Navrat na hlavni stranu

Werich, Hasek a Svejk
Pukali jsme smichem, Svejkovi s Werichem. Slavili jsme v unoru dve skvostna vyroci: 105 let od narozeni Jana Wericha a 89 let od poceti literarni postavy Dobreho vojaka Svejka. A stalo se nam neslychane, ze jsme to slavili s Werichem a Svejkem v nasem obyvaku. Netvrdim, ze byli Werich a Svejk u nas, ale hlas Wericha ctouciho Svejka na tuctu CD. Nejdriv musim popsat, jak se to stalo, aby tato fantasticka oslava mistra Wericha mela pozadi: Memu priteli Jirikovi na Morave umrel otec a po nalezitem smutku nastalo trideni pozustalosti. Jako blesk z cisteho nebe prisel e-mail, ze v pozustalosti Jirik nasel Svejka namluveneho Janem Werichem v letech 1953-1969 na tuctu gramofonovych desek, a dotaz, jestli bych to chtel? Pochopitelnym predpokladem teto nanejvys vzrusive zpravy byla Jirikova znalost, ze jsem notorickym milovnikem mistra Jana Wericha a soucasne Dobreho vojaka Svejka. Moje pycha, ze mam Wericha a Haska v malicku, a zaroven neznalost, ze mistr Werich 16 let vytrvale cetl ve studiu Supraphon Dobreho vojaka Svejka na gramofonove desky, mne sokovala. Ale Jirikova nabidka, ze mi, milovnikovi Wericha a Svejka, ten balik gramodesek posle, zabranila, abych se zhroutil do sklicenosti, ze takovy unikat neznam a nemam. Jirik ma vzacnou pani manzelku, ktera vycetla z me odpovedi na oznameni, ze ty desky musim mit a zacala organizovat prepravu 4 kilogramu gramodesek z Moravy do Ontaria. E-maily litaly rychlosti svetla pres Atlantik, ve kterych ja jsem radil, jak to zabalit a zajistit a bagatelizoval jsem, jak je to snadne a soucasne Jirikova zena resila svizele s postovni sluzbou.
Zhrozil jsem se, kdyz Jirikova navrhla, at si pro ten balik priletime na Moravu v listopadu, ze spojime prijemne s uzitecnym: Eva pujde na Sjezd spoluzaku z gymplu a ja se budu bavit; nejsem trpelivy clovek, a pomysleni cekani tri ctvrte roku mne osprchovalo terpentynem zoufani. Nenapsal jsem, ze bez Werichova Svejka bude rok 2010 utrpeni, ale nejak to vyplynulo na povrch a Jirik, ktery toho moc nenamluvi, ale zdobi ho bojarska cinorodost, zacal patrat a nalezl cely soubor na 12-ti CD, tyto okamzite zakoupil, strcil do obalky a zanesl na postu.
Lakonickou vetou mi oznamil, ze Werichuv Svejk je odeslan letounem do Sudbury. Pujde k nam balicek z Moravy tyden, nebo dva? Abych zadusil netrpelivost a obavy, ze se balicek ztrati ci zatoula, rekapituloval jsem fakta:
- Dle Haskovych soucastniku zacal Hasek psani Dobreho vojaka Svejka v unoru 1921;
- jmeno literarni postavy prevzal od domovnika v sousedstvi Na Bojisti pana Josefa Svejka;
- Josef Lada ukazal Haskovi prvni kresby vojaka Svejka koncem unora a Haskovi se moc libily;
- prvni dil Svejka Hasek psal v hospode U Kamenace a prvni svazek byl vydan v srpnu 1921;
- v zari 1921 se Hasek prestehoval do Lipnice nad Sazavou, kde se ubytoval v hostinci U Ceske Koruny a psal druhy dil Svejka v mistnustce mezi vycepem a kuchyni;
- nemecky pisici literarni kritik Max Brod napsal o Svejkovi v listopadu pochvalnou a nadsenou recenzi otistenou v Prager Zeitung; ceska literarni elita Haska i Svejka zcela ignorovala;
- k Vanocum 1921 dostal Hasek mimoradny darek, $100 od americkeho vydavatele Geringera z Chicaga na publikaci Svejka v anglictine;
- soucasne dostal Hasek nabidku od cesko-nemeckeho nakladatele Aloise Synka k vydani Svejka v jazyce nemeckem;
- na podzim 1922 predal Hasek svemu nakladateli v Lipnici treti svazek Svejka k publikaci a posteskl si nakladateli, ze uz mu ani pivo nechutna;
- 2. ledna 1923 Jaroslav Hasek nadiktoval svemu lekari zavet, o pulnoci ji podepsal a usnul;
- ve 4 hodiny rano 3.ledna 1923 byl Hasek prohlasen za mrtveho, ale jeho Svejk zil dal:
- vidensky literarni kritik Willy Haas napsal: 'Svejk je literarnim bratrem slavneho Chaplina';
- Svejk byl uspesne zdramatizovan v berlinskem divadle a hlavni roli zahral Max Pallenberg;
- cesky Svejka zfilmoval Karel Lamac v 1926 a hlavni roli zahral Karel Noll;
- dalsi filmove provedeni Svejka zahral Rudolf Hrusinsky v 1957;
- nejzdarilejsiho Svejka udelal v loutkovem filmu Jiri Trnka a vypravel Jan Werich v roce 1965.
Kniha Osudy dobreho vojaka Svejka byla prelozena do 56 svetovych jazyku, vysla v 47 zemich a v cestine od prvniho vydani v roce 1921 dosahl pocet 34 vydani, coz znamena za 70 let kazdy druhy rok.
- Jan Werich mel 18 let, kdyz Hasek umrel, a nikdy se osobne nepotkali.
Ani neni znamo, kdy Werich cetl Svejka poprve; k memu uzasu nema Jan Werich clanek na Wikipedii a v anglickem clanku o Janu Werichovi neni v diskografii cetba Svejka na gramodesky ani zminena jedinym slovem.
Coz neubehlo dost casu, aby se Jan Werich stal ceskym velikanem? Balicek od Jirika z Moravy dorazil v patek a unorova oslava ceskych velikanu zacala.
12 CD, milion diku Jiriku!, zacalo polozenim prvniho disku na prehravac a hlas Werichuv zacal slavnou rozmluvu s pani Millerovou o atentatu Ferdinanda v Sarajevu a byl jsem prilepen k reproduktorum cely vikend a poslouchal jsem a poslouchal znova.
Zda se mi, ze Haskovo literarni mistrovstvi v Osudech dobreho vojaka Svejka je tak vyhranene, ze interpretace dila v jine podobe, divadelni i filmove se nezdarila, jak se reziserum chtelo. Je Svejk dilem zcela kabaretnim a skrz naskrz komickym, ze pouze loutkova verze Jiriho Trnky (1965) si zaslouzila nadprumernou pozornost; a nebyl hlas Jana Wericha 50% tohoto uspechu? Nataceni Svejka v rozhlasovem studiu trvalo 16 let. Zacalo v kvetnu 1953 v dobe, kdy Jan Werich nikde verejne nemohl vystupovat; spociva v tom hluboka identifikace Svejka v mlynu spolecenskeho systemu: totez co prozival v tu dobu Jan Werich v komunistickem Ceskoslovensku padesatych letech, totez co Svejk v rakousko-uherskem mocnarstvi?
Sestnact let je podle statistiky lidskeho zivota petina; odectu-li z tech peti sestnactin tu prvni, kdy clovicek se sotva vyviji a dokud nema ridicsky prukaz ani clovekem jeste neni, a tu posledni, kdy by sice leccos chtel, ale uz nemuze, mohu s cistym svedomim umistit Werichovo nahravani Svejka na gramodesky do ctvrte petiny jeho tvurciho zivota, kdy zraly muz vi, co vi a co nevi. V letech 1964-67 byl Jan Werich na verejne kulturni scene umlcovan komunistickymi sibry a tak on, clovek silny a tvurci se identifikoval se Svejkem a vdechl do neho sebe a ozivil Svejka.
Kdo bude chtit, ten si tento vzacny a unikatni soubor sezene, hlavni je, ze to existuje. Na letacku v krabici je napsana szirava poznamka, ze ceska kritika a publicistika vydani tohoto skvostu nevenovala zadnou pozornost a ja se obavam, ze to milovnici Wericha a Svejka ani nevedi, tak jako jsem to nevedel ja (kuchynsky znalec obou), dokud Jirikovi neumrel otec.
Napsal jsem Jirikovi, ze na vsem zlem je cosi dobreho, a snad jsem tim jeho smutek ze ztraty otce trosicku uhasil. Koncim toto psani a jdu si poslechnout Svejkovu Anabazi v podani Jana Wericha.
Ross Firla-Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu