Navrat na hlavni stranu

VOLBY DO SENATU PARLAMENTU CESKE REPUBLIKY V ROCE 2010
Prezident republiky vyhlasil dne 18. cervna 2010 volby do tretiny Senatu Parlamentu Ceske republiky a stanovil dny jejich konani na patek a sobotu 15. a 16. rijna 2010. Pripadne druhe kolo voleb se uskutecni v pripade, kdy zadny z kandidatu neziska ve svem volebnim obvodu nadpolovicni vetsinu platnych hlasu. Druhe kolo voleb pak probehne v patek a sobotu 22. a 23. rijna 2010.
Volebni zakon nepripousti pri volbach do Senatu hlasovani v zahranici. Volic, ktery ma bydliste mimo uzemi Ceske republiky, muze pri volbach do Senatu hlasovat pouze na uzemi Ceske republiky.
Volic, ktery dosud neni zapsan ve zvlastnim seznamu volicu, vedeneho u zastupitelskeho uradu CR v zahranici, muze pozadat o zapis, nejpozdeji vsak 30 dnu prede dnem voleb, tj. 15. zari 2010.
V pripade, ze volic jiz je zapsan ve zvlastnim seznamu volicu, vedeneho zastupitelskym uradem v zahranici, muze pozadat tento urad o vydani volicskeho prukazu, a to pisemnym podanim opatrenym overenym podpisem volice, dorucenym nejpozdeji 8. rijna 2010, nebo osobne do 13. rijna 2010.
Volicsky prukaz vydany zastupitelskym uradem v zahranici umozni volici hlasovat v kteremkoli volebnim okrsku volebnich obvodu, v nichz jsou volby vyhlaseny.
Soubezne s volbami do Senatu Parlamentu CR se uskutecni take volby do zastupitelstev obci, zastupitelstev mestskych obvodu, mestskych casti ve statutarnich mestech a do zastupitelstva hlavniho mesta Prahy a zastupitelstev jeho mestskych casti. Do zminenych zastupitelstev mohou hlasovat vyhradne volici, kteri jsou zapsani ve stalem seznamu volicu. Volici zapsani ve zvlastnim seznamu volicu, vedeneho zastupitelskym uradem CR v zahranici v techto volbach hlasovat nemohou, a to ani na volicsky prukaz.
Informace o nadchazejicich volbach do Senatu i zastupitelstev jsou umisteny na nasledujicich webovych strankach:
Senat Parlamentu CR www.senat.cz
Ministerstvo vnitra www.mvcr.cz
Cesky statisticky urad www.czso.cz
V pripade dalsich dotazu, tykajicich se voleb do Senatu Parlamentu CR, prosim kontaktujte konzularni oddeleni velvyslanectvi CR v Ottawe.
pk-emb/mzv
***

 

Navrat na hlavni stranu