Navrat na hlavni stranu

Kamil Kopunek po brance vstrelene Italum

Trnavane, kteri prepisovali fotbalove dejiny
Dnes to zni temer jako pohadka, ale v sedesatych letech bylo vsecko mozne. Fotbaliste z historickeho okresniho mesta, ktere ma dnes 68 tisic obyvatel, vzdaleneho hodinu cesty od Bratislavy se zaradili mezi nejlepsi muzstva sveta. V PMEZ v dubnu 1969 se dostali az do semifinale, kde narazili na legendarni Ajax Amsterodam vedeny Johanem Cruyffem. Po chybach brankare zvitezili Holandane doma 3:0 a odveta v Trnave mela byt pouze formalitou. Jenze domaci dirigovani Kunou, v obrane s Dobiasem a v utoku s legendarnim Jozefem Adamcem vytvorili na trnavskem stadionu hotove peklo a zvitezili 2:0. Ajax postoupil do finale, kde prohral s AC Milan 1:4. Mnoho tehdy nechybelo, aby finale PMEZ hral prave trnavsky Spartak. Jenze nikdo z techto velikanu trnavskeho fotbalu nezaznamenal na fotbalovem mistrovstvi sveta branku. To se podarilo pouze dvema, Jozefu Stibranyimu a Kamilu Kopunkovi.
Vratme se tedy o nekolik let zpatky. Do roku 1962. Po barazi se Skotskem, kdy ceskoslovensti fotbaliste vyhrali v prodlouzeni 4:2 v Bruselu na neutralni pude a kdy v zaveru normalniho casu Dennis Law nepromenil golovou sanci, postoupili ceskoslovensti fotbaliste na MS v Chile. Ve skupine meli Brazilii, Spanelsko a Mexiko. Jasnymi favority byli Brazilci s Pelem a Spanele s Gentem (celym jmenem Francisco "Paco" Gento Lopez). Gento dokazal zabehnout sto metru s letmym startem za 11 vterin. Toho mel uhlidat Jan Lala z druholigove Slavie. Cele jaro kolovaly po Praze vtipy, jak Lala shani provaz, aby si z nej udelal laso, do ktereho bude hvezdu prvni velikosti chytat.
V priprave na MS se hralo na Strahove utkani Ceskoslovensko-Uruguay. Jako vzdorne dite jsem odmitl stravit jarni nedeli s rodici. Hlavnim duvodem bylo, ze jsem chtel v radiu (televizi jsme nemeli az do roku 1976) poslouchat fotbal. Otec vsak prisel s jinym napadem: "Pujdeme spolecne na Petrin a zatimco my budeme venku, ty muzes jit na fotbal a pak se opet u rozhledny sejdeme." Takova nabidka se neodmita.
Pred zaplnenym Strahovem Lala se nekolikrat pustil stredem hriste do utoku, za coz sklidil potlesk, ostatni fotbaliste neoslnili, prestoze Ceskoslovensko vyhralo 3:1, ale kdo uvadel divaky do varu byl s cislem sedm trnavsky mladicek dvaadvacetilety Jozef Stibranyi. Rychlost jeho kopacek byla tak velka, ze filmova technika z tehdejsi doby ji nestacila zachytit a ve filmovem tydeniku, ktery byl promitan pred MS, byly zachyceny pouze trhane pohyby nohou. Nebylo nahodou, ze cestou k rozhledne, kde jsem mel schuzku s rodici se vsichni bavili jen o Stibranyim.
Vypravi se, ze den pred zapasem se Spanelskem si trener Rudolf Vytlacil nechal zavolat Lalu a delal, jako ze si nemuze vzpomenout, kdo hraje za Spanelsko na levem kridle. Dokonce predstiral, ze o Gentovi nic neslysel: "Kdyby to byl nekdo vyjimecny, tak o nem urcite vim"
V den velkeho utkani se ulice vylidnily. Kvalita rozhlasoveho prenosu by se dala prirovnat k dnesni technoparty. Nebylo rozumet ani slovo. V hluku, sumeni a praskani se obcas dala desifrovat jmena hracu ci ze se jedna o velky zapas, do toho obcas vykriky Karla Maliny, ze je to stale 0:0 a dalo se tusit, ze se blizi zaver utkani, kdyz prevzal mikrofon jeho slovensky kolega Oskar Mana a skrze zvysenou intonaci i frekvenci slov bylo rozumet, ze se neco deje se Stibranyim; nebylo jasne, jestli je zranen, vyloucen nebo prave u mice, chrceni v reproduktoru pripominajici rusicku Svobodne Evropy byla zakoncena neklamnym vykrikem "Goool!" Do konce zapasu chybelo devet minut a nebylo pochyb o tom, ze autorem branky byl Jozef Stibranyi. Teprve za tyden jsem videl ve filmovem tydeniku, co se vlastne stalo. Mladicek Stibranyi ziskal u pulky mic a svym neuveritelnym sprintem utekl po prave strane spanelskym obrancum. Proti nemu vybehl brankar az na hranici sestnactky, Stibranyi se ho pokusil prehodit, coz se mu podarilo, ale vypadalo to, ze mic jde vedle branky. Stibranyi se chyta za hlavu, ale na posledni chvili bere mic jakousi fales a staci se k leve tycce. Vedli jsme 1:0 a Lala uhlidal Genta, ktery zustal ve stinu pozdejsiho trnavskeho ucitele, kteremu se prezdivalo Vasil. Ceskoslovensku tato jedina vyhra stacila na postup ze skupiny a pozdeji az na postup do finale, kdyz porazilo Madarsko 1:0 a Jugoslavii 3:1. S vyjimkou roku 1990, kdy Ceskoslovensko postoupilo az do ctvrtfinale, kde prohralo s Nemeckem 0:1 se Cechoslovaci ci Cesi nebo Slovaci na MS bud nedostali anebo skoncili hned ve skupine (1970, 1982 a 2006). Az letos se podarilo na Mistrovstvi sveta postoupit ze skupiny slovenskym fotbalistum, kdyz vyradili Mistry sveta Italy 3:2.
Komentator rozhlasoveho prenosu o treti misto oznacil zapas Uruguay-Nemecko za druhy nejlepsi. Podle nej bylo lepsi jen utkani Slovensko-Italie. Nebudeme hodnotit jednotliva utkani podle krasy, ale spokojme se s tim, ze se jednalo o vyjimecny zapas.
Po rozpacite remize Slovenska s Novym Zelandem 1:1 a po prohre s Paraguayi 0:2 se od slovenskych reprezentantu mnoho necekalo. Utkani melo vsak prekvapivy prubeh. Robert Vittek dvema goly zahajil zaverecne drama, ktere vyvrcholilo po prvni italske brance di Nataleho. Kdyz po druhe Quagliarella dopravil mic za Muchova zada, byla v treneru Weissovi mala dusicka, ale rozhodci Webb, jenz pozdeji ridil finale, branku neuznal pro postaveni mimo hru.
V 88. minute se po druhe behem utkani svlekl trnavsky Kamil Kopunek. Poprve pred koncem prveho polocasu, kdy byl odnesen na nositkach Zdeno Strba s otevrenou ranou na noze. Strba vsak vehementnimi gesty dal najevo, ze chce pokracovat a odehral pak skoro cely druhy polocas, kdy ho prave vystridal Kamil Kopunek. O par vterin pozdeji, podobne jako Jozef Stibranyi pred osmactyriceti lety, z praveho kridla prehodil italskeho brankare Marchettiho. Vypadalo to, ze je rozhodnuto, ale nastavuje se dalsich sest minut a v nich Quagliarella opet snizuje na rozdil jedine branky.
Kopunkova branka znamenala nejvetsi uspech slovenskeho fotbalu v novodobe historii (jak se na to diva dnes sedmdesatilety Stibranyi, o tom si muzete precist na strane 12). Zaroven to bylo poprve od finale na MS v Mexiku, kdy Italove dostali tri branky behem jednoho utkani. O bojovnosti sleovenskych fotbalistu svedci i skutecnost, ze behem utkani nabehali 106,4 km.
V osmifinale se stretlo Slovensko s pozdejsim finalistou Holandskem. Prestoze prohralo 1:2, podalo dobry vykon a i tentokrat Robert Vittek skoroval a se ctyrmi goly se zaradil mezi nejlepsi strelce sampionatu.
Co dodat, byl to dobry sampionat. Nejlepsi muzstvo Spanelsko zvitezilo ve finale nad Holandskem 1:0 az v prodlouzeni a nutno rici, ze i tentokrat po chybe rozhodciho Anglicana Webba. Ten nesetril zlutymi kartami, kterych rozdal celkem trinact a k tomu pridal jednu cervenou. Pred viteznou brankou Iniesty vsak neodpiskal jasny roh, kdyz se mic odrazil od spanelske zdi a v zapeti ani neodpiskal faul na Eliu. Stezovat si na rozhodci je vsak den po Mistrovstvi sveta evergreenem.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu