Navrat na hlavni stranu

Z hluboke krize primo k titulu mistru sveta
Ceska hokejova pohadka

Prebohata hokejova historie ma nespocet kapitol. Ale takovou senzaci, o jakou se postarali cesti hokejiste na letosnim mistrovstvi sveta v Nemecku, zrejme nepamatuje. Uz od roku 2006 na svetovem sampionatech tym Ceske republiky nevybojoval zadnou medaili a rovnez na letosnich zimnich olympijskych hrach ve Vancouveru byl vyrazen ve ctvrtfinale. Svetova hokejova velmoc vypadla ze svetove spicky, jeji mladeznicke reprezentacni celky v mezinarodni konkurenci varovne zaostavaji za svymi vrstevniky, takze se hlasite zacalo hovorit o hluboke krizi ceskeho hokeje.
Do Mannheimu cestovalo muzstvo, ktere experti jednoznacne odsoudili do pozic outsideru. Jak by ne, vzdyt na tri desitky oslovenych hracu odmitlo bojovat za svou zemi v reprezentacnim dresu, coz se jeste nikdy nestalo. Do boju vyrukovalo deset hokejistu, kteri na turnajich jako jsou olympijske hry nebo mistrovstvi sveta, byli poprve. A v tymu zustala pouha petice (Jagr, Vokoun, Rolinek, Blatak a Cervenka) z tech, kteri se zucastnili nedavne olympiady ve Vancouveru.
Jagr mel pravdu!
Nejvetsi hvezda dejin ceskeho hokeje Jaromir Jagr v prubehu prvni poloviny sampionatu horce poznamenal: "Kluci, kteri se dostali do kanadsko-americke NHL nechteji jezdit na sampionaty. Ale meli by si uvedomit, ze predchozi hracska generace jako Vyborny, Patera, Prochazka, Dopita, Reichel, Rucinsky nebo bratri Kaberlove jim svymi vysledky na mistrovstvich pomohli, aby mohli za ocean odejit. Meli by jim za to libat prdel a sami se ted pokusit neco dokazat v reprezentacnim dresu!" Pozdeji se sice Jagr sva slova snazil zmirnovat, ale nebylo to treba. Protoze mel absolutni pravdu!
Po katastrofalnich prohrach v Mannheimu s Nory i se Svycary shodnym vysledkem 2:3, hrozilo Cechum, ze vubec poprve se nedostanou mezi nejlepsich osm muzstev. Svuj postup do ctvrtfinale zachranovali s Kanadou, kdyz otocili nepriznive skore 0:1 a zvitezili 3:2. Ale to uz jsme v dejisti zaverecnych boju sampionatu v Koline nad Rynem a nikdo ani netusi, ze se prave zrodila parta velkych bojovniku. Tazena celozivotnimi hokejovymi zkusenostmi uz osmatricetileteho Jaromira Jagra, spickovymi brankarskymi kvalitami Tomase Vokouna, zalozena na perfektnim obrannem systemu a vynikajici hre v oslabeni. Kdyz jde celek Ceske republiky do ctvrtfinale proti Finsku, kterym byl ve stejnem kole vyrazen na olympijskem turnaji ve Vancouveru, jeho nadeje jsou minimalni.
Az za deset let?
Tim spise, ze uz po petapadesati sekundach prohrava po golu Kantioly a nemuze se prosadit v koncovce, trebaze dlouhe minuty ma herni prevahu. Teprve na zacatku posledni tretiny se pri presilovce trefuje Klepis. Ale protoze Cervenka, Jagr ani dvakrat Novotny nepromenuji golove sance, nerozhodny stav 1:1 zustava i po desetiminutovem prodlouzeni a o postupujicim museji rozhodnout samostatne najezdy. Na ceske strane jsou uspesni Kaspar a Marek, zatimco na finske pouze Immonen, a tak se Ceske republice po ctyrech letech opet oteviraji dvere do semifinale.
"Zadneho kanonyra mezi sebou nemame, ale o to vic si vsichni plnime sve ukoly. Zijeme a hrajeme tady spolu jako jeden tym," prohlasuje po utkani velmi vystizne Tomas Rolinek, muz s kapitanskym Ceckem na hrudi. A trener Vladimir Ruzicka vysvetluje: "Nasi hraci vedi, ze jim nikdo neveri. Ale o to vic drou. A takhle by meli tvrde makat vsichni v nasem hokeji. A ne jen placat nejake reci do novin. Je to o skutecne praci. A pak se treba za deset let muzeme dockat toho, ze se vratime na uroven, na kterou byl cesky hokej zvykly!" Ano, ctete dobre. Presne tato slova akcentoval nejzkusenejsi cesky kouc soucasnosti dva dny pred tim, nez Ceci nastoupili v semifinale proti Svedum.
Spatne je nekdy dobre
A souper jde znovu do vedeni, vlastne dvakrat. Na gol, jehoz autorem je ve svedske presilovce Harju, odpovida jeste v prvni tretine obrance Mojzis. Ovsem v uvodu druhe tretiny prave po Mojzisove chybe skoruje Engqvist a prestoze ceske muzstvo svuj napor stale stupnuje, kyzene vyrovnani neprichazi. Zbyva uz jen minuta a sestactyricet sekund do konce a trener Ruzicka si bere oddechovy cas. A ctrnact sekund pred klaksonem dokonce puk z hole nejnebezpecnejsiho Sveda Harjua pri power-play o vlasek miji pravou tycku prazdne ceske branky... Vhazuje se tedy ve svedskem obrannem pasmu a svedsky trener Bengt-Ake Gustafsson si rovnez bere time-out, aby alespon na okamzik nechal vydechnout sve sverenci, kteri za teto situace podle novych pravidel nemohou vystridat... Je uz vsechno ztraceno? Ne! Po prohranem buly, nasi prece jen vybojuji puk u zadniho mantinelu a dalsi cesky bek Rachunek, jemuz se dva dny predtim narodila dcera, prostreluje vsechno, co mu stoji v ceste a rozvlnuje svedskou sit. Necelych osm sekund pred koncem. Neuveritelne!!! Znovu po prodlouzeni zustava stav nerozhodny, tentokrat 2:2 a opet museji prijit samostatne najezdy. A jejich hrdiny se jako pres kopirak zase stavaji Kaspar s Markem. Ze Svedu je uspesny pouze Omark, naopak Martenssonuv pokus bravurne zneskodnuje Vokoun a ceska radost z postupu do finale nebere konce.
Vladimir Ruzicka, ktery v teto funkci po sampionatu konci a sve zezlo preda Aloisi Hadamczikovi, uz po nekolikate priznava: "V hokeji casto rozhoduje stesti. A kdyz vam tam takovy gol spadne, je to stesti. A take vzdycky neco spatneho je pro neco dobreho. Kdybychom porazili Nory a Svycary, mozna by vsechno bylo uplne jinak. Nekdy je lepsi, kdyz prohrajete, spadnete na zadek a vsichni zacnou delat, co maji..."
Jako proti Sovetskemu svazu
Presne takhle to funguje i v boji o zlate medaile proti Rusum, kteri maji na lede soubor hokejovych velicin v cele s Oveckinem a Kovalcukem stojici svou kvalitou o mnoho pater vyse, nez je ten cesky. Alespon z pohledu expertu. Tentokrat vsak prichazi bleskovy uder Cechu, o to necekanejsi. Vampola vybojuje puk, dava Jagrovi a ten prihrava najizdejicimu Klepisovi tak dokonale, ze muze mirit do odkryte branky soupere. Po pouhych dvaceti sekundach vysoce favorizovane Rusko prohrava 0:1! Avsak stejne jako kdysi pri pamatnych a politicky vyrazne motivovanych bitvach mezi Ceskoslovenskem a Sovetskym svazem prechazi sborna do drtiveho tlaku. S neskutecnym tempem, bleskovou kombinaci a brilantni praci s pukem vsech jejich hracu. Na ceskeho golmana Vokouna se vali jedna utocna lavina za druhou, ale on podobne uzasnymi zasahy jako v minulych dobach Dzurilla, Holecek nebo Hasek, statecne odolava. A kdyz skonci puk za jeho zady v zaveru prvni tretiny, rozhodci branku neuznavaji, protoze padla po zaverecne sirene. Tahle ruska palba trva uz skoro cele dve tretiny, kdyz v zaveru druhe casti z rychleho protiutoku a po Rachunkove prihravce Rolinek zvysuje na 2:0! I tentokrat rozhoduje video-zaznam.
Horror vsak nebere konce. Je o to vetsi, kdyz Jemelin najizdi u mantinelu nemilosrdne do Jagra, ktery az do te chvile znovu dre do umoru, i kdyz ma velkou smulu pri zakoncovani a se zranenym kolenem ho vyrazuje ze hry. Prestoze vinik dostava trest na pet minut plus do konce zapasu, Rusove vrhaji do finise posledni zbytky sil. O neco pozdeji hraji presilovku pet na tri a kdyz jejich golman Varlamov opousti svou klec, tak dokonce nevidanou presilovku sest na tri! Petadvacet sekund pred klaksonem Dacjuk snizuje na 1:2 a dech hlediste 19132 divaky zcela zaplnene kolinske Lanxess areny se taji. Ale Cesi svuj hokejovy zazrak dokonavaji az do konce.
Nesmi chybet srdce
Po seste se stavaji mistry sveta. Lepe receno uz po dvanacte, protoze v letech 1947 az 1985 stalo take sestkrat na stupni nejvyssim Ceskoslovensko. A to je vskutku zajimava bilance. Navic cesti hokejiste pretrhavaji Rusku vyjimecnou snuru sedmadvaceti viteznych zapasu na svetovych sampionatu za sebou a po predlonskem triumfu v Quebeku i lonskem v Bernu je nenechavaji sahnout na treti titul mistru sveta za sebou! Vudci osobnost Jaromir Jagr, byt s bolestivou grimasou vzpominaneho zraneni, tvrdi: "Nikdy se nesmite vzdavat. V hokeji ani v zivote! Kdyz jste pracoviti a pilni, muzete dokazat i neuveritelne veci. Ale hlavne vam nesmi chybet srdce..." A kapitan Tomas Rolinek s hrdosti v hlase pripomina: "Vsichni nas odepsali a my vyhrali. Po prohrach s Norskem a se Svycarskem jsme si sedli na zadek a nikdo z nas nechtel byt podepsany pod tim, ze nas hokej poprve nepostoupi do ctvrtfinale."
Trener Vladimir Ruzicka, ktery Ceskou republiku privedl ke zlatu i pred peti lety na mistrovstvi sveta ve Vidni, hodnoti: "Nase vitezstvi ve finale nad Ruskem je nejvetsim uspechem moji trenerske kariery. Kluci casto lezli po ctyrech a jezdili po zadku. Jsem na ne hrdy. Meli jsme vynikajici partu, velkeho Jagra i bezchybneho Vokouna, ktery je podle meho nazoru dneska nejlepsim hokejovym brankarem na svete." Na dotaz, co by vzkazal hracum z NHL, kteri odmitli na mistrovstvi prijet, suse reaguje: "Vubec nic..." A dodava: "Cesi jsou velci odbornici, coz je v jejich povaze. Bud nekoho vynesou do nebes nebo ho zatrati. Ovsem strizlivy pohled jim chybi. Na to, ze to pro me byl vedlejsak, to snad neni tak spatny vysledek." Od plic tak reaguje na ostrou kritiku ceskych sdelovacich prostredku, ze reprezentacniho trenera delal vedle svych funkci trenera a generalniho manazera prazske Slavie. Mimochodem ve stejnych rolich pusobi vice nez polovina koucu dalsich tymu nejlepsich hokejovych zemi...
JAROSLAV KIRCHNER - Kolin nad Rynem

Navrat na hlavni stranu