Navrat na hlavni stranu

Jizni Amerika valcuje svet
Pred casem jeden kanadsky novinar prohlasil, ze Mistrovstvi Evropy v kopane je nejkvalitnejsi soutez, protoze tam hraje nejvic nejlepsich tymu. Behem doby jsme si zvykli, ze na Mistrovstvi sveta vitezi Evropane pokud se hraje v Evrope, pokud se turnaj kona nekde jinde, tak se objevi bud Argentina nebo Brazilie a jakoby nahodou pronikne mezi evropskou spicku a nakonec zvitezi.
Po dvou odehranych zapase Mistrovstvi sveta na "neutralni pude" v JAR to vypada zcela jinak. Jizni Amerika zatim vyucuje svet. Ve skupine A Uruguay nejprve remizovala s Francii 0:0, coz se bralo jako nedopatreni, ale v druhem zapase jiz nasazela domacim Jihoafricanum tri branky. Argentina ve skupine B se skvelym Lionelem Messim si nejprve poradila s ambiciozni Nigerii 1:0 a pak rozdrtila Jizni Koreu 4:1. Paraguay dominovala temer cele utkani proti Italii a nakonec ztratila bod remizou 1:1. Slovensti fotbaliste proti hracum v cerveno-bilo-modrych dresech vystrelili pouze jednou a to v 91. minute, coz je nezachranilo od prohry 0:2. Brazilie si sice nedokazala poradit dlouho se severni Koreou a zvitezila s "odrenyma usima" 2:1, ale proti Pobrezi slonoviny jiz hrala v pohode a souperi dovolila jedinou branku az za stavu 3:0 v zaveru utkani. A konecne Chile, jejiz skvele dorostenecke muzstvo jsme mohli videt pred dvema roky zde v Torontu zdolala, jak Honduras, tak i Svycarsko 1:0.
Zklamanim jsou vykony nejen Africanu, z nichz snad jedine Ghana ma sanci postoupit, ale hlavne Evropanu. Francii by mohl jiz jen zazrak zachranit od vyrazeni. Anglie uhrala dve plichty. Nemecko prohralo se Srbskem 0:1. Italie nejenze remizovala s Paraguaji, ale dokonce i s Novym Zelandem 1:1. Portugalsko si napravilo reputaci vitezstvim 7:0 nad severni Koreou a Spanelsko prekvapive prohralo se Svycarskem 0:1.
Nase pozornost se soustredila na muzstvo Slovenska, ktere hralo dobre proti Novemu Zelandu a vedlo brankou Roberta Vitteka, ktery pusobi ve francouzskem Lille. Zdalo se, ze kontroluje hru, ale branka 40 vterin pred koncem nastaveneho casu, kdy si slovenska obrana nepohlidala Novozelandany vzala muzstvu sebevedomi a to se projevilo na hre s Paraguaji, ktera nebyla dobra, jak to castokrat priznavali i komentatori slovenskeho rozhlasu.

Navrat na hlavni stranu