napoleon, Bedrich Barbarosa, Bedrich Veliky, Gustav Adolf, Petr Veliky - hrdiny Cechu a Slovaku jsou muzi citliveho srdce a ducha. Nejvetsim je Jan Hus, nabozensky reformator, milovnik pravdy, nebo Chelcicky, mystik a pacifista, nebo Kollar, ktery chtel slovensky narod vest k slave po stezce duchovni vznesenosti, nebo Palacky, historik, ktery zivot stravil tim, ze svuj narod presvedcoval, ze byl veliky, kdyz byl narodem krestanskym, nebo Havlicek, vasnivy a statecny novinar, ktery svuj lid ucil verit, ze velikost se mu vrati jen tehdy, kdyz si ji mravne zaslouzi. Tato tradice byla Masarykovou inspiraci... (Dve poznamky redaktora: 1. Srovnejme jen ceskou hymnu a bojove hymny ostatnich evropskych narodu. 2. Evangelici maji toto prikazani jako seste.)
Snazil jsem se mezi hrdiny S. Harrisona Thomsona nalezt alespon jednoho, ktery by, po mem soudu, Masiny a Milana Paumera ovencil vavrinem. Nenasel...
Josef Cermak
***-

 

Navrat na hlavni stranu