Navrat na hlavni stranu

Neznalkove ptaji se, zda vyhraje levice
Ceska volebni kampan je nejvetsi kvetnovy cirkus, na ktery se divam a nepotrebuji vstupenku.
V dubnu jsem udelal sazku se Zdenkem, ze kdyz vyhraje v Cechach levice - budu u Zdenka tyden posluhovat, tedy natirat; jestlize zvitezi pravice, o cemz jsem presvedcen, bude Zdenek u nas tyden slouzit - dratkovat parkety. Kdyz se tato sazka, dle mych znamych vsetecna a unahlena z me strany, roznesla mezi mymi priznivci, byla mi pocetnymi e-maily vyjadrena soustrast za viru ve vitezstvi pravice a doporucovany ruzne kurzy natirani, abych to u Zdenka zvladnul na jednicku.
Lec mou titernou a privatni predvolebni iniciativu zastinily tri daleko vehementnejsi iniciativy:
1. Ceska stredoskolska mladez rebelovala a ve svych vlastnich volbach, ktere poradala organizace Clovek v tisni a ktere se socialne demokraticti hejtmani pokusili udusit, mladez zvolila pravici a odmitla levici zcela;
2. Klara Issova rozpoutala svou kampan na tema - zavrete dedky a babky doma, at se nam mladym do budoucnosti nepletou svou nostalgii po starych dobrych casech;
3. Jako na zavolani ve prospech ceske kampane se financne zhroutilo socialisticke Recko, doslovne zbankrotovalo a bez finacni injekce z pravicoveho Germanska pujde na buben.
Ktera z tech tri vyznamnych udalosti posune ceske volice doprava si netroufam hodnotit, ale sumarne nemaji Cesi volbu jinou nez pravici, a pravici na konci maje zvoli.
Neni dost mozne ignorovat hlas mladych, kteri tak ci onak, budou brzy duchody a zdravotnictvi svych rodicu a prarodicu financovat svou praci; a to vedi dospeli i ti dedkove a babky.
Dedkove a babky prozili sve mladi v temnotach komunismu, a zakonite se jejich individualni mladi - tedy fungujici zaludky, bouchajici srdce a pruchodne cevy - spojuji s dobou, kdy to vsecko fungovalo lip nez dnes; jejich tklive lpeni na minulosti je pochopitelne, coz nikdo mlady nemuze chapat, ale mel by akceptovat. Ale i oni vedi ve svych zserelych myslich, ze mladym patri budoucnost, a tedy i svet, a jejich hlasy musi byt vyslyseny.
A recka kalamita je to nejlepsi, co se v ceske predvolebni kampani mohlo stat - vsecky ty volebni sliby stoji, aby obcane volili levici a ziskali darky na ktere, ksakru, nejsou penize.
Slibovat neco, co slibujici nema a nemuze splnit je podlost; a cesti volici maji s podlosti dlouholete zkusenosti, kdy se slibovalo modre z nebe, pratelstvi se SeSeSeR na vecne casy, ba i 'porucime vetru desti', a byly to jen bubliny na rece historie.
Cesi umi pocitat; a umi si spocitat, ze 'kde nic neni, ani cert nebere', i kdyby Belzebub chtel.
Cesi neztratili schopnost rozpoznat, kdyz nekdo cynicky oblbuje, slibuje a vari polevku z vody.
Cesi maji historickou zkusenost, kdyz narod chteli Nemci ochranovat (Protektorat), Soveti prevychovavat k obrazu svemu, a ted Levicaci chteji narod mamit k "socialnim jistotam".
Cesi vedi svoje, i kdyz chvilemi tapaji v nejistotach, ale vedi, ze levicactvi chleba neupece a nikomu maslem nenamaze.
Zdenek mi vcera prisel gratulovat k narozeninam a po stamprli a narozeninove pisni se rozhledl po parketovych podlahach a nadhodil, ze za tyden to zatracene dratkovani urcite spolecnou rukou zvladneme a Eva bude spokojena. Eva si neodpustila poznamku, ze on uz na vitezstvi levice v ceskych volbach taky neveri, a Zdenek mavnul rukou, prece si neodplivne na koberec v nasem obyvaku, a rekl, ze se s tou sazkou ukvapil a Cesi na konci maje zvoli pravici.
A jeho slova byla nejlepsim darkem k temto mym 64-tym narozeninam.
Ros Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu