Navrat na hlavni stranu

Za CSSD odpovedela na otazky Katerina Blechova

Odpovedi pro noviny Satellite Toronto
1/ Krajane v Kanade, mohou volit, ale po zruseni konzulatu v Montrealu, pouze na dvou mistech: v Ottawe a v Torontu. Chtela by vase strana tento stav zmenit a jak? Korespondencni volbou? Internetovou volbou? Podporili byste i volbu krajanu do Senatu?
Zejmena ocenuji, ze nasim krajanum v zahranici neni lhostejny osud Ceske republiky, prestoze maji trvaly pobyt nebo jinym zpusobem pobyvaji v zahranici a k volbam chodi. Ja podporuji jakekoliv zefektivneni voleb v zahranici. Jen tak dosahneme vyssi volicske ucasti. Takovou variantou muze byt korespondencni nebo internetova volba, po ktere krajane jiz dlouho volaji.
2/ Prestoze krajane hrali rozhodujici ulohu v poslednich volbach, byli v minulem obdobi nekolikrat velmi vazne poskozeni. Bylo to zruseni konzulatu v Montrealu, zruseni primeho leteckeho spojeni mezi Prahou a Montrealem a Prahou a Torontem. Vetsinou se to deje pry z ekonomickych duvodu. Presto vsak nechybely "turisticke" zajezdy senatoru do Kanady. Co chce Vase strana udelat pro to, aby se podobne necitlive zasahy do jejich zivota neopakovaly a jak by Vase strana chtela s krajany spolupracovat?
Chapu samozrejme, ze zruseni konzulatu v Montrealu komplikuje situaci nejen v souvislosti s volbami. Stalo se tak v ramci rozpoctovych skrtu. Ja osobne jsem se ve funkci premiera pri zahranicnich cestach setkaval se zastupci nasich krajanu. Peci o krajany jsme venovali mimoradnou pozornost a jejich problemy nas zajimaji i nadale. Mimo jine napr. Ministerstvo zahranicnich veci CR kazdorocne udeluje ceny osobam, ktere se zasazuji o rozvoj ceske kultury a jazyka v zahranici.
3/ Co byste chteli prenest z kanadske politiky do Cech a cemu byste se chteli naopak vyvarovat?
V Ceske republice bychom se mohli inspirovat urcitou kultivovanosti, ktera by nam prospela. Politikum vsech zemi by melo jit predevsim o odpovedne naplnovani vizi a prislibu, ktere dali volicum a vsem obcanum. S kanadskou stranou, at uz se jedna o zavedeni viz do Kanady nebo romskou otazku, chceme usilovat o lepsi vzajemnou komunikaci.
4/ V minulych volbach byly nektere strany poskozeny spatnym volebnim systemem napriklad hlasy pro SZ sly do kapsy komunistum, co soudite o volebnim systemu, nemela by se konecne zrusit petiprocentni hranice?
Soucasny volebni system je treba urcite zefektivnit. Socialni demokracie prosazuje princip rovne prilezitosti muzu a zen a usiluje o vetsi zastoupeni zen v politice. Nejsme ale pro zruseni petiprocentni hranice, to je v ceskem a evropskem prostredi jiz zavedeny a fungujici system.
5/ Internet ma bezesporu radu vyhod, ale nehrozi zde nebezpeci, ze se diky internetu, budeme v budoucnu orientovat pouze na jistou skupinu, ktera se orientuje na nova media? Jak chcete oslovit ostatni volice?
Je pravdou, ze internet se v poslednich par letech dockal velkeho rozmachu a jeho obliba mezi lidmi rapidne roste, stejne jako jeho dostupnost. Nase strana se temto novym technologiim nebrani, prave naopak.
Nemyslim si vsak, ze by snad internet mohl v budoucnu zcela nahradit knihy, noviny nebo casopisy. Tato media budou mit vzdy sve priznivce, ktere budeme moci touto cestou oslovit a informovat je o nasich cilech. Kampan CSSD je zalozena na setkavani s obcany po cele republice. Nase kontaktni kampan je dle naseho nazoru nejefektivnejsi metodou oslovovani volicu, a tu nehodlame ani v budoucnu nicim nahrazovat.    

 

Navrat na hlavni stranu