Navrat na hlavni stranu

Valime se smichem, v Novem roce bilem
Tradicne na Novy rok besedujeme v kavarne Books&Beans s Mervynem o tom, co novy rok prinese a hrajeme si na chytre prognostiky. Hned po vstupu do utulne kavarny na mne maval rukou od pultu majitel a kavarnik Matthew, a pri potreseni ruky mi namisto novorocniho prani rekl, ze se Mervyn zblaznil.
Rozhlizel jsem se v pritmi kavarny po Mervynovi, a Matt ukazal rukou na zaves v Rohu. Obesel pult, uchopil mne za loket a vedl mne do kouta kavarny, kde je chamber separe a poseptal mi: "Priprav se - co uvidis, jsi jeste nevidel," a rozhrnul tezky zaves. Znam Mervyna deset let a jsme duverni kamaradi mnoho let, ale co jsem uvidel, byla novota: Mervyn sedel rozvaleny na zidli skoro nahy, navlecen do tesnych speedo plavek, sklebil se na nas a zahlaholil: "Vitam te do budoucnosti!" Matt mne porad drzel za loket, jako by se obaval, ze upadnu.
Vyskubnul jsem loket z ruky Mattovy a vybafnul na Mervyna: "Zblaznil ses?"
Matt se uchechtnul, ze se potvrdilo, co mi uz rikal a vzdalil se zpatky k pultu. Mervyn mi s usmevem rekl, at si odlozim, a dodal vsecko, at uvitam rok 2010 ve spravnem stylu. "V lednu se svlekam do plavek leda v krytem koupalisti," rekl jsem zlostne, "a v kavarne se nesvlekam ani v horkem lete, coz zajiste vis" a usedl jsem na zidli pres stul a ziral na jeho skoro nahotu.
"Chyba," zvolal Mervyn, "protoze v tomto roce bude narizeno vsem vstupovat nejen do letadla nazi, ale i do autobusu, do kina a do uradu, do restaurace i do kina, abychom se nebali jinych a oni nas."
Konecne mi svitlo, ze Mervyn timto bizarnim zpusobem reaguje na vanocni kalamitu v letadle, kam silenec prinesl traskavinu schovanou v podvlekackach. Ulevilo se mi trosicku, ze Mervyn nezblbnul, akorat dela groteskni prognozu. "Chapu te," rekl jsem a nasadil usmev, "ale oblekni se, prosim, a neprehanej to." "Kdepak," rekl Mervyn, "a Ty se radeji svlikni taky, abych se nebal, ze mas bombu v trenkach."
Pres stul ke mne posunul noviny, kde byl clanek, ktery jsem promptne precetl, ze kanadske letiste budou okamzite instalovat elektornicke kabiny, ktere zrentgenuji cloveka do nahoty, a ze kabina stoji 100 000 dolaru. Celkem 11 milionu bude zaplaceno za 110 takovych elektronickych kabin do konce brezna. "Nebylo by snazsi a lacinejsi, abychom sli do letadla uplne nahati, jak nas buh stvoril?" optal se Merv.
"Bylo," pripustil jsem, ale jsou spolecenske konvence a zabrany, ktere nelze zmenit ze dne na den, i kdybychom proto meli explodovat.
"Tak svliknes se nebo ne?" vyzval mne Mervyn a z odpovedi mne vysvobodil Jerry Labelle. Jerry je nas kamarad a lokalni politik za konzervativni stranu. Nesporne ho popichl Matt, aby videl, co jeste nevidel; a aby vnesl trochu rozumu mezi blazny. Byl jsem hrozne rad, ze jsem se nesvliknul. Mervynovi zjevne nevadilo, ze sedi svleceny. Jerry nam popral stastny novy rok a nechal si od Mervyna vysvetlit co uz mi bylo vysvetleno. Jako politik umi Jerry poslouchat, a jako politik vi, ze musi reagovat na kazde prekvapeni.
Rekl ostre: "Nejdriv se oblekni, aby Matt nezavolal fotografa z novin, a nebyl z toho skandal." Nedodal (ac to bylo jasne), ze by se mu mohla znamost s nami posahanci politicky nevyplatit. Mervyn jakoby na ten ostry hlas cekal, polozil na stul balicek ne vetsi nez knizka, roztrhl obal nehtem a vytahl cosi papiroveho. Rozbalil a byla to zluta kombineza, kterou si natahnul nejdriv na nohu, pak vsunul ruce do rukavu a zipem vepredu ukryl sve telo do zluteho papiru.
Zirali jsme oba, Mervyn si sednul a rekl: "Komu nahota vadi, muze se v letadle, v kine ci kdekoliv takto zahalit... A kde mas toho fotografa?" Obdivuju na Mervynovi, ze co zacne, jako s tou pohorslivou skoro nahotou, ma dotazene do konce. Vnimal jsem, ze Jerry pochopil, co mu Mervyn predvedl jako reseni prozlukle situace. Jerry vstal, rozhrnul zaves a zavolal Matta. Matt prisel a s ulevou videl Mervyna obleceneho.
Dalsi hodinu jsme debatovali o zalozeni akciove spolecnosti na vyrobu techto Kombinez. Jerry slibil, ze bude tuto myslenku fedrovat na politicke urovni a rozesli jsme se s pocitem, ze v pristich par letech vydelame miliony. Sel jsem domu s vytecnym pocitem, jak hezky zacina rok, a ze vsecko zle je nekomu dobre.
Eva mi nalila polevku a vyzvidala, proc se tak usmivam. Vsecko jsem ji to povedel a taky mela novorocni radost. I kdyz si jiste tajne myslela o Mervynovi svoje. A radeji predeslala, ze zadne penize investovat nebude.
Ross Firla ­ Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu