Navrat na hlavni stranu

Ty zasadni veci nevyskrtnu preci
Spachal jsem to zas a nebylo mi vubec trapne. Eva za volantem se chmurila a Zdenek na zadnim sedadle se hlasite poskleboval, ze furt mam ostravskou hubu i po triceti letech v emigraci daleko od Ostravy.
Eva zavrcela, ze si to slovo nepreje vice slyset ani doma, ani ve spolecnosti za zadnych okolnosti. Zdenek rekl, ze si okolnosti toto slovo vyzadaly, a ze v jeho ocich jsem spravny Ostravak. Trucoval jsem a opakoval dotycnou situaci na pikniku spratelenych Cecho-Kanadanu, kde vzesla otazka: Proc je tak bidne kanadske skolstvi, ze Kanadane nevedi, kde lezi Cesko?" Nemel jsem, ale vzdoroval jsem, otazkou na tazatele: "Se kterymi staty hranici Texas?"
Dotycny nevedel, a ja mu rekl, ze nevi, a on rekl, proc by prave to mel vedel. Eva mne varovala pohledem pres stul, ale tazatel dolil oleje do ohnicku slovy, ze ceskoslovenske skolstvi, jak si to on pred Srpnem 68 pamatoval, a po nemz emigroval, bylo lepsi nez je tady. Rekl jsem, navzdory vystrazne tvari Evy, ze ty ceske KK nedelaly lepe nic, co ja vim.
"Jake KK?" optal se obhajce ceskoslovenskeho skolstvi z doby nez emigroval, neznaje mou zkratku KK pro ty kurvy komunisticke. A uz to slovo bylo venku, kdyz si o to tazatel pozadal.
Nastalo ticho a Zdenek rekl tazateli; To vis, Ostravaci nazyvaji veci pravym jmenem. Eva mne umlcela pohledem, ktery znamena: "Mlc uz nebo pujdes domu pesky" a tak jsem zmlknul.
Dojeli jsme pred nas dum, vysedli a zvonkohra na strese episkopalniho kostela brinkala hodinu pred pulnoci. Eva pozvala Zdenka na kalisek, cimz ho omilostnila za slovni trny k tematu meho ostravactvi, ale nikoliv moje KK. Nalil jsem trochu ostreho piti do sklenicek a vypravel Zdenkovi, jak jsem pred vic jak triceti lety v Ostrave den co den kurvoval nad cetbou krajskeho deniku Nova Svoboda michaje trpkou nespokojenost s nenormalnimi pomery v normalizovane ceskoslovenske spolecnosti. Az pretekl kybl jeji trpelivosti a jednoho dne si Eva dala ruce v bok a zlostne mne okrikla:
"Rostik uz te slysi, Petr te brzy bude taky slyset, a ty tady kurvujes jak havir v rubani." "Ja nad temi novinami penim, jak sampus," zablekotal jsem.
Eva mi vrazila: "Tak neco delej!"
Koncil rok 1979 a zacali jsme konkretne planovat nas uprk za kopecky na Zapad. Pocatkem zari jsme via Zahreb vjeli do sberneho tabora pro uprchliky od komunistu Traiskirchen.
Zdenek mne prerusil: "A sotva jsi prekrocil hranice zmenil se tvuj slovnik?"
Eva se zasmala a uchopila otazku: "Docela prestal; uz to slovo nerikal, potazmo k realite." A pridala pro Zdenkovy usi mini-historku:
"V 1984 k nam prijela na navstevu na cely rok moje matka. Moc se ji u nas i kolem libilo, a houf lidi si oblibila a Cecho-Kanadani si oblibili moji mamu. V poslednim tydnu pred odjezdem zpatky na Moravu k nam prijizdeli cetni znami, aby se rozloucili. Pani Irena s mokryma ocima se optala okounejiciho maleho Rostika: ,Chtel bys jet s babickou do Ostravy?' ,Nechtel,' odpovedel Rostik, ,tam v Ostrave sou furt ty kurvy komunisti...' Rostik mel tehdy sedm let. Pani Irena se na mne utrhla co toho klucinu ucim, a ja ji rekl, ze si to slovo privezl z Ostravy."
Smali jsme se, Eva zapomnela na sve pohorseni, ze mi ujela huba, a vypravela dalsi pochoutku: "O par mesicu pozdeji byl u nas kamarad Jirka, taky Ostravak. Jirkova maminka se doslechla od moji matky, ze si nekteri Cesi z Kanady upravuji vztahy s rodnou vlasti, aby mohli jet na navstevu domu. Jirkova matka zavolala k nam, a mela s Jirkou konferenci, aby si upravil ty vztahy a prijel rodice navstivit do Ostravy.
Z jejich konverzace mi utkvela v pameti tato cast:
Matka: ,Tak Jirko, urob cosi s tym Husakem a prijed nas navstivit do Ostravy!'
Jirka: ,Jeste tam, maminko, v Ostrave vladnou ty kurvy komunisti?'
Matka: ,To vis, Jiriku, ty kurvy komunisti tu jsou a budu nafurt...'
Jirka: ,Tak vis co, mami, ja ti zaplatim letenku a priletis za mnu do Kanady.'
Matka se bala letadla, tak se nakonec dohodli, ze ona prijede vlakem do Vidne a setkali se tam."
"To je hezka ostravska story," ocenil Zdenek, a ja pridal jeste jednu na stejne tema:
"Uplynulo deset let; KK spadly do zumpy dejin a Rostik se vypravil do Ostravy k babickam; mel 17 let. Po navratu velebil hlavne dve veci: moravske devcata a verejnou dopravu. Jedno i druhe ho okouzlilo i rozlitostnilo, ze tu Moravanky a osobni vlaky nejsou.
Taky nas obvinil, ze jsme ho nenaucili spravnou cestinu, protoze Cesi nerikaji postylka, ale postel, nerikaji ponozecky, ale ponozky a hrnicek je hrnek.
Smali jsme se tomu a Rostik dodal: ,A slovo kurva se uziva v Ostrave v mnoha jinych souvislostech nez jenom s komunistama.'
Eva ho hned zarazila, ze to je sproste slovo, ktere slusni lide nepouzivaji."
Zdenek nikdy v Ostrave nepobyval a neznal tuto slovni zalibu jak hluboke ma koreny a Eva vzpomnela jak za par mesicu po navratu Rostika z Ostravy jsme spolecne lepili tapety:
"Rosta byl na zebriku, aby dosahl ke stropu, ja natirala lepidlo a Rostik podaval tapetu tatovi. Prvni pruh, druhy pruh a kdyz Rosta prilepil treti, odlepil se prvni, strhl druhy a spadl i ten treti. Rosta z zebriku hledel na tu motanici, a Rostik zvolal: ,No, kurva, tati, kurva!'"
Rvali jsme smichem a Eva dodala: "Tehdy jsem pochopila, ze ostravstina je geneticka zalezitost."
Byla pulnoc a Zdenek se loucil a vyprovodil jsem ho pred dum k jeho autu.
"Eva je diplomat," rekl mi, "kdyz to mluveni o KK rozsirila napric pres kazdodenni zivot."
"To vis, ze je diplomat i kdyz ja si dnes to slovo rezervuji vylucne pro komunisty a komunismus."
"Ja taky," rekl Zdenek, "a divim se, ze Cesi na to komunisticke kurvopeni tak rychle zapomneli."
"Nekteri ano, ale ti moudrejsi ne," rekl jsem a podal Zdenkovi nejnovejsi knizku od Ludvika Vaculika Tisice slov, kterou jsme vcera docetli, a ve ktere slovo kurva tam ani jednou neni, ale je to cela kniha dokumentu a vzpominky na existenci a funkci KK az do konce roku 1977.
"Je tam i Charta 77?" optal se Zdenek a polozil knizku na sedadlo.
"Je, v plnem zneni" a v uvodu Vaculik slibuje, ze pise dalsi dva svazky, ktere vyjdou brzy.
Zdenek s gustem zamlaskal, nastartoval a okynkem se zeptal:
"Zjistil jsi uz kolik Cechu v Cesku tu knizku cetlo?"
"Nezjistoval jsem," rekl jsem, "a sotva to zjistim, abych o Cesich v Cesku neztratil iluze."
Zdenek odjel, nad hlavou svitily nescetne hvezdy a to znamena, ze bude rano poradny mraz.
A myslel jsem na ty zvolene KK v ceskem Parlamentu a v Senatu a v regionalnich vejborech a mrazilo mne navic k tomu mraziku ve vzduchu.
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu