Navrat na hlavni stranu

Film Kawasakiho ruze ziskal letosni hlavni cenu - Plzenskeho lednacka

Islandska sopka, zkraceny festival a cesky pas
Po roce zase prisel cas plzenskeho festivalu Finale. Udalost na kterou se jiz od Vanoc tesim. Nejprve zjistuji, kdy se festival bude konat. Pak si s Festivalem vymenime inzerci. Zakoupi se letenka, udelaji a odeslou se posledni torontske noviny. Pretahne se to nejnutnejsi do pocitace, protoze kdyz se zapomenou vsechna tricka, jako posledne, da se to vyresit, ale kdyz chybi nejaky ten program, tak je zle. Vzdycky jsou veci, ktere se pred odjezdem staci a ktere se nestaci. Dulezite je, aby se stacilo to dulezite. Tentokrat to vypadalo, ze vse bude v poradku. Jenze maler, v patek rano, v den odjezdu, mne boli v krku a pokousi se o mne vsechny mozne choroby. Skoro bych si myslel, ze mam chripku, ale proti vsem chripkam jsem byl vcas ockovany, takze zadna chripka, jen mala neprijemnost. Musim to nejak prezit.
V ten patek vsak proskakuji dalsi zpravy, ze nektera letadla do Evropy minuly vecer neodletela. Volam do Nitry. Tam maji informaci, ze jiz ma vse letet normalne. Z Euronews hlasi seznam zemi, kde je uzavren prostor. Mezi nimi i Holandsko. Uzavreni letiste ma trvat do sesti hodin rano, ale moje letadlo ma doletet az po sedme. Ke vsemu zavira i Praha. Predstava, ze budu lezet nekolik dnu mirne nachcipany v Amsterodamu na letisti neni lakava, chci tedy posunout letenku, ale pokud let nebyl zrusen, musel bych platit poplatek. Navic nejblizsi letenka by byla za nekolik tydnu a znamenalo by to, ze nestihnu Festival Finale. Jsem rozhodnut. I kdybych mel dojet z Amsterodamu do Plzne stopem, poletim a balim dal.
Mezitim mne volaji znami a davaji ruzne protichudne informace. Kdyz zavolam na KLM, dostanu odpoved, ze pokud neletim dnes at radeji zavesim. Nezavesuji v nadeji, ze jsem v poradi. Omyl, zavesili oni. Jdu na internet tam je ctyri hodiny stara zprava, ze letadlo z Toronta do Amsterodamu leti. Sbalil jsem kufry, kdyz zvoni opet telefon, opet vola pani Blanka z Nitry a rika, ze letadlo do Amsterodamu neleti. "Kdy mohu letet nejdriv?" "Chcete letet pres New York" "Tomu bych se radeji vyhnul." Predstava, ze bych doletel do New Yorku a tam zkejsnul byla jeste horsi nez doletet do Amsterodamu. Pokud by nic neletelo dal, musel bych se vratit do Toronta. Tim by byl Festival definitivne pohrbeny.
Za chvili vola opet Blanka z Nitry. Nejblizsi let je ve stredu pres Pariz. "Neslo by to driv?" To jsem jeste netusil, ze driv stejnak nic nepoleti. Se smisenymi pocity, jsem zalezl do postele a zacal lecit svou chorobu. Ne zcela, protoze tentokrat jsem jako Wagnerovo kladivko kmital mezi pocitacem a posteli. Chvili to bylo lepsi, chvili se zdalo, ze uz se to otevre a letadla vzletnou jako vrabci, kdyz mezi ne nekdo streli. V zapeti mne klati choroba. Misto toho radar na internetu ukazuje, ze vsechna letadla, krome jihu Evropy, jsou na letistich jako lode za boure v pristavu. Tentokrat festival odstartoval beze mne.
Teprve v utery rano se objevily prvni zpravy, ze nektera letedla vyrazila z Evropy za ocean. Mezi nimi i tolik mnou sledovany let Air France. Jenze odlet z Toronta do Parize se stale odkladal. Nakonec letadlo leti s nekolikahodinovym zpozdenim, ale leti.
Ve stredu uz by se melo letat normalne. Z Nitry Travel to dostavam potvrzene, ale mel bych tam byt tri hodiny pred odletem. Nakonec jedeme s Marii na letiste autem. Pri sjezdu z Jamesonu na QEW je rampa uzavrena. Musime jet po Lakeshoru. Coz by nebyla takova tragedie. Jenze silnice je zacpana a jedeme krokem. Pomyslel jsem si, ze ted by bylo ironii, kdybych se nedostal na letiste kvuli provozu v Torontu. Nakonec se na Terminal 3 prece jen nejak dostavame a kupodivu zpozdeni neni tak velke.
U prepazky Air France je houf lidi a nejaka pani v uniforme, ktera dela poradek. Aspon to tak vypada, ale ve skutecnosti vsechny posila pouze k jinemu panovi ve stejne uniforme. Ukazuji mu svoji elektronickou letenku. Ten ji vsak odmitne a chce pas. Hledam tedy kanadsky pas a podavam mu ho. Jako kouzelnik pristupuje k zarizeni, ktere ma vydat palubni jizdenku, ale beda kouzlo se nepodarilo a kouzelna skrinka stavkuje. Navrhuje reseni, abych sel k prepazce, coz jsem chtel ucinit puvodne. Ale k prepazce se musi pres pani v uniforme. Kdyz se k ni po druhe probojuji, posila mi opet ke svemu kolegovi. Tentokrat jsem neustoupil jiz ja a stoupam si do fronty, ktera se mezi tim zahustila. Nakonec se dostavam k prepazce. Davam svoji elektronickou letenku, pan chvili krouti hlavou pak preskakuje prepazku, nekam bezi, pak se vitezne vraci s nejakym papirem v ruce. Po chvili jsem odbaven a kupodivu letadlo zaplnene do posledniho mistecka odleta na vterinu presne. Vedle mne sedi profesorka z Aberdeenu. Odskocila si do Toronta na tri dny. Zajezd se ji protahl na deset a v Parizi ma cekat, misto mych ctyr hodin, devet. Nezavidim ji to.
Z mikrospanku jsem se probudil pobliz Irska, byla snidane, letadlo se odklonilo k jihu a zacalo stoupat do 12 km vysky. Timto zpusobem jsme obelstili islandskou sopku. Z jihu jsme obleteli nejen Irsko, ale i Anglii a sturmem jsme to vzali na Pariz. Torontsky spisovatel a cestovatel Jiri Svoboda pouzival vyrazu prasknout to na Pariz, coz tentokrat byl skutecne vyhodnejsi vyraz. V 12 km jsme doleteli az nad francouzskou metropoli a pak to slo velice rychle dolu. Takze cestujici vylezli z letadla nejen s rudejma ocima, ale i s pokusenim koupit si ve free-shopu aparat pro nedoslychave.
Vystoupil jsem na letisti Karla d'Gaula a pomalu jsem se dopotacel k tabuli, kde byl seznam odletu. Zelene svitilo to, co bylo v poradku. To jsem se dovtipil, i pres velice chabe znalosti francouzstiny, cervene svitily Istanbul, Helsinky a Praha. Jestli se jedna jen o zpozdeni ci o zruseni letu, jsem vzhledem k nedostatku vtipne kase pozivane v mladi a neznalosti reci obyvatel zeme galskeho kohouta nerozlustil. Stoupnul jsem si tedy do fronty na informace. Bylo prede mnou sedm lidi. Oznacil jsem toto cislo jako n. Kdyz po hodine cekani byl pocet lidi prede mnou n-1, dospel jsem k zaveru, ze by muj dotaz mohl byt zodpovezen za sest hodin, coz by bylo v 15:30 stredoevropskeho casu a moje letadlo melo letet v 12:45.
Rozhodl jsem se tedy k jinemu manevru. Zneuzil jsem prochazejici zenu v uniforme. Bezohledne jsem ji zastavil. Vytahl jsem palubni letenku a drze se zeptal, jestli toto letadlo leti dnes do Prahy. Ta zmenila smer sve chuze a zamirila do jakesi kukane a dlouho nevychazela. V ten okamzik jsem se vydesil pro zmenu ja. Co kdyz jiz nikdy v zivote tuto puvabnou Francouzku nespatrim a ona v ramci svobodneho pohybu v unii streli muj palubni listek nekomu jinemu. Nestalo se tak. Po chvili se vratila a sdelila mi, ze letadlo leti podle jizdniho radu z terminalu D-2.
Jako Indian v Cooprove Poslednim mohykanu, jsem vyrazil po sipkach letistniho labyrintu. Po nejake dobe se sifra D-2 zmenila ve zmet kodu s podobnym oznacenim. Tentokrat se vsak jednalo o cisla ramp na terminalu D-2. Byl jsem temer u sveho cile, u exitu D71A. A vskutku u nastupiste s cislem 71 byly tri vchody A, B, C.
Jak tak bloumam po Karlove letisti a pozoruji vrabce, kteri jsou soucasti snad vsech letistnich hal. Najednou vidim u zcela jineho terminalu napsano Praha. Napadla mi dabelska myslenka, co kdybych letel o tri hodiny drive a stihl jeste odpoledni promitani na plzenskem festivalu. Ukazal jsem svou ochmatanou palubni jizdenku.
Oznamili mi, ze prave zavreli dvere a at si pockam na pristi letadlo, cili na to s kterym jsem mel puvodne letet. Vyndal jsem tedy svuj prirucni pocitac a poslal zpravu do Plzne, ze priletim v pul treti. Tentokrat to fungovalo, ridic z Plzne na mne cekal u vychodu ve stanoveny cas. A chcete-li slyset, ze letadlo bylo opet plne a nejake dalsi zmatky, tak se nedockate. Letadlo Air France z Parize do Prahy bylo dva dny po nejvetsim kolapsu v letecke doprave s radou volnych mist, takze bych se klidne mohl natahnout na sedadlo a spat jako Karafiatuv Broucek pres zimu, ale spete, kdyz je krasne jasno a pod vami se klikati Ryn. Ani se nechce verit, ze do teto krasne reky byl vhozen kdysi popel Mistra Jana Husa.
***
Ve ctvrtek ve ctyri hodiny odpoledne jsem tedy dorazil do Plzne. Byl jsem zrejme poslednim, kdo ze zahranici do zapadoceske metropole dorazil. Predjezdec Vaclav Taborsky spolu s byvalym torontskym cestnym konzulem Lannym Rosickym a jeho manzelkou jiz byli davno na miste. Vaclav Taborsky to okomentoval, ze jsem prijel na finale Finale.
V krasnem hotelu Rous, jsem vsak podlehl pokuseni a na hodinku jsem se prospal. Vydrzel bych spat az do rana, ale Festival neni rekreace, festival je tu od toho, abych zde nacerpal energii o filmech, ktere se za posledni rok natocili a pak mohl v Torontu ze sebe delat chytryho. A toho vecera jsem zvladl jeste dva filmy.
Obcas jsem byl prekvapen z anglickych prekladu u ceskych filmu. Hned na zacatek jsem videl film od Jitky Rudolfove Zoufalci, ktery mel anglicky nazev Dreamers. Skupina sesti spoluzaku z Jablonce nad Nisou zustane po studiich v Praze. Po case zjisti, ze jim Praha nic nerika a odstehuji se do Jiznich Cech na zdevastovany statek. Podobne jako hippies koncem sedesatych let, chteji zit spolu, ale ono to nejak nefunguje. Cast z nich zustava, jini jdou dal. Jak rikaji opilci po hospodach: "Pred sebou neuteces!" Film je prave takovou vypovedi uteku pred sebou samym. A tak nekteri opet utikaji. Sance je na Novem Zelandu. Nekteri jiz nemaji silu jit dal. Je zajimave, ze film hovori k tem, kterym je dnes okolo triceti, ale je pripominkou sedesatych let a kvetinovych deti.
Zcela zdecimovan, jsem byl rozhodnut podivat se pouze na zacatek filmu Oko nad Prahou o architektovi Janu Kaplickem. Nejenze jsem vydrzel cely dokument, ale i besedu po nem. Prestoze se jedna o subjektivni svedectvi stranici architektovi a osobne mam problem se skutecnosti, ze nebyly dodrzeny vsechny podminky zadani souteze, je skutecnosti, ze v roce 2010 diky Vaclavu Klausovi Narodni knihovnu nemame, za to se stavi pobliz parkoviste, ktere radnim z prazske ODS nevadi. Ve filmu muzeme videt i souboj dvou prezidentu: prukopnika Vaclava Havla a konzervativce Klause. Primator Bem napred vita stavbu knihovny. Pozdeji po vystoupeni sveho nadrizeneho Vaclava Klause bez jakehokoliv studu otoci. Jako dabel pokusitel pusobi Jiri Paroubek, ktery nabidne Janu Kaplickemu misto poradce. To jiz je videt, ze z Narodni knihovny se stala politicka zalezitost. Uplne nejhorsi postavou je byvaly ministr kultury Jehlicka, ktery diktatorsky odvola reditele Narodni knihovny Vlastimila Jezka a stavbu knihovny zrusi. Ironii je, ze v Cine jiz dve knihovny podle tohoto navrhu stoji.
***
Je jiz temer zakonitosti, ze festivaly jsou zajimavejsi v prvni polovine, zatimco v zaveru jen pouze dobihaji jaksi ze setrvacnosti. Letos byl skvely doprovodny program festivalu, ktery byl venovan undergroundu a Plastikum. V patek pak jiz bylo vyhlaseni vitezu. Presto bylo mozne odpoledne videt dva filmy. Herecky koncert Pavla Landovskeho ve filmu Lenky Kny Stinu neuteces. Pribeh volynske Cesky a Ukrajince z doby valky a stare tajemstvi, ktere je teprve ve stari odhaleno. Ztrata identity v prostredi Sudet, doplnene setkanim s nemeckym doktorem, ktery neni ani Cechem ani Nemcem. Pribehy, ktere jsou vic jak sedesat let stare se misi se soucasnosti. Druhy film Tango s komarmi se odehrava z casti v Bratislave, z casti v Cechach. Reziser Miloslav Luther si zvolil postavu dvou emigrantu, byvaleho podnikatele a byvaleho herce. Prestoze se maji oba zdrzet kratkou dobu, dostihne je oba minulost a musi se s ni nejakym zpusobem vyrovnat.
V patek vecer je jiz slavnostni vyhlaseni nejlepsich filmu. Zlateho Lednacka letos ziskal film rezisera Jana Hrebejka Kawasakiho ruze za emotivni interpretaci pribehu a la these o dusledcich doby nedavno minule na lidske vztahy a zivoty, a zejmena za nekolik skvelych filmovych scen, stojicich na vybornych hereckych vykonech. Podobnym tematem se zabyval i film Radima Spacka Pouta, ktery dostal zvlastni uznani za to, ze dokazal dusledne zachytit sedivou atmosferu 80. let a vytvorit postavu, ktera ztelesnuje nesmyslnou brutalitu politickeho systemu.

Katerina Krusova ziskala cenu Dagmar Taborske


Minule jsme psali o nadaci Vaclava a Dagmar Taborskych. Cenu Dagmar Taborske ziskala reziserka Katerina Krusova za film Vzpominky na Snovidky. Cenu Vaclava Taborskeho film Lukase Kokese 59/184/84, o starem mladenci, ktery hleda pres internet partnerku (za vesele zpracovani smutneho tematu a za pevny a rozhodny rezijni pristup). Mezinarodni porota pro dokumentarni film ocenila Zlatym lednackem film Krajina osudu a zvlastnim uznanim dokument Karla Zaluda Prizrak svobody II. Divaci se pak rozhodli pro Hrebejkuv film Kawasakiho ruze a ocenili herecky vykon Ondreje Maleho ve filmu Pouta. Filmove kluby pak ohodnotily jako nejlepsi film, film Marka Najbrta Protektor a jako nejlepsi dokument Zapomenute transporty do Polska rezisera Lukase Pribyla.
Sobota je venovana novym ceskym filmum mimo soutez. Odpoledne je to film Jana Nemce Holka Ferrari Dino. Jan Nemec v nem vypravi svuj pribeh ze srpna roku 1968, kdy se mu podarilo natocit film z prvnich dnu okupace a pak tyto ctyri 120 metrove kotouce propasovat do Rakouska. Vypravi, jak ze sebe na hranicich delal pomateneho Itala, ktery ztratil doklady, zatimco skutecny Ital, ktery sbalil krasnou Cesku se podelal strachy. Kdyz ho nepustili predal film v okamziku louceni Italove milence. Pak priznal, ze je Cech a proc udelal tu scenu. S ceskym pasem nemel problem a dokument predal ve Vidni rakouske televizi. Dokument videla miliarda lidi, coz se asi nepodarilo zadnemu filmari pred tim ani potom.
Milos Forman zfilmoval obnovenou premieru Dobre placene prochazky tentokrat uvedene v Narodnim divadle.
Reziser Jiri Vejdelek, ktery je znam svou nekonvencni obhajobou lidskych prav prisel s "pikantni komedii" Zeny v pokuseni. Pravda souboj matky s dcerou o milence a do toho chlipna babicka je asi trochu odlisny od Vaclava, kdy vypravel o mentalne postizenem chlapci, ale nutno dodat, ze vzdy prijde s necim originalnim.
V nedeli Finale osirelo. V hotelu Rous jsem zustal sam. Vecer jsem dostal klice od hotelu a rano jsem mel jeste moznost podivat se na DVD. Chtel jsem vstat brzy rano a zvladnout do odpoledne aspon tri filmy. Po snidani jsem odesel do pokoje zabalit si veci. Pro jistotu jsem zkontroloval doklady. Muj cesky pas vsak chybel. Prosel jsem znovu vsechna zavazadla. Pas nebyl. Zaskocil jsem do recepce. Ani tam pas nebyl. Znovu jsem prohledl vsechna zavazadla. Pak jsem sel do festivalove recepce. Ani tam pas nebyl.
Rozhodl jsem se, ze po prijezdu do Prahy vse zkontroluji jeste jednou, ale ze ted nesmim ztracet cas.
Podival jsem se tedy na vitezny film Kawasakiho ruzi a musim rici, ze jsem nelitoval, i kdyz je to mirne receno "depka". A zaroven musim rezisera Jana Hrebejka pochvalit. Jestlize jsem byl rozpacity z filmu Nestyda, tak tentokrat se mu podarilo dobre vystihnout postavy z osmdesatych let. Estebak Kafka zde vystupuje jako filosof. Nikdy se nedopustil, zadneho nasili. Pouze manipuloval s lidmi. Pri tom disidenti proti nemu pusobi neverohodne, az na to, ze maji jizvy po Kafkovych cigaretach. Vzpomnel jsem si na francouzsky film Past na popelku ze sedesatych let. Hlavni hrdinove sice v urcitem momentu selhali, ale pak se vzchopili. Mame brat jako smerodatne obdobi selhani anebo obdobi, kdy se chovali statecne. Kazdy z nas vi, ze mel v zivote silna a slaba obdobi. Trochu pusobi nepravdepodobne zaver filmu, kdy dojde k pokani a odpusteni. Ale proc zavrhovat neco, po cem volame.
Kdyby Hrebejkuv film byl ocenen na nejakem vyznamnem festivalu, zaslouzil by si to, je to po nemeckem filmu Zivot tech druhych, opet neco, co se pokousi dat vypoved o dobe, ktera se neda popsat, ale ke ktere se muzeme pouze priblizit. A Hrebejk se poctive k teto dobe priblizil, jak nejlepe umel.
Na 144 minut trvajici film Radima Spacka Pouta, vsak jiz nezbyl cas. Na stesti se stale hraje v Praze a snad o nem jeste neco napisi.
Poslednich par minut jsem tedy venoval Vzpominkam na Snovidky. Katerina Krusova se snazi zachytit svet, ktery zde byl pred sto lety. Pouzila k tomu zvukoveho zaznamu sve pribuzne Jarmily Kucerove (1906-2002). Ta s dokonalou pameti vypravi o zivote v dobe prvni svetove valky. Cely film je konfrontovan s vizualnim obrazem Snovidek dnes.
Vratil jsem se tedy do hotelu a opet jsem se podival do svych zavazadel, jestli tam neni pas. Nebyl. Jiz ne tak peclive jsem vse zabalil a odesel do recepce, odkud me melo odvezt festivalove auto do Prahy.
Kdyz jsem prijel do sveho prechodneho domova, zacal jsem s vybalovanim veci. Kazdy kapesnik, jsem protrepal. Nic. Ulozil jsem tedy saty do skrine, s tim ze mi druhy den ceka behani po uradech a vyrizovani duplikatu.
Nakonec jsem se rozhodl povesit i sve kalhoty do skrine. Jak je tak peclive vesim, ze zadni kapsy vypadla fialova knizka. Nemohl jsem uverit svym ocim. Jelikoz jsem pred casem byl okraden o kanadsky pas v Praze, tak jsem byl stasten, ze nebudu bran jako mezinarodni podvodnik a smelinar s pasy.
Ales Brezina-Plzen, Praha

 

Navrat na hlavni stranu