Navrat na hlavni stranu

Jan Amos u toho nebyl...
V temer pravidelnych intervalech sdeloval pan ucitel Vydra (jazyk cesky) jak to s nami v zivote dopadne, kam to v budoucnu dotahneme nebo nedotahneme. Dle jeho predpovedi byla vetsina tridy predurcena k pohromam, blamazi, mensimu ci vetsimu nezdaru. Jen male skupince pan ucitel predpovidal, ze v zivote prorazi, ze se slusne uplatni...
Pan ucitel, machr na poezii miloval klasiky, ovladal latinu. Z koncentraku se vratil s nadeji na spokojenejsi zivot, ta se ale rychle rozplynula. A snad jeste vice nezli z vezeni, mel pocuchane nervy z toho, co nalezl po navratu.
"Lide jsou neuveritelne zli. Vratil jsem se po dvou letech z Mauthausenu ziv, abych videl ze mam knihovnu rozkradenou! Knihy za tisice korun! Z klenotnice literatury!" zaloval a kdyz se uklidnil, prednasel basen, ale nedoprednasel, vyrusen zakem. Sklapnul knihu a hrimal: "Takhle to tedy je, takovyhle zajem mate o vzdelani a pritom kazdy chce na studie, na vysokou skolu, Karlovu univerzitu snad, medicinu! Ale chyba lavky, holenkove, je pozde, je za pet minut dvanact, dvere se zaviraji! A znamecky nenahonis! Neprorazis!" prorokoval pan ucitel.
A pak se jednou stalo, ze o prestavce zak Merkl, o dva roky starsi nez my ostatni (zameskal dve tridy kvuli nemoci, nikoli neschopnosti), chatrny a hubeny, jal se zdarile napodobovat pana ucitele a ziskavaje si rychle pozornost spoluzaku nedbal na opatrnost, jez je matkou moudrosti. Kdyz predstaveni vrcholilo, pan ucitel nepozorovan vesel do tridy a razoval k zaku Merklovi, cerny plast za nim vlal, ve tride bylo hrobove ticho rusene jen hlasem imitatora dosud nic netusiciho a pak uz bylo slyset vrzani lavice, jak pan ucitel smykal nestastnikem, jakoby se v nem v tu chvili probudila vzpominka na vsechna prikori, ktera mu zivot pripravil, jakoby se drzy imitator promenil v reprezentanta tech lidi co pana ucitele okradli ve chvilich nejtezsich. A nahle promodraleho Josefa pustil a kvapem vysel ze tridy. A ja v tu chvili pocitil takovy osten litosti. Ne ke zmodralemu kamaradovi, ale k uciteli, ktery mel nervy nadranc.
Po incidentu bylo nekolik dni klidu nez doslo k aferce s Janem Dleskem. Jan Dlesk byl drobny hoch ponekud tupeho vyrazu a chabych vysledku v mnoha predmetech. Na tabuli a na svet se dival s hubinkou pootevrenou a pro nezbytnou davku vzdelani dochazel si casto usmoleny a zanedbany, vzbuzoval dojem jakoby se mu z oci sypaly ospalky do sesitu malinko pokecanych slinami, ktere mu obcas z vecne pootevrene pusiny ukaply.
Jednoho dopoledne pan ucitel Vydra zrejme shledal hochovu zanedbanost kromobycejnou a bylo to prilis pro nervy osudem poznamenaneho muze. Krok a druhy krok a statny ucitel nesl Dleska tridou jako venkovsky lid z jara vynasi smrtku, miril s nim ke stene s vesaky a na jeden z nich uzasleho Jenika povesil doslova za fligr. Jenda se cukal nozkama a rukama, zatimco pan ucitel prinesl od tabule houbu a jal se tvar usmolencovu cistit a pucovat...
"Pamatuj, ze den se zacina u lavoru studene vody, mytim do puli tela, ty prase!" hucel pan ucitel a kdyz byl se svym dilem spokojen, sundal Dleska s vesaku a pohodil jej ve smeru jeho lavice.
Ale snad nejuhlavnejsim nepritelem pana ucitele byl, na rozdil od obou zminenych nestastniku spise chabych telesnych schranek, zak s klenutym hrudnikem a s nosem boxera, ktery nekdy, pro nas sotva pozorovatelnym zpusobem, nejak pana ucitele rusil a popuzoval a ten jednoho dne v takove chvili, vyhrnuje si nohavici a ukazuje mocne lytko v objeti Jagerova pradla, nohu pozvednutou na lavici pred zakem, halasil: "Jen si nemysli, Svobodo, byval jsem obstojnym bekem SK Brno!" netuse, ze spila zakovi, ktery to z nas dotahl nepochybne nejdal, budoucimu slavnemu skladateli a milionari, zatimco jeden z tech nas, kterym prorokoval svetlou budoucnost, se v devatenacti letech obesil.
Cas mocne pokrocil, ale v pameti zustala mi pripominka pana ucitele Vydry a jeho kousku, jez by pro nej dnes znamenaly nasledky jen o malo lehci nez co prozil pred tim. A prece, je jednim z tech nekolika kantoru, kteri moje jakkoli dnes chatrajici vedeni rozhodne blahodarnym zpusobem poznamenali. A v jeho pripade to nebyly ony pozoruhodne vystupy, ktere nam predvadel
Vladimir Cicha - Vancouver

 

Navrat na hlavni stranu