Navrat na hlavni stranu

PETICE PROTI ZRUSENI KONZULATU CESKE REPUBLIKY V MONTREALU
KOMU: Predseda vlady Ceske republiky Ing. Jan Fischer, CSc.
Kopie: Mistopredseda vlady a ministr zahranicnich veci PhDr. Jan Kohout
Prezident Ceske republiky Prof. Dr. Ing. Vaclav Klaus
Predseda poslanecke snemovny Miloslav Vlcek
Predseda senatu parlamentu CR MUDr. Premysl Sobotka
Ministr prumyslu a obchodu Ing. Vladimir Tosovsky
Ministr financi Ing. Eduard Janota
Predseda Vyboru pro zahranicni veci Senatu Jiri Dienstbier
Predseda zahranicniho vyboru snemovny Jan Hamacek
Jiz po nekolik let visi nad montrealskym Generalnim konzulatem Ceske republiky (nadale GK CR) hrozba jeho uzavreni. Na podzim jsme se dozvedeli, ze vlada CR svym usnesenim c. 1296 ze dne 15. rijna 2009 rozhodla o uzavreni GK CR v Montrealu k 31. breznu 2010, a dosavadni konzularni pusobnost (provincie Britska Kolumbie, Nove Skotsko, Novy Brunsvik, Ostrov prince Eduarda a Quebek) plne prechazi na zastupitelsky urad CR v Ottawe.
Dne 1. prosince 2009 Ceske a slovenske sdruzeni v Kanade zaslalo dopis Uradu vlady Ceske republiky k rukam predsedy vlady Ing. Jana Fischera, CSc. Tato vrcholna krajanska organizace v Kanade se v jednom z bodu dopisu zabyvala situaci montrealskeho GK a zadala predsedu vlady, aby vlada prehodnotila toto rozhodnuti.
Proto my, nize podepsani, krajanske organizace spolu s krajany, obcany a priznivci Ceske republiky, protestujeme proti planovanemu uzavreni Generalniho konzulatu Ceske republiky v Montrealu. Povazujeme toto vladni usneseni za ukvapene a nezodpovedne, skodici jak dobre povesti CR, tak turistickemu ruchu a ekonomickemu rozvoji obchodnich vztahu mezi obema zememi. Znamena to nejen omezeni konzularnich sluzeb pro obcany ceskeho puvodu i pro obcany vyse zminenych provincii, ale zejmena obrovskou dlouhodobou a nevratnou ztratu pro CR, ktera timto prichazi o velice vlivnou diplomatickou, kulturni a hospodarskou reprezentaci. Proto zadame o zruseni tohoto rozhodnuti z nasledujicich duvodu:
1. Montreal je druhe nejvetsi mesto v Kanade s populaci vcetne predmesti pres 3,5 milionu obyvatel. Je metropoli nejvetsi kanadske provincie Quebec, kde je urednim jazykem francouzstina a ktera ma temer 8 milionu francouzsky mluvicich obyvatel, nejvice po Francii. Sluzba GK francouzsky mluvicimu obyvatelstvu je absolutne nenahraditelna a ma v teto oblasti velice dulezity politicky i obchodni vyznam.
2. Rozlohou je Quebec temer 20x vetsi nez CR a vice nez 2x vetsi nez Francie. Montrealsky GK ma na starosti celkem 5 provincii o celkove rozloze 2.620.666 km2 (33x vetsi nez CR), s celkovym poctem 14 milionu obyvatel (temer polovina obyvatel Kanady). Jevi se temer nemoznym, aby ottawske velvyslanectvi mohlo zvladnout tuto agendu soucasne s jejich jiz plnou pracovni naplni. Doplneni personalu v Ottawe reprezentuje dalsi nezanedbatelne vydaje za dopravu, stehovani, vcetne daleko drazsich (pronajatych) bytu a prostor.
3. Toto rozhodnuti bude mit nepredstavitelny geopoliticky a ekonomicky dopad: Vlada CR snad kratkodobe usetri urcite mnozstvi penez, dlouhodobe vsak ztrati mnohokrat vice. GK CR jiz temer 90 let reprezentuje svetozname Ceskoslovensko, v letech 1939-45 exilovou vladu v Londyne, kdyz v roce 1939 GK obhajil suverenitu proti snaze jeho prevzeti nemeckym zastupitelskym uradem, a od roku 1993 Ceskou republiku. Jeho uzavrenim by CR ztratila nepredstavitelne mnozstvi kontaktu, zkusenosti a obchodnich prilezitosti.
4. V Montrealu zije velke mnozstvi krajanu ceskeho puvodu a s ceskym obcanstvim, ktere v poslednich letech obdrzely i jejich deti diky GK. Do Montrealu take prijizdi mnoho ceskych turistu, obchodniku a ceskych odborniku na docasnou praci, hlavne ve vedeckem oboru. GK pomaha obcanum CR i v pripade nouze (onemocneni, ztrata dokumentu, apod). Je nepredstavitelne, ze by vsechny tyto ukoly byly prevedeny do Ottawy. Jak to Ottawa vsechno zvladne a kolik to bude stat CR navic?
5. Ottawa je hlavni mesto provincniho razu s mensi populaci, zvlaste pak pokud jde o ceske krajany. Je vzdalena pres 200 km od Montrealu, coz bude mit nedozirne nasledky pro vsechny, predevsim pro starsi lidi, vzhledem k dlouhe kanadske zime bohate na snih (2 - 3 m) a k teplotam az -40lC, kdy byva casto ochromena i dalkova doprava.
6. V Montrealu jsou ctyri univerzity, dve anglicke a dve francouzske. Jiz leta existuje reciprocni vymena studentu s univerzitami a vysokymi skolami v CR. GK v Montrealu poskytoval pomoc pri vyrizovani dokladu pro quebecke a kanadske studenty.
7. Montrealsky GK ma tez obchodniho zastupitele, diky kteremu jsou zvyhod®lovany vzajemne obchodni vztahy Quebeku, Kanady a CR. Propagace kulturnich a prirodnich kras CR podporuje dulezity turisticky prumysl, ktery ma velky financni prinos pro CR. Tuto praci, ktera siri dobre jmeno nasi republiky ve svete, konzulat v Montrealu provadi vyborne.
8. Generalni konzul v Montrealu navic zastupuje CR v dulezite mezinarodni organizaci civilniho letectvi (ICAO) pri OSN, ktera sidli v Montrealu. CR by zrusenim montrealskeho GK o tuto reprezentaci prisla.
9. Budova GK je majetkem CR, kde mimo kancelari a reprezentacnich mistnosti jsou i dva byty, coz eliminuje velice drahy najem. Predpokladame, ze z techto duvodu ma montrealsky konzulat mnohem nizsi provozni naklady nez jine pronajate zastupitelske urady. Tyto nizke naklady jsou v porovnani s reprezentacni, kulturni a ekonomickou cinnosti a prinosem GK temer zanedbatelne.
10. Vzhledem k nynejsi krizi v oblasti realit je absurdni prodavat budovu GK za nizsi cenu, nez je jeho skutecna hodnota a navic jeste platit vysoke pokuty za zruseni najemnich smluv na byty zamestnancu. Krome toho, budova GK je jiz 90 let temer historickou pamatkou ve stredu Montrealu. Zruseni konzulatu by byla nenahraditelna ztrata, a jeho znovuotevreni v budoucnu nepripada v uvahu vzhledem k budoucim horsim ekonomickym podminkam.
Vazeny pane ministersky predsedo, chapeme, ze planovane uzavreni Generalniho konzulatu v Montrealu souvisi s financnimi skrty, jez jsou vsak v tomto pripade setrenim na nespravnem miste. Doufame, ze vyse uvedene argumenty Vam a Vasi vlade pomohou spravne prehodnotit situaci. Zadame Vas o zachovani Generalniho konzulatu CR v Montrealu, jak to bylo nedavno ucineno v podobnych pripadech konzulatu v Sydney a Sao Paulu.
Dekujeme Vam za porozumeni a Vasi rychlou odpoveda akci, a verime, ze nase intervence se setka s uspechem, za ktery Vam bude budouci generace vdecna.
S uctou a pozdravem
Nize podepsane krajanske organizace, krajane a obcane v Montrealu a jinde:
Ceske a slovenske sdruzeni v Kanade ­ pobocka Montreal, Sokol Kanada ­ jednota Montreal, Comenius Institut, Misie sv. Vaclava ­ Montreal, Asociace Hostyn, Kanadske ceske a slovenske kulturni centrum Beseda, Klub senioru, Bazarovy odbor Cs. sdruzeni v Montrealu
Pozn: Petici muzete odeslat takto: napiste sve jmeno a mesto. Vase emailova adresa bude slouzit jako doklad o Vasi totoznosti (pokud si prejete, nemusi byt viditelna). Pak kliknout - odeslat.
Nebo: podepsanou papirovou petici zaslete laskave na adresu Cs. sdruzeni v Kanade, 7300 Rue Sherbrooke Ouest, Montreal, QC, H4B 1R7. Cs. sdruzeni zhotovi kopie a zasle vsem adresatum.
.............................................................................
Podpis Jmeno (hulkovym pismem) Mesto
V pripade vice podpisu prilozte zvlastni podpisovy arch. Dekujeme.
Sincerely,
875 podpisu
http://www.PetitionOnline.com/PeticeGK/petition.html

 

Navrat na hlavni stranu