Navrat na hlavni stranu

Je to krusne poznani - oscarove zklamani
"Ktery Oscarem ozdobeny film se Ti libil?" utocil Mervyn na cleny klubu Sisero v kavarne Books&Beans, kde jsme se sesli par dni po Oscarove Show, abychom Holywood pokarali.
Nikdo nepromluvil, a Stanley, pravnik, rekl tise, ze to divani nestalo za nic. Mervyn odpovedel sam sobe, ze uz aspon 10 let nevidel film, ktery by chtel videt znova.
Sam jsem show nesledoval, a vitezny Oscar Hurt Locker se mi nelibil. Kvarteto kmenovych clenu debatniho klubu Sisero mlcelo, coz se zridka stava. (Nazev klubu Sisero vymyslil Zdenek coby anglickou vyslovnost antickeho filosofa Cicera, a po strane mi rekl, ze my Cesi vnimame ve slove Siseru dalsi vyznam, ktery Kanadanum nevysvetlime.)
Rekl jsem, abych prerusil ponure ticho, ze Holywood nezanikne jako SeSeSeR, protoze uz vycerpali svou potenci, a ze koukani na filmy je skvostna zabava a nepohasne jen tak.
Nahle se vsichni rozmluvili, ze filmy byvaly lepsi, coz sedesatnici maji ve zvyku rikat.
Zdenek si vyslouzil pozornost a rekl, ze bychom my v Siseru meli vymyslit novy format jak odmenovat zasluhy v kinematografii a Stanley ho popichnul co ma na mysli?
Pro zacatek a na zkousku bych zvolil neco jineho nez herce ci tvurce, ale volil bych tema filmu.
"Jako lasku, nebo zlocin ci valku?" optal se Mervyn a krabatil celo jak premyslel.
"No treba, rekl Zdenek vahave, ale proc by to nebyl trebas automobil?"
Ziskal pozornost a pokracoval: "Znate film pojednavajici o dvacatem stoleti, ve kterem by nehralo auto malou nebo velkou roli?'
Bylo videt, ze kazdy vzpomina na film, kde by nebylo auto.
"Navrhuji," drzel slovo Zdenek, "abychom kazdy do pristi schuzky prinesl dobry film, ve kterem auto hraje dulezitou ulohu pro dej filmu a bez auta by ten film nemohl byt ani udelan."
Vsichni se jevili timto napadem zaujati, a slibili prinest na pristi schuzku svuj oblibeny auto-film.
O tyden po oscarovskem drbani kazdy ucastnik Sisera prinesl DVD s vybranym auto-filmem a ja jsem prinesl film a laptop, abychom se ujistili, ze film ac zapomenuty je nezapomenutelny:
Zdenek prinesl film Wages of Fear (Mzda strachu), klasicke dilo rezisera Clouzota z roku 1953 s bajecnym Yvesem Montandem v hlavni roli ridice nakladaku; velmi jsem se hanbil, ze jsem tento skvost zapomnel, pribeh o ctyrech zoufalcich na venezuelskych naftovych polich, kteri na dvou nakladacich transportuji naklad nitroglycerinu k naftovemu pozaru. Hned jsem si udelal kopii a k memu uzasu Kanadani Mervyn a Stanley tento film nikdy nevideli a hned jsem jim zhotovil kopie filmu; bylo zjevne, ze story lidi definitivne zaujala.
Mervyn ukazal jako svuj oblibeny auto film Driver (Ridic) bajecne zhotoveny reziserem Walter Hillem v 1978 o profesionalnim ridici, ktery vozi za uplatu kriminalniky z mista loupeze do bezpeci, cimz se nabizi serie vytecne provedenych auto-honicek ulicemi mesta; ridice hral Ryan O'Neal. Je to film s prudkym spadem, explozivni story, kterou Zdenek neznal a Stanley taky ne.
Udelal jsem kopie filmu.
Rada byla na mne, a spustil jsem film 100.000 dolaru na slunci z roku 1964, ve kterem reziser Henri Verneuil predlozil divakovi dva profesionalni ridice nakladaku v severni Africe na pisecnych cestach; Jean-Paul Belmondo v uloze zlodeje nakladaku plneho zbrani pro nejakou lokalni revoluci, a spravedlive rozhorleny Lino Ventura stiha darebneho Belmonda napric pousti, aby ho bud ztrestal anebo se rozdelil o lup napul, divali jsme se spolecne na film jen asi 10 minut, nikdo ho nevidel a udelal jsem 3 kopie pro Mervyna, Zdenka a Stanleyho.
Stanley coby pravnik, ma vytecny instinkt pro drama v kazde malickosti, a podal mi DVD do laptopu se slovy, ze toto je film vskutku malo znamy, ale on sam ho miluje. Jmenuje se Yellow Rolls Royce (1964, reziser Anthony Asquith) a zacina dustojnou scenou, kdy aristokraticky Rex Harrison kupuje zluty Rolls Phantom sve manzelce (Jeanne Morreau). Dar ji predava na velikem pikniku na svem venkovskem sidle; lec Rex nevi, ze jeho krasna manzelka ma aferu a Rex objevi svou zenu laskajici s milencem na zadnim sedadle Rollsu a ihned Rolls vrati prodejci jako nepouzitelnou vec; film zahrnuje tri pribehy se stejnym zlutym Rollsem a vzdy jinou dvojici zaletniku pelesicich se na zadnim sedadle, z cehoz plyne, ze Rolls starne, ale zaletnost nikoliv a je vecna.
Stanley byl v sedmem nebi, ze prinesl film, ktery obohatil filmoteku tri jeho souputniku.
Udelal jsem kopie a Zdenek byl chvalen do nebe za tento napad, abychom si udelali kuloarniho Oscara podle sveho gusta na zvolene tema.
Byla to naplast na to fiasko velikeho Oscara a rozesli jsme se velice pozitivne naladeni.
Doma jsem referoval Eve o nasich vykopavkach zapomenutych filmu a Eva se s gustem vecer podivala na Zluty Rolls Royce a velmi si libovala, ze je to puvabny film, a chytry.
Eva se na filmy moc nediva, je ctenarka, ale dobry film rada shledne, ale musi byt dobry.
Rekla, ze ty ctyri filmy o autech jsou vsechny vytecne, ale ze jsme zapomneli jeden skvost a strcila do prehravace film Thelma a Luise udelany v 1991 reziserem Riddley Scottem.
"Ano, ten si dobre pamatuji," rekl jsem snazive, a podivali jsme se na puvabne
dve zeny, Susan Sarandon a Geenu Davis, ktere se spolu vydaly na lehky auto-vylet do hor, ktery se hned prvni vecer zvrtnul v kalamitu na parkovisti restaurace: nahodny sycak se pokusi znasilnit Luise na kapote auta, a Thelma prispechala pritelkyni zachranit od nasilnika. Hrubian vyruseny pozbyl rozum, urazil Thelmu a ona ve vzteku vytahla sestiranak a prostrelila mu srdce.
V teto hruzne chvili se obe vydaly napric Amerikou na jih do Mexika, stihane detektivem pripadu (Harvey Keitel) a postupne houfem policistu v Texasu. Na uprku je dost mista pro zcasti komicke, ale veskrze tragicke situace, kterymi se obe zeny prodiraji az do dramatickeho konce.
Nadherny film, rekl jsem Eve a hned udelal 3 kopie pro sve 3 kumpany do Sisero klubu.
Kdyz nam instituce k vybirani nejlepsich filmu nedavaji nalezitou podivanou, rekl jsem si, tak si muzeme pomoci sami a uz se tesim na pristi slezinu s kamarady a o filmech.
Eva rekla, ze blbec nepozna, ze chodi po hromade zlata, kdyz nevi jak zlato v pisku vypada.Tohle si musim pamatovat, rekl jsem, a jsem rad, ze mam kamarady.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu