Navrat na hlavni stranu

Vzhuru do druheho desetileti jednadvacateho stoleti
Pokud bych hledal povolebni titulky pro bulvarni noviny, tak by mohly znit takto: Povolebni souboj Recko-Rumunsko pokracuje; V polocase vedou Rumuni 3:0 nebo Za posledni rok se snizil cesky dluh o 1,59 miliardy kanadskych dolaru, coz odpovida 31,8 miliardam ceskych korun. Ministr Janota je kandidatem na Nobelovu cenu za ekonomiku.
Recky strasak obchazi Evropou nebo presneji receno Visegradskou ctyrkou. Po triumfu madarske pravice, ktery vydesil civilizovany svet a okamzite vyhrotil vztahy mezi Slovenskem a Madarskem, slavilo vitezstvi i seskupeni, ktere se oznacuje jako pravicove v Cechach. Vyrazne to proklamuji dve strany, ODS a TOP 09. Veci verejne k nim prisedly jako treti partner k mariasi, zatimco soc. demokrati spolu s komunisty budou hrat betla. O ctrnact dni pozdeji se scenar opakoval na Slovensku, kde misto favorizovaneho Roberta Fica bude pravdepodobne sestavovat vladu Iveta Radicova z SDKU-DS, sociolozka, ktera rozhodne nevypada jako pravicovy fanatik a sympaticky zminila ve svem povolebnim projevu jine hodnoty nez ekonomiku. K jejimu snad jedinemu politickemu prohresku patri, kdyz se 23. dubna 2009 vzdala mandatu, protoze neopravnene hlasovala za svou kolegyni Tatianu Rosovou. Je vdovou, jejim manzelem byl humorista Stano Radic, takze doufejme, ze zdedila i smysl pro legraci, coz politikum od dob Milose Zemana, ci presneji receno od casu Jana Masaryka chybi.
Vaclav Klaus je tedy spokojen, konecne jde zase o penize. Strany, ktere stavely na jinych hodnotach jako zeleni (ktere pan president poklada za extremisty) a lidovci propadly. I to se stava a neni to zadna tragedie. Na rozdil od jepiciho zivota ODA, DEU ci US se da predpokladat jejich reinkarnace. Z politiky po Topolankovi zmizely - a doufejme, ze definitivne - tvare Ivana Langra, ktery do policie pod pravicovou nalepkou privedl stare struktury, Jiriho Paroubka, jenz soudil kde koho, ale na soudy zasadne nechodil a snad i prazskeho primatora Pavla Bema.
Strasidlo Recka tedy slavilo uspech. Recky dluh je ale ctrnactkrat vetsi nez cesky a cesky dluh je sedmkrat nizsi nez kanadsky. Hlavne Miroslav Kalousek, ale i Karel Schwarzenberg strasili tim, jak roste statni dluh. Jako predvolebni trik posilali obcanum slozenku na 121 000 Kc a s pani z Vrcene na Nepomucku to seklo, az skoncila v rukou psychiatru. Kalousek se branil, ze on za nic nemuze, ze to politici, kteri zadluzili stat. Pri tom jeho statni zakazky se staly opakujicim se folklorem. Statni dluh, at je jakykoliv, neni dobry. Od roku 1811, kdy byl v Rakousku naposledy statni bankrot byla u nas tradice vyrovnaneho rozpoctu, ktera trvala az do konce 20. stoleti.
A statni dluh, jak jsme slyseli pred volbami, snad kazdych pet minut, roste a roste a roste. Ale roste skutecne? To je otazkou. Pokud ho vycislime v korunach tak ano, pokud bychom si k tomu vzali jinou menu, dostaneme jina cisla. V prepoctu na kanadsky dolar byl cesky dluh v cervnu 2009 67,91 miliardy dolaru (kanadsky 430,2 - Kanada ma ctyrnasobnou pupulaci) v cervnu 2010 to bylo pouhych 66,32 dolaru. Cili dluh v kanadske mene byl o 1,6 miliardy dolaru nizsi. Kde hledat pricinu? Behem Janotova hospodareni doslo k neuveritelne inflaci. Znamena to, ze pokud ma nejaky Kanadan v CR majetek v hodnote jednoho milionu korun, prisel asi o 200 tisic korun. O inflaci vsak nepadlo v predvolebnim klani ani slovo.
Politici s oblibou hovori o zadluzovani deti. A opet je tu otazka, jestli zadluzime deti skutecne tim, ze jejich rodice na ne dostanou priplatek, ze budou na ne mit cas az do ctyrech let a ze nebudou muset jiz v detstvi do studeneho odchovu do jesli. Copak se da vsechno vycislit jen v kotletach a pneumatikach?
Velky boj se svedl o tricetikorunove poplatky u lekare. Hlavne David Rath s Paroubkem tloukli na buben. Prestoze se jedna skutecne o cenu zhruba jednoho listku na tramvaj a je to suma symbolicka, je to jedno z nesmyslnych opatreni, kterym mocni ukazuji, ze maji vladu pevne v rukach. Motivace navstevy u lekare by nemela zaviset na triceti korunach, ale na tom, jestli se clovek citi nemocen nebo ne. Tricetikorunove opatreni odstrasi pouze ty, kteri tech 30 Kc nemaji, nikoliv hypochondry a simulanty a pokud navstevuji lekare kvuli neschopence, pak je neco spatneho v systemu, kdy zamestnavatel potrebuje bumazku a doktor je tu od toho, aby tuto nemakacenkovskou legitimaci vystavoval.
Nektera opatreni jsou vsak skutecne jako z dilny ceskeho genia Jary Cimrmana. Minulou stredu vysilal CRO 1 - Radiozurnal besedu o zavedeni skolneho s podtitulkem Jak to udelat, aby se vlk nazral a koza zustala cela. I zde se naslo reseni: Skolne bude, ale odlozene. Studenti ho budou platit, az jiz nebudou studenty, ale budou starymi fotry a jejich prijem bude nadprumerny. Vlastne je to jakasi dan za inteligenci a vzdelani. V budoucnu tedy dostane jakesi danove prazdniny ten, kdo bude nevzdelany, ale bude vydelavat prachy: vexlak, cisnik, taxikar, pohrebak Nebylo by jednodussi udelat progresivni zdaneni, z ktereho by se platilo skolne? Dalsi perlickou je, ze skoly si budou stanovovat vysku skolneho, takze studenti budou mit zajem o mene kvalitni skoly, kde bude nizsi skolne (vyjimkou budou Plzenska prava, ktera jsou jiz dnes povestna svym vysokym standartem za minimalni poplatky, jak o tom svedci skutecnost, ze je absolvovala rada prednich politiku).
V ramci utahovani opasku se udela i duchodova reforma, takze pokud nejaky starecek jeste trochu poleze, tak ho budeme nutit, aby makal a zamestnavatele ho zamestnaji za minimalni mzdu, zatimco lidi v produktivnim veku budou hledat praci. Vsichni tedy budou pracovne motivovani a o to tady jde. Mohli by byt motivovani jinak. Pod motivaci se da schovat temer vse. Kdyz v Brne zacali davat nespotrebovane jidlo z hotelu bezdomovcum, zeptali se jednoho prazskeho radniho, jestli by nechteli udelat neco podobneho. Odpovedel zcela vazne, ze ne, protoze potraviny zadarmo bezdomovce demotivuji. Mel pravdu, pri nedavne navsteve Prahy jsem videl motivovane bezdomovce, jak se prehrabuji v popelnici. Motivace pro tuto bohulibou cinnost by tak mohla zmizet.
Vitezstvi tzv. pravice tedy neznamena vzdy vitezstvi zdraveho rozumu ani vitezstvi rozpoctove zodpovednosti. Statni dluh nadale poroste spolu s inflaci. Otazkou je, na co politici polozi duraz a nezapomenme, ze krome Recka jsme tu meli nekolikrat odstrasujici priklad z Balkanu. Jednim z nich byl pred dvaceti lety Nicolae Ceausescu, kteremu se podarilo splatit desetimiliardovy statni dluh za cenu prideloveho systemu, lhani o pocasi, a setreni za kazdou cenu. Vypravi se, ze v tu dobu bylo tvrdym platidlem v Rumunsku, za ktere se dalo vsechno sehnat, krabicka americkych cigaret. Dodejme jen, ze jedine akcie, ktere v posledni dobe stouply byly cenne papiry koncernu Philip Morris.
Ales Brezina - opet jiz v Torontu

Navrat na hlavni stranu