Navrat na hlavni stranu

Predvanocni putovani
Dva nebo tri pratele, s nimiz jsem si pred vanoci vymenoval prani, se zeptali, jest-li pujdu na vanocni veceri na Masaryktownu. Odpovedel jsem, ze je mi 85, uz leta neridim a ode mne je to nekonecna cesta. Jednou z tech tri byla Dasa Hübschmanova, ktera mi jemne pripomnela, ze jsem pred dvema roky nabadal krajany, aby vstupovali do MMI a ze bych mozna na veceri jit mel (a mela pravdu), ze ona pojede, bydli blizko mne a vezme mne s sebou. Zavolal jsem pani Jecmenovou a prihlasil se na veceri. Den nato mi Dasa volala, ze zemrel byvaly predseda MMI, Jan Travnicek, ze ona pojede na pohreb a rada mne sveze. Rano - v den vecere - mi zavolala, ze se shybla, ruplo ji v zadech a nemuze se narovnat. Sdelil jsem pani Jecmenove, ze za danych okolnosti poslu penize, ale nebudu se moci zucastnit. K memu prekvapeni mne pani Jecmenova pozde odpoledne zavolala, ze na veceri take pojedou manzele Soudkovi a ze jsou ochotni mne vzit. A vzali. Popisuji tu nedulezitou zalezitost v nezaslouzenem detailu, protoze ukazuje, jak zasmodrchane nase zivoty dokazi byt.
***
Vanocni vecere
(Povidali jsme si s panem Soudkem.)

Sedel jsem u stolu se zajimavymi lidmi, ktere jsem znal vic podle jejich reputace nez z osobniho styku: s manzely Soudkovymi, manzely Tmejovymi, panem Zuckerem.... Prijemne jsme si s panem Soudkem povidali o nicem, az se pan Soudek rozhovoril o programu Voices Within Walls, jehoz puvodni produkce byla dilem Daniely Rerichove, spolureditelky Mene Tekel (MT) Festivalu v Praze. Torontska verze - v umelecke rezii Elley - Ray Hennessy mela premieru 26. listopadu 2009 v Great Hall. Byla sponzorovana skupinou Open Book Group (Hearts Open Toronto, Sokol Canada a Dare Theatre), jejim hostitelem byl cestny predseda skupiny, Charles S. Coffey, O.C., a zastitu nad ni prevzaly Ceske a Slovenske velvyslanectvi v Kanade a cesky generalni konzulat v Torontu. Program byl avantgardnim (vcetne fantastickeho vykonu "vzdusne baletky") zpracovanim vypovedi veznu komunistickych rezimu z sesti zemi (vcetne Ceskoslovenska) na trech kontinentech, s cistym vytezkem vecera urcenym na postaveni pamatniku obetem komunismu v Ottawe.
Pan Soudek byl s vecerem krajne nespokojen (jako je s celou skupinou OBG, jejiz clenove - mimochodem - pamatniku venovali bez jakekoliv odmeny stovky hodin sveho casu; i par dolaru) a - jak rekl - kdyz se mu neco opravdu nelibi, musi se k tomu verejne vyjadrit (ucinil tak v clanku v Novem domove). To samozrejme chapu. A tim, ze se mu (s jednou vyjimkou) tento program opravdu nelibil si byl stejne jisty jako tim, ze "jedna a jedna jsou dve". Pan Zucker se pripojil, ze on by to napsal stejne. Oba zrejme byli presvedceni (a na to maji samozrejme pravo), ze jejich hodnoceni ma univerzalni platnost a tak mne nijak neprekvapilo, ze moje vanocne pokojna poznamka, ze "jini to videli jinak", vyznela jaksi do prazdna. Ale ponevadz ti "jini" maji k tematu co rici, dovolim si nektere z nich citovat:
1. Kyung Lee (President, Council for Human Rights in North Korea) - "Vynikajici - vyborna organizace - dojemne. Zvu vezne, ktery je v programu predstaven, a chci mu ukazat video tohoto predstaveni."
2. Guillermo Sambra (vezen "svedomi", Kuba) - "Citim se pocten, vysoce pocten, ze muj pribeh byl zarazen do tohoto predstaveni. Tohoto krasneho, nadherneho predstaveni, a pribehu, ktere mluvi o totalitarnim komunismu a lidech, kteri trpi pod komunistickym rezimem".
3. Barbara Sherriffova ­ "Byla to uzasna produkce. Perfektni hudba. Velice zvlastni naladu to vytvarelo. Absolutne krasne profesionalne vytvorena produkce."
4. Daniela Rerichova (po shlednuti videozaznamu) - "Je to velmi zdarily zaznam ... byla tam uzasna atmosfera a velmi sugestivni kompozice celeho vecera, vystoupeni umelecke i vstupy jednotlivych hostu a finale baletky je super. Gratulujeme!! ...Pocitame s promitnutim zaznamu pri mezinarodni konferenci, ktera se bude konat v ramci festivalu MT v Modrem salonku Univerzity Karlovy v utery 23. 2. od 10 do 16 hodin, pak urcite bude zarazen do promitani v ramci vystavy v Karolinu..." (z dopisu Zuzane Hahnove).
5. Velmi priznive se o programu vyslovili pritomni clenove tibetske komunity, vcetne Tsetena Badhezsenga, jehoz pribeh byl soucasti programu a ktery si koupil portret Dalai Lamy. (Portret byl soucasti tiche aukce.)
Jinak jsme si pochutnali na vyborne veceri a potesili se koncertem hudby, poezie a vanocnich koled, v nemz mimo jine vystoupil Jiri Grossman se svoji skupinou a s cellistou J. Jarosilem, a nadherna skupina deti - mimo jine Eva a Lea Zilove a (uz) slecny Fryntovy, prakticky uz profesionalky...
Manzelum Soudkovym dekuji za laskave svezeni na Masaryktown.
(Dve poznamky k clanku pana Soudka v Novem domove:
1. Byl to pamatnik Znovu Ukrizovany na Masaryktownu, ktery inspiroval myslenku federalniho ministra Jasona Kenneyho, ze pamatnik obetem komunismu by mel stat na miste, kde ho uvidi co nejvetsi pocet lidi.
2. National Capital Commission schvalila pro pamatnik dar pozemku v Ottawe i koncept projektu).
***
Pohreb Jana J. Travnicka
Prelaskava Dasa Hübschmanova se v den pohrbu Jana J. Travnicka (den po vanocni veceri) porad jeste nemohla narovnat a tak jsem na pohreb jel nejdriv tramvaji, potom podzemkou a skoncil autobusem v blizkosti Masaryktownu. Jel jsem, protoze se domnivam, ze jestlize nekdo da krajanske komunite vice nez dvacet let sveho zivota, zaslouzi si - bez ohledu na to, jestli jsme videli svet podobnyma ocima nebo nekdy zkrizili sve papirove savle - abychom mu pri jeho odchodu do - doufejme - mene bolaveho sveta, nez je ten nas, vzdali poctu. Jsem rad, ze jsem vazil cestu kolem malem polovicky sveta a jeste radeji, ze prislo tolik jinych...
***
Hudobno Poeticke Skvosty
Byl to vynikajici program 20. prosince v kostele sv. Pavla v Torontu. Ja se chci zminit o fotografickem pruvodci, ktery program doplnoval (vedle jeviste bezi na platne fotografie synchronizovane s programem). Je dilem Olgy Turokove a profesionalni fotografky Henriety Haniskove. Proces tvorby pruvodce zacne scenarem Olgy Turokove, jejim vyberem fotografii (casto z portfolia jejiho syna Bohdana) a konci asi petihodinovym sezenim obou zen, ktere fotografie umisti v spravnem poradi. Vizualni program vecera mne vyznamne obohatil.
***
Bohosluzby na Stedry vecer
Prvni (v Slovenskem luteranskem kostele sv. Pavla) zacaly o seste vecer a slouzil pri nich Rev. Ladislav Peter Kozak; slyseli jsme barokni trio a recitace. Temito bohosluzbami pro mne zacal Stedry vecer.
Druha (pulnocni o desate v kostele sv. Vaclava) byla letos obohacena vystoupenim skupiny mladych lidi, ktere v programu koled dirigovala Dagmar Rydlova. Mse, kterou slouzil Otec Libor Svorcik, byla filmovana Novou vizi a zaznam promitan na kanalu 4 (OMNI).
***
Vystava o zivote a dile Jaroslava Jezka
V kostele sv. Vaclava byla take (10. prosince 2009) Narodnim muzeem - Ceskym muzeem hudby zahajena vystava o zivote a dile Jaroslava Jezka, kterou je dosud mozno shlednout kazdou nedeli po msi sv. az do 24. ledna 2010.
V kostele sv. Vaclava byla take - v den beneficniho vecera Nove vize promitnut film Tri vlny. Malo znama je spojitost mezi Jezkovym jmenem a Torontskym symfonickym orchestrem. Ackoliv Jezek v New Yorku tezce zapasil, zbyly po nem (zemrel v roce 1942) nejake penize, ktere zdedila jeho zena Frances (vzali se v nemocnici 29. prosince 1941, tri dny pred jeho smrti - bylo mu sestatricet let). Frances penize ulozila a pridavala k nim autorsky honorar z provedeni jeho del. Vsechno odkazala (zastupoval ji Alexander Havrlant) charitativni organizaci nesouci Jezkovo jmeno. Po smrti Josepha Kyselky rezignoval Oskar Morawetz a zbyvajici clen rady (ja) prevedl penize podle prani pani Jezkove na Torontskou symfonii. Ten rok na stene v Roy Thomson Hall pod velkym napisem "Builders of the Future" mezi ostatnimi zazarila i velka hvezda s jmeny Frances and Jaroslav Jezek.
Josef Cermak
***

 

Navrat na hlavni stranu