Navrat na hlavni stranu

 

Vaclav Taborsky (Pastel Marie Gabankove)

Letosni ceny Vaclava a Dagmar Taborskych budou udeleny v Plzni
Jako v minulych deseti letech i letos budou nase noviny jako medialni partner na plzenskem filmovem festivalu Finale. Za tu dobu se nam podarilo dostat tento festival do povedomi ctenaru, kteri vedi o tom, ze krome karlovarskeho festivalu existuje i plzensky festival, ktery se vyhradne zabyva ceskym, popripade slovenskym, ci ceskoslovenskym filmem. Letos budeme na festivalu jiz po jedenacte a nekolik roku tam bude s nami i filmar Vaclav Taborsky. Malokdo vi, ze Vaclav Taborsky pred casem vytvoril dve nestatutarni ceny a to Cenu Dagmar Taborske (60 000 Kc) za nejoriginalnejsi film autorky do 35 let a Cenu Vaclava Taborskeho (rovnez 60 000 Kc) za nejlepsi dokumentarni film autora/autorky do 35 let. O udeleni cen rozhodne porota Finale. Obe ceny budou predany pri zaverecnem veceru v Plzni. Jednim z duvodu, proc jsou letos ceny predavany v Plzni je, ze Vaclav Taborsky jako vysokoskolsky profesor vi, jak obtizne je pro mlade filmare ziskat financni prostredky na sve projekty a jak jsou takove nadace dulezite pro rozvoj filmoveho umeni a, v CR na rozdil od Kanady se stale spoleha na to, ze by to mel delat stat, ktery velice casto hraje roli mrtveho brouka. Zatimco jiz uspesni umelci predpokladaji, ze podporu mladych umelcu by mela byt zalezitosti statu, vysledkem tohoto ping-pongu je, ze mladi filmari jsou vetsinou bez prostredku. Tesne pred odjezdem z Toronta jsme proto polozili Vaclavu Taborskemu nekolik otazek:
ABE: Jak se tesis na letosni Finale?
VT:
Ja tu Plzen mam straslive rad, protoze to je prehlidka vsech celovecernich filmu, ktere se za posledni rok udelaly. Takze si doplnim znalosti.
ABE: Tvoje nadace je zamerena na dokumentarni film, ktery z nich na tebe udelal vloni nejvetsi dojem?
VT:
Me zaujal film Ghetto jmenem Baluty z polskeho Lodze, kde se popisuje minulost i soucasnost, osudy lidi natoceny v roku 2008. Je to velice dobre a zajimave. Nevim, proc zustal neoceneny, ale v Plzni bylo dokumentu skutecne hodne a ja nevidel vsechny.
ABE: A na ktery film jsi zvedavy letos?
VT:
Ja chci videt vsechny, ale obzvlast jsem zvedavy na celovecerni debut Jitky Rudolfove Zoufalci, ktera vyhrala prvni Cenu Dagmar Taborske pred peti lety za vynikajici dokument, ktery tehdy udelala a tak ji fandim.
ABE: Jak je to prave s timto ocenenim a vubec s nadacemi?
VT:
Nadace je pro mlade lidi a ma podporovat filmy mladych tvurcu. Jenze FAMUfest, kde byly ceny az doposud udelovany, organizuje kazdym rokem jina skupina studentu. Nova skupina pak neni dost dobre informovana o tom, co bylo a muselo se to kazdorocne znovu vysvetlovat. Chteli jsme to proto posunout na profesionalni rovinu, ale pri tom zustaneme u toho, ze ceny budou urceny pro mlade. Cena Dagmar Taborske byla udelovana autorce do 35 let za nejoriginalnejsi film, ale v Plzni to bude za nejoriginalnejsi dokument. Tam jsou dve poroty, jedna je pro hrany film a druha pro dokumenty. Na FAMU to bylo tak, ze to nekdy vyhral animovany film, jindy hrany film nebo dokument. Cena s mym jmenem jiz bezi take nekolik let za nejlepsi film nebo dokument autora ci autorky do 35 let.
ABE: Nebyl v minulych letech problem, ze to bylo urceno hlavne pro FAMU?
VT:
Skutecnosti je, ze vetsinu cen ziskaji absolventi filmovych skol nebo studenti filmovych skol. Problem byl v tom, ze pokud to bylo na FAMU, tak nikdo o tom nic nevedel. Doufam, ze kdyz se jedna o Filmovy festival s mezinarodni porotou, ze se alespon lidi dovedi neco o teto nadaci z ceskych medii.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu