Navrat na hlavni stranu

MILAN RASTISLAV STEFANIK - TULAK PO HVIEZDACH
Pri prilezitosti 130. vyrocia jeho narodenia a 90. vyrocia smrti v Toronto Centre for the Arts, Studio Theatre, 5040 Yonge Street, Toronto, nedela, 11. aprila 2010 o 15:00 hodine. Vstupenky ($15.00) si mozete zakupit v pokladni divadla.
My, ktori sme vyrastali v socialistickom Ceskoslovensku sme mali svojrazne detstvo. Mozno, ze stastne, tak ako detstvo ma byt. Tesili sme sa na svetle a radostne zajtrajsky, casto a radi sme dakovali vsetkym kompetentnym za hrejive poznanie, ze zla a smutna minulost je uz navzdy za nami.
Dni a udalosti predosle, sme poznali jednak z dejepisu, ako aj z rozpravania rodicov a pamatnikov, ktori zivo spominali na vselico prezite, ci pocute. Tieto interpretacie sa malokedy zhodovali, skor naopak. Deti su zvedave stvorenia, ktore dost
tazko chapu, ako sa da ta ista udalost interpretovat rozdielne. Este netusia, ze zivot nie je rozpravka, kde dobro vzdy zvitazi nad zlom a cierno-biele videnie sveta malokedy vystihuje skutocnost. Hoci pravda je len jedna.
Nam, ktorym socialisticke detstvo uz davno minulo, vsak zvedavost zostala. Stale hladame odpovede na vsetky otazky. Odpovede, ktore mozno ani nejestvuju. Napriek tomu sa usilujeme aspon ciastocne priblizit pravde.
A o tom bude nas program. O vzniku Ceskoslovenska a o cloveku, ktory mal levi podiel na vytvoreni prveho spolocneho statu Cechov a Slovakov. Nebol perfektny, bol vsak nas. A ceskoslovensku demokraciu obdivoval cely normalny svet. Vsetci predsa dobre vieme, ze nic na svete nie je perfektne, nehovoriac uz o tom, ze dokonalost je nudna. Pevne verime, ze nasa nesmela pocta slavnemu rodakovi takou nebude.
Ivan Znasik

 

Navrat na hlavni stranu