Navrat na hlavni strany

Dve krajanska umrti
Za Janou Cernou

Zemrela prilis mlada - na polovicni ceste mezi 70. a 71. rokem. Videl jsem ji naposled pred dvema roky na pikniku nasi K-W.G. (Kitchener-Waterloo-Guelph) komunity. Byla vsude, plna energie. Jako v celem svem zivote. Tricet let (do roku 2004) pracovala v knihovne University of Waterloo. Hodne casu a usili venovala Ceskemu a Slovenskemu sdruzeni, rada lyzovala a cestovala.
Zemrela po tvrdem boji s leukemii 28.ledna 2010. Pohrebni obrady byly vykonany 2. unora 2010 v kapli pohrebniho ustavu Henry Walsera. Jejimu manzelovi Borivojovi, synum Michaelovi a Danielovi a sestre Marte, ale i cele ceske a slovenske komunite v oblasti Kitchener-Waterloo a Guelph vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
Za Josefem Ctiradem Vranou
Ve ctvrtek 4. unora 2010 jsem se rozloucil s dalsim ze svych vrstevniku - zacinam se citit osamele. Josef Ctirad Vrana svou pozemskou pout ukoncil 30. ledna 2010 v pozehnanem veku 85 let. Mel dlouhy a velmi uspesny zivot.
Narodil se 23. srpna 1924 v Olomouci v Nove ulici. Pochazel z rodu rolniku: jeho otec Josef Vrana, olomoucky advokat, 'porusil rodinnou tradici' - jak "Joe" napsal ve sve anglicko-ceske knizce "As the Crow Flies! ("Vranim letem zivotem a svetem") - 'byl prvni a jediny, komu se dostalo nejakeho vzdelani'. V prvni svetove valce se podilel na sibirske anabazi ceskoslovenskych legii.
Joe vystudoval v Olomouci gymnazium (maturoval v roce 1943) a zbytek valky pracoval na rodinnem statku. A take se prominentne zucastnil na odbojove cinnosti, zvlaste v poslednich letech valky, v partyzanske brigade Jana Zizky, ktera operovala u Holesova v horach mezi Vsetinem a Zlinem, kde Vranova rodina vlastnila rozsahle lesy.
Po valce se Joe zapsal na pravnickou fakultu Univerzity Karlovy a kdyz byl 26. srpna 1948 komunistickou policii zatcen, chybely mu do doktoratu prav jen dve zkousky. Byl vysetrovan na Pankraci (pri vyslechu prisel o nekolik zubu) a odsouzen na pet roku do vezeni. Odvolal se, kratce slouzil na Borech, pak ho prevezli do pracovniho tabora v Dolnim Jiretine u Mostu, odkud se mu 27. rijna 1949 s dalsim veznem podarilo uprchnout vetraci sachtou. V breznu 1951 pristal v Halifaxu a brzy na to zacal svoji mimoradne uspesnou karieru u firmy Bata, behem ktere ziskal doktorat prav v Praze, MBA na York University v Torontu a vystudoval dustojnickou skolu v Montrealu s hodnosti porucika a za nejlepsi prospech ve tride byl vyznamenam 'mecem cti'. Vetsinou byl - a snad i na tom ma zasluhu batovsky system - ve spravnou chvili na spravnem miste.
Joe byl cinny v SVU, v Ceskoslovenske Obci Legionarske a v Ceskoslovenskem sdruzeni v Kanade. V celku mohl byt - a myslim, ze byl - se svym bohatym zivotem spokojeny.
Jeho pani Bernice a jejich detem a vnukum vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu