Navrat na hlavni stranu

VANOC a OH 2010
(Na svete je zavedeno, ze spousta hloupych si hraje na chytre. Z chytrych, kterych je nedostatek, jen ti nejchytrejsi si hraji na hloupe. Jan Werich).
Myslim, ze z nejednoho duvodu, prinejmensim z duvodu zachovani posloupnosti, je sotva mozne onu mocnou udalost zvanou Olympijske hry, zrusit. Navzdory tomu, ze jejich napln a myslenka velmi znacne se promenily. Navzdory tomu, ze zanedlouho stanou se olympijskou disciplinou treba koulovani, jizda na klouzacce solo i v paru a to opacneho i tehoz pohlavi, v lete pak vrhani podkovy na tyc zarazenou v pisku a jine.
Zminovat se o znacne promene OH v business, zapoleni o prizen sponzoru, nezbytne ucasti antidopingovych laboratori a nakladech na bezpecnost, dnes to polozce zavratne vyse, je zbytecne, je to vseobecne znamo.
Mesto a zeme, uchazejici se o poradani takove udalosti, at zimni nebo letni, jeji vlady a prislusne organizace, mely by si byt velmi dobre vedomy toho, ze takova akce muze sice zvyraznit tu zemi a mesto na mape sveta a ve vedomi obyvatel mnoha jinych zemi, ze ale take muze znamenat nespocet vaznych problemu a ohromnou financni ztratu, bremeno na bedrech obcanu-danovych poplatniku po nasledujici leta ukladane.
We Are Number One! zazniva mnohdy ve Vancouveru pri ruznych vetsich sportovnich zapolenich s kanadskou ucasti. A bylo mnoho jasotu, kdyz pred lety (2003) Vancouver soutez o poradatelske pravo OH, vyhral. Tem, kteri se toho bezmala zdesili, dostalo se ruznych titulu, kuprikladu skarohlidu nebo mamlasu.
Po bitve kazdy generalem, zni uslovi. Bitva jeste neskoncila a snad je nadeje, ze skarohlidi a mamlasove se myli. To se uvidi uz dost brzy.
Zatim se zda, ze ti povolani v teto veci chabe zvazili nasledujici skutecnosti (jejich vycet neni uplny, k tomu, aby byl takovy zase tak intenzivne vyvoj nesleduji):
Mista poradani zapoleni a pristup k nim. V tomto pripade vice nez problematicka zalezitost v pripade Whistleru.
Naklady s vybudovanim nezbytnych arealu sportovnich a ubytovacich. Nejasna zaruka o jejich vyuzivani v nasledujicich letech. (Nevim jak velmi popularni je kupr. rychlobrusleni ve Vancouveru A prece tu byla postavena velmi exkluzivni hala. Mozna, ze se pocita s tim, ze sem budou jezdit borci z jinych casti zeme a naklady na to budou pokryty jejich sponzory a nebo snad se nekdo stedry najde)
Naklady na zajisteni bezpecnosti nejen pro atlety, ale pro vsechny zucastnene. Takove zajisteni je dneska polozka, ktera se da sotva presne vycislit nekolik let pred konanim her.
Je vlastne nutne, aby se Vancouver jeste vice zpopularnil a tim zpusobil pripadny priliv dalsich obyvatel a jen dalsi zdrazeni zivota v tomto meste a umocnil jiz dnes nemale (presneji receno velike) dopravni problemy?
Zvazila se i realna moznost, ze na hrach se nevydela, ale bude tomu prave naopak? Risk je zisk, rika se, nemusi to ale platit za kazdych okolnosti. Letita zkusenost ukazala, ze prave v pripade OH to velmi casto neplati.
Jak tedy zatim vypada situace, kratce pred zahajenim her?
Konglomerat kondominii na Whistleru, vlastnictvi to Interwestu, pujde pry tyden po zahajeni her na buben, po cesku receno.
Situace s dopravou navstevniku na mista deni vyzaduje si cekaci doby 2 az 4 ba vice hodin, nez zajemce se dostane na dostupny dopravni prostredek.
365 bloku obytnych domu ve Vancouveru bude drasticky omezeno v pouziti jak do prujezdu, tak parkovani vozidel.
BC vlada vydala drakonicka opatreni, ze jakykoli nazor, verejne vyjadreny a zcela neoslavujici Hry bude cenzurovan a nebo i potrestan. Takze, jakekoli informace tisku informujici o rozdilu mezi slibem v roce 2003 a jeho naplnenim je znacny, ale kdo toto bude ochoten priznat?
Co mne ale vadi snad ze vseho nejvic: Vytvorila se atmosfera pod heslem OWN THE PODIUM! To mi pripomina casy, kdy zeme sovetskeho bloku a Cina cinily ze svych sportovcu doslova galejniky, bojujici o medaile za kazdou cenu. Mnoho milionu vynalozila Kanada v podobnem umyslu. A pak ta vidina blizici se jistote, ze zeme ziska rekordni pocet 35 medaili, jakoby se zcela zapomnelo na prosta uslovi Nerikej hop, dokud nepreskocis a nebo Nechval dne pred vecerem! A kdyz vsude ve meste, na ulicich a namestich, uz kratce pred zahajenim bylo videt jen kanadske vlajky a napisy GO CANADA GO, nejak mi to neladilo se skutecnosti, ze o ta tri mista na podiu bude soutezit jeste rada jinych zemi. Mohlo mozna cizince napadnout, ze tady nejsou nijak moc vitani....?
Abych ale nebyl tak moc negativni.
V ramci udalosti bude nabidnuto mnoho zabavy na ruznych mistech mesta. Spravne, lid potrebuje zabavu a to vseho druhu. (Priznam, ze snad na nektere zabavni akce se pujdu podivat. To ale neni podstatne ve smyslu meho povidani).
Je take obdivuhodne, jak poradatele uvedli drahy do dobreho stavu na svazich Cypress Bowlu, neprizni pocasi promenenych v holiny.
Zaverem snad jenom konstatovani: nedokonalost cloveka, navzdory jeho neuveritelnym uspechum, pripomina se neustale. Sportovni zapoleni, vcetne olympiad, byla poznamenana nespravedlivym pomerovanim sil profesionalu sovetskeho bloku, kteri nebyli nikym jinym nez v podstate skutecnymi profesionaly, se sportovnimi amatery, reprezentanty demokraticke casti sveta. A to se delo po leta se souhlasem predsedy olympijskeho vyboru Avery Brundagem (1887-1975).
Poradat OH v roce 1952 nebo 1956 a dnes, nese s sebou znacnou rozdilnost v mnohem. Nejen ve stale rostoucich vykonech sportovcu. Nebot svet pokrocil. Ale touha pripoutat pozornost sveta k Britske Kolumbii, Vancouveru a Whistleru. mela by jit ruku v ruce s vedomim toho, ze takova pozornost nepochybne si dobre povsimne i nedostatku, na jejichz odstraneni mozna onech bezmala sedm let pripravy nestacilo.
Vymlouvat se, v pripade financniho nezdaru ci jinych neprijemnosti na zhorsenou ekonomiku nebo na neprizen pocasi, nema nic spolecneho s podstatou teto uvahy.
Sel jsem si uvarit kavu, abych pak si pri jejim popijeni jeste text pred odeslanim pomalu precetl. Televize byla zapnuta a dozvedel jsem se o tragedii gruzinskeho zavodnika na sanich. Uz nekolik dnu se hovorilo o tom, ze draha je velmi rychla, ba zatim ze vsech podobnych trati nejrychlejsi a snad i nebezpecna. A tu opet vyvstava otazka po one posetile snaze, v ruzne mire v ruznych zemich patrne, byt v tom ci onom nej (ctenar muze doplnit jak mu libo).
Vladimir Cicha - Vancouver
11.2.2010

 

Navrat na hlavni stranu