Navrat na hlavni stranu

Sparta v boji o Ligu mistru dostala na Letne krutou lekci 0:2 od Ziliny 
Slovaci opravdu Cechy preskocili

Cesky a slovensky fotbal se opet postavily proti sobe. Fanousci maji jeste v zive pameti, jak Slovensko necekane vyradilo Ceskou republiku v kvalifikaci na letosni mistrovstvi sveta v Jihoafricke republice, kde se Slovaci rovnez prekvapive probojovali mezi sestnact nejlepsich muzstev. Tentokrat vsak slo o konfrontaci klubovou, ale nejvyssi urovne. Mistrovske celky obou zemi Sparta Praha a MSK Zilina se ve ctvrtem, tedy poslednim predkole, Ligy mistru stretly o postup do teto elitni souteze. Bojovalo se nejen o 150 milionu ceskych korun, coz je prepocet minimalniho zisku za pouhy postup do Ligy mistru, ale take o velkou prestiz. Zda je momentalne slovensky fotbal skutecne lepsi nez cesky a nebo jestli vyrazeni Cechu na svetovy sampionat Slovaky bylo jen nahodne?
K prvnimu vzajemnemu utkani se stadion Sparty v Praze na Letne vysnoril do svatecniho havu a jeho hlediste po dlouhe dobe bylo vyprodano devatenacti a pul tisicem divaku! Vzhledem k trestum z posledniho zapasu kvalifikace Ligy mistru v Poznani nemohl domaci trener Chovanec pocitat se zalozniky Matejovskym a Sionkem a ani s utocnikem Wilfriedem. Predpokladalo se, ze tento reprezentant Pobrezi slonoviny bude Sparte v uderne fazi chybet nejvic, coz se bohuzel potvrdilo. Ale nepredbihejme... Zraneni nedovolila nastoupit ani dalsimu utocnikovi Kadlecovi a obranci Kladrubskemu. Na hrotu utoku se proto musel objevit uplne novy tandem slozeny se Slovaka Lacneho a Kamerunce Kweukeho. Na prave strane obrany dalsi Kamerunec Bondoa a misto ve stredu pole zaujal zkuseny jednatricetilety Vachousek, ktereho prave kvuli mnoha absencim Sparta na posledni chvili angazovala z Teplic. Zajimavosti je, ze Sparta vyrukovala do boje se tremi Slovaky, krome uz zmineneho Lacneho take se Zofcakem a Kuckou, ktery uspesne hajil slovenske barvy na letosnim mistrovstvi sveta. Zilina naopak mela k dispozici dva Cechy, v zakladni sestave zaloznika Rilkeho a na lavicce obrance Sourka, ktery se v zaveru rovnez objevil na travniku. Navic Spartu vedl trener Jozef Chovanec, narozeny na Slovensku a Zilinu cesky trener Pavel Hapal.
Kam to chces?
Uz ve 12. minute prisel velmi dulezity moment, o nemz spartane zrejme jeste dlouho budou mluvit. Zofcak idealnim pasem nasel zcela volneho Kweukeho, ktery zcela sam bezel na zilinskeho brankare Dubravku. Mohl se ho zeptat, do ktereho mista chce poslat mic, ale nakonec trefil jen jeho nohy... Pozdeji se Martin Dubravka sveril: "Chtel jsem se co nejdele udrzet na nohach a az v posledni chvili jit k zemi. To vzdycky na utocnika plati. Navic mam Kweukeho trochu okoukaneho z dob, kdy hraval ve slovenske lize." Asi nikdo v te chvili netusil, ze tohle bude posledni golova sance Sparty. Zilincane brzy zvedli hlavu a Jez z trestneho kopu vymetl levy ruzek branky, kam se v posledni chvili zazracne vrhl golman Blazek a mic vyrazil na tyc. Do prestavky se jeste do dalsi velke prilezitosti po centru Rilkeho dostal Oravec, ale na stesti hlavickoval primo do Blazka.
Cerna perla z Gambie
Po zmene stran uz oteze iniciativy zacali ocividne prebirat hoste. Prosazovali se presnou kombinaci, rychlym pohybem a v zarici hvezdu se na hristi promenil gambijsky utocnik Ceesay. Jeho brilantni klicky, narazecky i rychle sprinty zamotavali spartanskym zadakum stale vice hlavy. A kdyz si v 51. minute pri vysokem mici nerozumeli brankar Blazek s rakouskym strepolarem Hohenederem, pusobicim ve sluzbach Prazanu, prave Ceesay z ostreho uhlu dostal Zilinu do vedeni. "Blazek i Hoheneder maji na golu stejny podil," rozsoudil oba viniky po utkani trener Chovanec. A spartanske dilo zkazy v 73. minute dokonal Oravec, ktery si nikym nekryty pohodlne naskocil na rohovy kop Mraze a hlavou zvysil na 2:0 pro Zilinu. Timto vysledkem zapas take skoncil, trebaze slovensky mistr mohl vyhrat jeste vyssim rozdilem. Kdyby byval Jez ve vylozene sanci prihral Oravcovi misto toho, ze bezhlave nepresne vystrelil nebo kdyby svuj dalsi ukazkovy unik lepe zakoncil Ceesay... 
Katastrofalni strelecka bilance
Nutno zduraznit nekolik faktu. Spartanska posila Vachousek, o nemz v uvodu byla zminka, predpoklady nenaplnil a zejmena ve druhem polocase se ze hry temer vytratil. Obrana Sparty mela velke trhliny a hlavne v utocne fazi se domaci muzstvo vubec nedokazalo prosadit. To jen potvrzuje katastrofalni bilance pomeru strel na branku, ktera hovorila pomerem 10:2 ve prospech Ziliny! Vsak take trener Jozef Chovanec netajil sve rozcarovani: "Necekal jsem, ze organizace nasi hry bude tak spatna. Souperi jsme umoznovali temer vsechno a byl jednoznacne lepsi. A v obrane jsme delali fatalni chyby. Pri druhem golu zustali tri volni hraci na nasi predni tyci!" Podobne se vyjadril i stoper Erich Brabec: "Za zilinskymi hraci jsme zaostavali ve vsech smerech. Ale kdyby byval Kweuke sanci v uvodu promenil, urcite by se zapas vyvijel jinak. Nikde vsak neni napsano, ze v Ziline nemuzeme vyhrat 2:0 my..." Posledni Brabcova slova vsak obsahuji dalsi spartansky zadrhel. Byt uz pro odvetu budou k dispozici Wilfried se Sionkem, zakaz startu budou naopak mit prave Brabec s Repkou, kteri v tomto stretnuti dostali druhou zlutou kartu. Tedy kompletni stopersky tandem ceskeho mistra! Trener MSK Zilina nesetril chvalou na sve sverence, ale pri dalsich prognozach se drzel obema nohama na zemi: "Podali jsme skvely vykon a vitezstvi jsme si zaslouzili. V prvni puli jsme hrali pozorne dozadu, ale pak uz jsme se pustili do ofenzivy. Je vynikajici, ze i u nas v Ziline bude beznadejne vyprodano. Ale pozor, jeste jsme nepostoupili, stat se muze cokoliv. Takovych situaci fotbal pamatuje hodne."
Premozitel s polovicnim rozpoctem
Ovsem, ale realita pred odvetou byla nejen pro Spartu, ale pro cely cesky fotbal kruta. Vzdyt kompletni trio zastupcu, kteri se v kvalifikaci pokouseli o ucast ve druhe nejvyssi klubove soutezi, kterou je Evropska liga, neuspelo. Jablonec ztroskotal na kyperskem Apoelu Nikosie, Ostrava na beloruskem Dnepru Mogilevu a Plzen na Besiktasi Istanbul. Pritom pouze v pripade tureckeho tymu slo o zdatnejsiho fotbaloveho protivnika. Takze jedina Sparta i v pripade vyrazeni Zilinou (mimochodem ta ma polovicni ekonomicky rozpocet nez Sparta!) z Ligy mistru se do Evropske ligy dostane. Avsak na otazku, zda slovensky fotbal preskocil cesky, znaji Cesi s nejvetsi pravdepodobnosti uz drsnou odpoved.
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Zilina v Lize mistru, Slovan nestastne vypadl
I v odvete zvitezila Zilina doma 1:0, kdyz jedinou branku vstrelil Momodou Ceesay v 18. minute po uniku Emila Rilkeho. V druhem polocase Spartan Kladrubsky v 53. minute nepromenil penaltu. Zilinu ceka v lize mistru Chelsea, Olympique Marseille a Spartak Moskva. Slovan Bratislava v souboji o Evropskou ligu prohral doma se Stuttgartem 0:1. V odvete se hostum podarilo Dobrotkou srovnat skore a pak Slovan nastrelil dve tycky. V druhem polocase pak Sylvestr zvysil na 2:0 pro Slovan. V 55. minute se nechal zbytecne vyloucit Breznanik a Stuttgartu se behem deviti minut podarilo vyrovnat. Domaci si pak jiz postup nenechali ujit.

Navrat na hlavni stranu