Navrat na hlavni stranu

Divoka nocni jizda ­ film ve vychodni Evrope dvacet let pote
19. rocnik MFF vychodoevropskych filmu v Cottbusu probehl 10. -15. 11. Ceskou republiku reprezentovaly filmy Listicky a Libas jako buh a take dokumentarni film Ceska rapublika a studentsky snimek Baba
V symbolickem case mezi 20. vyrocim padu berlinske zdi a 20. vyrocim sametove revoluce v Praze se odehral v poradi devatenacty Mezinarodni festival vychodoevropskych filmu v nemeckem Cottbusu (Chotebuzi). Bylo to velkolepe panorama kinematografii zemi postkomunisticke Evropy. Gruzinska reziserka Nana Dzordzadze festival nazvala "hroznem vina, jemuz ruzne zeme dodavaji ruzne chuti". Podle jejiho nazoru vychodoevropske kinematografie dosud uspesne vzdoruji globalizaci, coz je dobre i spatne zaroven. Dobre v tom, ze jednotlive filmy se navzajem lisi, nejsou nataceny podle zadnych zanrovych formuli, ale zaroven spatne prorazeji za hranice zemi, kde vznikly a mezinarodni publikum je obtizne chape. Reditel festivalu Roland Rust se prave kvuli omezenym mezinarodnim sancim filmu z vychodni Evropy rozhodl veci zmenit a dat filmum z regionu mezi Ceskem a Ruskem sanci. Letos bylo uvedeno 140 filmu z 35 zemi, behem sesti festivalovych dni prislo na vychodoevropske filmy temer 19 000 divaku. Festival stal cca 1 mil. Eur a podporilo ho mesto Cottbus, spolkova zeme Braniborsko a nemecky energeticky gigant Vattenfall.
Smutek prevazuje
Dvacet let po padu zdi to v kinematografiich vychodoevropskych zemi vypada, jako bychom zili jen dva roky pote. Postavy starych komunistu, slidilu, donasecu, znechucenych lidi, vydedencu, mafianu a kriminalniku plni filmova platna. Filmovi hrdinove jsou naplneni obavami a nejistotou. Z filmu kape zlost a deprese. Takova zlost a deprese, jakou jsme mohli v ceskoslovenskych, madarskych a polskych filmech citit v dobach realneho socialismu. Je to trochu zvlastni: v roce 1968, dvacet let po komunistickem puci, se film v socialistickych zemi promenil mnohem razantneji. V ceskoslovenskem filmu postavy predvalecnych kapitalistu nahradili hornici a koncem sedesatych let horniky smetla poezie vsedniho dne a problemovi hrdinove Milose Formana, Very Chytilove a Vojtecha Jasneho. A po nich nastoupila cela plejada podlomenych, znicenych hrdinu v dobe husakovske normalizace. Co vede mladou generaci soucasnych reziseru, tech, kteri v roce 1989 demonstrovali proti totalite a likvidovali komunisticky rezim, k smutku nad soucasnosti? "Reziseri ve vychodoevropskych zemich se obavaji ukazat kladne stranky a kladne povahy, vypada to, ze se za ne snad stydi," rekla na panelu producentu Connecting Cottbus sefka podpurne filmove organizace Medienboard Berlin-Brandenburg Kirsten Niehuus. "My napriklad podporujeme koprodukce s Polskem, ale vetsina nabizenych projektu je o tom, jak do Nemecka prichazeji polske prostitutky nebo polsti zlodeji aut. " Jsou zlodeji a stetky filmovym zbozim, ktere se porad relativne nejlepe proda na Zapad? Jsou pribehy o podvodnicich necim, co od nas Zapad ocekava? Je v tom lenost scenaristu vymyslet jine pribehy nez ty o sniperech a outsiderech? Mame snad pocit, ze dvacet let pote nelze v zemich postkomunisticke Evropy mnohdy odlisit podnikatele od zlodeje? Mozna ano, kdyz si uvedomime, ze tri ctvrtiny Cechu se podle internetoveho serveru aktualne.cz dvacet let po padu zdi obavaji nejiste ekonomicke budoucnosti. Dve tretiny z nich vidi, ze demokracie nefunguje spravne, 86 procent si mysli, ze se situace ve spolecnosti nevyviji spravnym smerem, pripadne ze nesmeruje nikam. A podobne nebo jeste hure je tomu i v dalsich postkomunistickych zemich.
Komando, ktere strili zajatce
Ve viteznem filmu festivalu Obycejni lide od srbskeho rezisera Vladimira Perisice se minimalistickym zpusobem, v podstate na jednom natacecim miste, vypravi pribeh zvlastniho vojenskeho komanda, ktere dostane za ukol strilet zajatce. Zajatce vozi v pravidelnych intervalech dodavky, muzi se sklopenymi hlavami jdou v rade za sebou na smrt, nikdo prilis neprotestuje, nikdo se nevzpouzi, protoze v bezprostrednim dotyku smrti je na jakoukoli vzporu pozde. Rekruti, kteri trest smrti vykonavaji, jsou vetsinou mladi lide, muzi, kteri nemeli praci, nemeli kam jit, nemeli co delat. Proste obycejni lide. Perisic delal film take s obycejnymi lidmi, s neherci, bez scenare. Nataceni pokracovalo tak, ze mu neherci na place vypraveli, jak by na konkretni situace reagovali ­ a Perisic podle toho vytvarel dej filmu. Reziser sam byl jeden z tech, kdo se pokusil smutnou naladu vychodoevropskeho filmu vysvetlit: "Soucasna situace ve spolecnosti je nanejvys nejista," rekl. "Po padu zdi jsme si mysleli, ze kapitalismus je silny a neporazitelny, ted se ukazuje, ze se muze behem dvou let zhroutit jako domecek z karet. Nevime, co bude. Je plno nevyjasnenych kauz minulosti, panuje nacionalismus, radikalizuji se extremiste. "
Svet ztracenych dusi
Filmova pout od Litvy pres Cesko a Madarsko az po Ukrajinu nebo Gruzii se stava divokou nocni jizdou, jizdou bez svetel, takovou, o jake vypravi litevsky reziser Ignas Miskinis v road movie Obrysova svetla. Mlady muz jmenem Tadas, jemuz krachuje manzelstvi a stavebni firma mu utekla z bytu i s penezi, chce obnovit svuj zivot. Chce to udelat tak, jako se restartuje pocitac. Zmacknout tlacitko a tma. A teprve pak prijde neco noveho a lepsiho. Restart, to je ve filmu divoka nocni jizda Vilniusem s kamaradem ze skoly. Jizda opustenymi ulicemi, mezi narkomany, prekupniky, osamelci. Jizda ma sva pravidla: pri nocnim tahu se jede od pumpy k pumpe, nesmi se natankovat vic nez dva litry a musi se jet vzdycky az na doraz. A na magistrale kolem Vilniusu jet vzdycky kus poslepu - zadrzet dech a zhasnout svetla. "Jaky ma tohle vsechno smysl?" pta se Tadase jeho kamarad. "Zadny. Je to jizda bez cile. "
Jizda bez cile je melodie, ktera unasi film postkomunistickych zemi. Na takove jizde je i Betka, ktera v cesko-slovensko-irskem filmu Miry Fornay Listicky zkousi stesti jako au-pair. Listicky hajily v Cottbusu ceske barvy v hlavnim souteznim programu na sve ceste mezi MFF v Benatkach a lednovym MFF v Rotterdamu a ziskaly jednu z mensich cen za porozumeni mezi kulturami. Divoka jizda temnou krajinou bude podle vseho pokracovat v kinematografiich stredni a vychodni Evropy i nadale. Nadale potecou z filmu zemi, ktere zazily komunismus, potoky uzkosti a cerneho humoru, jak jasne ukazal trh projektu v ramci pravidelne koprodukcni akce zvane Connecting Cottbus. Nejlepsi zaruky koprodukcniho financovani ziskal bulharsky film Zinkograf, temny pribeh udavace bulharske tajne policie za socialismu a chorvatsky film Nocni cluny o dvou nemocnych starych lidech, kteri spolu utecou z domova pro seniory. A tak neni divu, ze jedny nemecke noviny nazvaly vychodoevropske filmy "svetem ztracenych dusi".
Filmy potrebuji publikum
Na mnoho depresivnich vychodoevropskych filmu chodi zahranicni publikum jen ze zvedavosti. Je to neco podobneho, jako kdyz se uzka vrstva turistu vyda treba do Kosova nebo do Albanie, i kdyz mainstreamovy turista jede radeji do rakouskych Alp. Je to zvlastni typ publika, ktere vyhledava nestandardni a neobvyklou podivanou. Ne kazde publikum se vsak rado racha v neckach depresi. Prave pro tuhle zasadni odlisnost je pro vychodoevropske kinematografie obtizne systematicky si vytvorit pravidelny, relativne velky okruh zahranicnich divaku. Musite jednoduse tyhle zeme milovat, abyste prisli na chut jejich filmum. "A to je dost tezke," zduraznuje Kirsten Niehuus, "protoze tyhle zeme vubec nezname. Vetsina Nemcu nikdy nebyla v Polsku, natoz v Gruzii. " Filmu z vychodni Evropy, ktere jsou k publiku pratelske, je porad malo. Ale jak ukazal letosni festival v Cottbusu, takove filmy existuji. Polsky film Kocky z obchodaku (Galerianki) od mladicke reziserky Katarzyny Roslaniec zahajil svou pout po svete uz letos v zari na MFF v Torontu. V Cottbusu ziskal jednu z hlavnich cen - za zensky herecky vykon. Film popisuje, jak si skupina ctrnactiletych divek, gymnazistek hleda v nakupnim centru sve "sponzory". Jedna potrebuje od sponzora penize, druhou trapi panenstvi, protoze se chce zahy zacit naplno venovat prostituci. Dalsi si potrebuje jen koupit mobil, parfem nebo modni boty. Vubec k tomu nejlepsimu na festivalu patril rusko-svedsky thriller Nejnovejsi zpravy. Svedsky reziser Anders Banke, ktery zil dlouho v Rusku, lici praci zvlastni policejni jednotky, ktera ma zlikvidovat skupinu zlocincu primo v centru Moskvy. Hlavni cast pribehu se odehrava v panelakovem labyrintu, kde se zlocinci skryvaji. Mlada policejni PR sefka Kata chce z policejni akce udelat velkou medialni reality show. A tak policejni tezkoodenci chodi s kamerami zabudovanymi v kuklach. Jeden ze zlocincu v byte rukojmiho sedi se samopalem v ruce u internetu, snupe kokain a prostrednictvim Sky Webu se stava televizni star celeho Ruska. Medialni prubeh akce je sledovanejsi nez dopadeni zlocincu. "A co je nakonec dulezitejsi?" pta se Kata ponekud neduveriveho veliciho dustojnika, ktery si jako valecny veteran na medialni tyatr jeste nezvykl. "Likvidace zlocincu nebo dobra PR strategie, diky niz se moskevska policie dostane v roli hrdinu primo do prime timu s licencemi na reklamu v radu statisicu rublu?" Velitel nerad, ale prikyvne. I on zacina tusit, ze media maji nekdy vetsi silu nez samopaly.

Polsky film Kocky z obchodaku


Polsky film Miluj a tanci zrovna tak jako cesky filmovy hit Libas jako buh maji jedno spolecne: privadeji divaky zpatky do kin. Oba filmy byly v Cottbusu uvedeny ve zvlastni programove sekci narodnich hitu. Jejich divaci nejsou jen uzka vrstva filmovych kritiku a masochistu, kteri se radi divaji na scenerie opustenych nadrazi, na nichz se par omselych notoriku upiji k smrti. Prave film o polskem stavebnim delnikovi, ktery ve volnych chvilich vyborne tanci, zejmena na pasovych dopravnicich a strechach domu a film od Marie Polednakove si nemecke publikum vychutnalo. Divacke filmy, pro nekoho mozna povrchni, maji v kinematografii zasadnejsi dulezitost nez si pripoustime. Zejmena v dobe, kdy film jako obrazove medium dostava denne nove konkurenty na internetu.
To, co vychodoevropsky film potrebuje, je zbavit se nalepky tezke, depresivni podivane a podivinech a ztroskotancich. A tak budme radi za kazdy dalsi filmovy hit, ktery vraci divaky do kin. Jinak budou perspektivy nasich filmu trudne a dojde k tomu, co popsal v Cottbusu cestny prezident festivalu, oscarovy madarsky reziser Istvan Szabo. Ten na otazku, co pro nej je vychodoevropsky film, odpovedel takto: "Driv jsem to vedel, ale dneska to uz nevim. Driv jsem v Budapesti mohl videt polske nebo ceske filmy, dneska ne. Zmizely z kin, nikdo je nepromita. Vychodoevropsky film potrebuje ziskat zpatky ztracenou duveru divaku." A ze lze filmovou podivanou a dulezity obsah skloubit do pestreho, nenudiciho pasma, o tom neni pochyb. Umi to treba Jan Sverak nebo Jan Hrebejk a v Cottbusu to dokazala i polska reziserka Katarzyna Roslaniec.
Radovan Holub, Cottbus

 

Navrat na hlavni stranu