Navrat na hlavni stranu

Lubor Havel
(12. 7. 1922 ­ 18. 1. 2010)

V pondeli 18. ledna zemrel ve veku 87 let v Ottawe Lubor Havel, Cech jakych je malo. Lubor se narodil 12. 7. 1922 v Jicine, ale vetsinu sveho zivota zil v Praze. Jeho otec i Lubor, a tim i cela rodina, to pro statecnost nikdy nemeli lehke.
Otec Lubora byl za valky veznen v koncentracnim tabore a Lubor po valce byl clenem nar.-soc. strany, v ktere byli napr. Milada Horakova, Petr Zenkl, Vladimir Krajina a Ota Hora. Po unorovem komunistickem puci v roce 1948 mohl odejit za hranice, ale chtel naopak pomahat jinym v prechodu hranic. Skupina byla ale odhalena a Lubor jiz v listopadu 1948 byl odsouzen jako 26-lety k 15 letum vezeni, z nichz si odsedel osm let, prevazne v uranovych dolech v Jachymove za velmi tezkych podminek.
Stesti se na neho usmalo teprve kdyz po propusteni v roce 1956 se seznamil se svoji budouci manzelkou Radkou, s kterou se ozenil v roce 1957. Jejich manzelstvi bylo prikladne. Podarilo se jim odejit s 10-letou dcerou Radkou v roce 1968 do Kanady a usidlili se v Ottawe.
V Ottawe byli Radka a Lubor velmi popularni tim, ze otevreli svoji restauraci Slavie. V restauraci se schazeli Cesi a Slovaci nejen na vyborne jidlo a piti, ale take u prilezitosti navstev exilovych umelcu a v posametove dobe i ceskych a slovenskych umelcu z rodne vlasti. Lubor byl ale take clovek zasadovy a tak kdyz prijelo slovenske divadlo a ve vyprodane restauraci vystupovalo, Lubor nechtel dovolit prvnimu Vaclavem Havlem dosazenemu posametovemu velvyslanci (kratce predtim clenu UV KSS) se predstaveni ucastnit.
Lubor Havel by aktivnim clenem organizace politickych veznu v zahranici, Sokola a Ceskeho a slovenskeho sdruzeni v Kanade. Byl to statecny clovek, dobry Kanadan a cesky vlastenec (a verny priznivec sveho klubu pozn. red.).
Ottawska komunita se s Luborem rozloucila v sobotu 23. ledna. Manzelce Radce a cele jeji rodine vyjadrujeme uprimnou a hlubokou soustrast. Cest jeho pamatce!
Milos Suchma-Ottawa
***

 

Navrat na hlavni stranu