Navrat na hlavni stranu

MS: Soky, soky, soky
Mistrovstvi sveta v Nemecku se zaclo pred rokordni navstevou 77803 divaku v arene Gelsenkirchenu, kde se hralo, jak Mistrovstvi sveta ve fotbale, ale kde take hraje fotbalovy klub Schalke 04. Hned v prvnim utkani doslo k prekvapeni. Ve skupine D totiz Spojene staty prohraly v prodlouzeni 1:2 s Nemeckem. Americane se z toho vzpamatovali az kdyz hrali v skupine o zachranu. Tam v prvnich dvou zapasech vyhrali a maji zde zatim skore 14:0. Ale nepredbihejme. Byli zde jeste Danove a ti se zatim zapsali do knihy rekordu pouze prohrou 0:47 s Kanadou v ctyricatych letech minuleho stoleti. Jenze casy se meni a Danove v prvnim utkani porazili v severskem derby Finy 4:1 a kdyz vyhrali i nad Americany byli prvnim muzstvem, ktery ze skupiny D postupoval. I v tretim utkani totiz prekvapili, tentokrat prohrou 1:3 s Nemeckem, ktere si vitezstvim vybojovalo rovnez postup a tak o tretim postupujicim do osminale se rozhodlo mezi muzstvy, ktera mela projit touto skupinou bez problemu a to mezi Finy a Americany. Finove po tvrdem boji zvitezili 3:2 a tak Cerny Petr zbyl na jednoho z favoritu turnaje.
Pokud nekdo usnul behem uvodniho utkani ceskych hokejistu s Francii, ktere se skoncilo 6:2, byl to jeho posledni spanek pri tomto MS. Nejen Danove, ale i Norove pripravili nejeden sok na MS a jejich prvni obeti se stali prave cesti hokejiste, kdyz prohrali 2:3. Marne Jaromir Jagr burcoval sve spoluhrace a z kazde pozice strilel. Sam to neuhral a vstrelil pouze obe branky. Po tomto utkani jiz bylo v sazce s kolika body postoupi cesti hokejiste do osmifinalove skupiny a v jednom z nejlepsich utkani porazili favorizovane Svedy 2:1, kdyz prvni branku vstrelil hned v uvodu utkani Tomas Rolinek v oslabeni a tak opet optimismus se objevil na tvari televiznich komentatoru. Ten vsak trval pouze do prvniho osmifinaloveho zapasu.
Slovensko ve skupine A sice po smolnem prvnim utkani, kdy pri zaverecne power-play nastrelilo dve tycky ruske branky a nakonec jeste inkasovalo a prohralo 1:3. se vyporadalo s dalsimi byvalymi sovetskymi republikami Beloruskem 4:2, i kdyz prohravalo 0:2 a Kazachstanem 5:1 a zdalo se, ze je v pohode. Jednalo se vsak jen o zdani.
Dalsi sok pripravilo skvele Svycarsko Kanade vitezstvim 4:1. To, ze slabsi porazi silnejsiho, to se nejednou v historii sampionatu stalo. Prekvapenim vsak bylo to, ze Svycarsko bylo jasne lepsim tymem a Kanadani nemeli zdaleka ani sanci.
Jenze sanci nemeli proti Svycarum ani Cesi. Opet to byli skveli hraci helvetskeho krize, kteri dominovali po padesat minut utkani a pouze v zaveru se ceskym hokejistum podarilo, vytvorit si urcity tlak. Jenze porazku 2:3 jiz nemohli odvratit a dostali se do nezavidenihodne situace. V matnych vykonech pokracovala i Kanada, kdyz prohrala se Svedskem 1:3. Jeste vetsi sok vsak prozili Slovaci, kdyz po par minutach prohravali v prvni tretine s Danskem 0:6 a na stavu utkani se do zaverecne tretiny jiz nic nezmenilo. V poslednim utkani pred uzaverkou tohoto cisla hrali Cesi s Lotysskem o byti a nebyti. I tentokrat se stalo neco neuveritelneho kapitan Tomas Rolinek v druhe tretine vstrelil tentokrat dve branky v oslabeni a prispel k vitezstvi 3:1. Treti pojistujici gol dal Slavista Roman Cervenka. O porazce Slovenska s Finy 2:5 rozhodly ctyri minuty v druhe tretine, kdy Slovensko trikrat inkasovalo. Cesi museli v zaverecnem utkani osmifinalove skupiny porazit Kanadu a po skvelem vykonu zvitezili 3:2, kdyz branky davali Kaspar v oslabeni, Jagr a Klepis. Zatimco Slovensko prohralo s Nemeckem 1:2 a je z MS vyrazeno. Ve ctvrtfinale pak Cesi po samostatnych najezdech zdolali Finsko 2:1, Rusko prehralo Kanadu 5:2, Svycarsko podlehlo Nemecku 0:1 a v severskem derby si Svedove poradili s Dany 4:2.

 

Navrat na hlavni stranu